Infografika

Tema letošnjih projektnih nalog je varnost na spletu. Tokrat smo izdelovali infografiko.

Mentorica: dr. Alenka Žerovnik

Nosilka predmeta: dr. Irena Nančovska Šerbec

Predmet: Informacijsko-komunikacijske tehnologije v izobraževanju

Univerza v Ljubljani, Pedagoška fakulteta

maj 2022

Za izdelavo plakata sem uporabila spletno aplikacijo Canva, informacije na temo varnega brskanja po spletu pa sem našla na spletni strani Safe.si.

Plakat kot slika:

Varnost na spletu by andrejka is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Video:

Video o varnosti na spletu by andrejka is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Postopek izdelave plakata

Najprej sem obiskala spletno stran Canva, kjer sem se prijavila z Google računom. Izbrala sem možnost “Plakat”. Aplikacija mi je najprej ponudila, da izberem predlogo. Ker sem uporabljala brezplačno verzijo, je bila izbira nekoliko omejena.

Izbira predloge by andrejka is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

V naslednjem koraku sem uporabila funkcijo “Elementi”. Nekatere neželene sličice sem odstranila, druge pa premaknila drugam, jih zarotirala in jim spremenila velikost. Želela sem dodati tudi sličico računalnika, ki sem jo poiskala med danimi grafikami.

Izbira slik by andrejka is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Nato sem nadaljevala z oblikovanjem naslova, podnaslova in vsebine plakata. Uporabila sem funkcijo “Besedilo”. Izbrala sem primerno pisavo, velikost, barvo in debelino črk. Naslov in podnaslov sem tudi obrnila tako, da sta napisana postrani, saj je plakat na ta način bolj živahen.

Oblikovanje naslova by andrejka is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Celoten plakat se mi je še vedno zdel nekoliko dolgočasen, zato sem se odločila nekoliko popraviti barve. Uporabila sem funkcijo “Ozadje”, ki ponuja veliko različnih fotografij, lahko pa izberemo tudi zgolj en barvni odtenek.

Oblikovanje ozadja by andrejka is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

V naslednjem koraku sem spremenila razmik med vrsticami, da ne bi delovale stisnjeno. Poenotila sem še pisavo, velikost in debelino črk.

Oblikovanje besedila by andrejka is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Ko sem končala z oblikovanjem plakata, sem ga prenesla v png obliki.

Shranjevanje by andrejka is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Ko sem shranila sliko, sem dodala še animacijo in dokument shranila v mp4 obliki.

Dodajanje animacije by andrejka is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Refleksija:

V tem projektu sem se naučila uporabljati spletno aplikacijo Canva, ki me je pozitivno presenetila, saj je primerna tudi za uporabnike z manj izkušnjami. Če bi imela več časa, bi poskušala poiskati ustreznejše barvne kombinacije. Največ časa sem posvetila izbiranju slik, ker je večina grafik dostopna le tistim, ki so aplikacijo kupili. Pri projektu mi je bilo najmanj všeč prav to, da so bile v brezplačni verziji aplikacije mnoge možnosti omejene. Po drugi strani pa mi je bilo zelo všeč, da sem se naučila nekaj novega. Ugotovila sem, da aplikacija ponuja veliko število predlog v povezavi z različnimi temami, tudi šolo. Na voljo je predloga za razredna pravila in še druge, ki mi bodo zagotovo nekega dne prišle prav. V definiciji projekta ne bi spremenila ničesar, ker se mi zdi ravno prav velik izziv.

(Skupno 30 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost