SLIKOVNO GRADIVO Z UPORABO RASTRSKE IN VEKTORSKE GRAFIKE

Avtorica: Laura Štefančič

Mentorica: asist. dr. Alenka Žerovnik

Smer in letnik študija: 1. letnik razredni pouk

Študijsko leto: 2021/22

Pedagoška fakulteta, Univerza v Ljubljani

Datum: 11. 5. 2022

Slikovno gradivo z uporabo vektorske in rastrske grafike © 2022 by Laura Štefančič is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Za izdelavo slikovnega gradiva z uporabo rastrske in vektorske grafike sem si izbrala tematiko varnost na spletu. Izbrala sem si jo zato, ker menim, da o tej temi nismo dovolj poučeni. O varnosti na spletu bi morali več spregovoriti predvsem v osnovnih šolah, saj smo ljudje takrat najbolj naivni in lahko zaidemo v velike težave. Otrokom pri neustrezni uporabi spleta grozijo razne prevare, virusi in tudi osebe, ki se skrivajo za lažno identiteto. Kot učitelji se mi zdi pomembno, da otroke na te grožnje in težave opozorimo že prej, predem pride do zapletov. Za izdelavo projektne naloge sem uporabila programa https://inkscape.org/ in http://x.photoscape.org/.

RASTRSKA GRAFIKA

PREJ

POTEM

varnost na spletu © 2022 by Laura Štefančič is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

PREJ

varnost na spletu2 © 2022 by Laura Štefančič is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

POTEM

varnost na spletu2 © 2022 by Laura Štefančič is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

VEKTORSKA GRAFIKA

previdno na spletu © 2022 by Laura Štefančič is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

REFLEKSIJA IN SAMOVREDNOTENJE

V tem projektu sem utrdila svoje znanje rastrske in vektorske grafike. Ponovila sem tudi, kako se uporablja programa Inkscape in Photoscape X, kar mi bo v prihodnosti gotovo prišlo prav.

Če bi imela več časa, bi si vzela več časa za razmislek o motivu za vektorsko grafiko. Seveda sem že sedaj o tem razmišljala skoraj ves dan, a bi si želela, da bi dobila kakšno bolj ustvarjalno idejo.

Največ časa sem posvetila pisanju postopka, saj je bilo to najbolj zamudno delo. Za skoraj vsak korak sem imela svoj posnetek zaslona in vsakega sem morala pred objavo obrezati. Vsak korak je bilo treba tudi napisati, kar mi je vzelo kar nekaj časa.

Glede na dan kriterij ocenjevanja se mi zdi moje delo ustrezno, saj menim, da sem si izbrala ustrezne fotografije in motive za dano temo. Napisala sem tudi licence in postopek urejanja opremila s fotografijami. Najtežji del za realizacijo je bil opisni in slikovni postopek, saj mi je vzel največ časa.

Pridobljeno znanje mi bo dobro služilo tudi v prihodnosti. Tekom študija mi bosta prišli prav tako rastrska kot vektorska grafika, še posebno pri predstavitvah. Seveda mi bo pridobljeno znanje služilo tudi v moji poklicni poti, saj menim, da se učenci najlažje učijo, če jim neko stvar pokažemo, saj si tako lažje predstavljajo. Uporaba raznih fotografij naredi pouk bolj zanimiv in učenci so tako bolj zbrani in pozorni.

Pri tem projektu mi je bila najljubša izdelava vektorske grafike, saj zelo rada ustvarjam. Najmanj pa mi je bilo všeč pisanje postopka s fotografijami, saj je bilo to delo zelo zamudno.

v definiciji projekta ne bi spremenila ničesar, saj se mi zdi super.

(Skupno 27 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost