INFOGRAFIKA

Avtorica: Živa Kvalić

Mentorica: asist. dr. Alenka Žerovnik

Nosilka predmeta: doc. dr. Irena Nančovska Šerbec

Razredni pouk, IKT, 1. letnik

Univerza v Ljubljani, Pedagoška fakulteta

Datum: 14. 5. 2022

Infografika – 4. projektna naloga by Živa Kvalić is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Pri tej projektni nalogi sem izdelovala plakat na temo Varnost na spletu. Plakat sem ustvarila s programom Canva, saj je ta platforma namenjena predvsem grafičnemu oblikovanju in je za izdelavo plakatov še najbolj primerna. Pri izdelovanju plakata sem si pomagala z videoposnetkom na Arnesovi spletni strani ter s člankom na portalu OSV.

PLAKAT – Kako ostati varen na internetu?

Kako ostati varen na internetu by Živa Kvalić is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

POSTOPEK IZDELAVE PLAKATA

Izbira predloge by Živa Kvalić is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Prvi korak je bil izbira predloge v Canvi. Odločila sem se za vijolično predlogo, saj se mi je zdela dobra izbira za mojo temo, prav tako pa je imela dovolj prostora (okvirčkov z besedilom) za vse, kar sem želela napisati.

Vstavljanje besedila by Živa Kvalić is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Nato sem oblikovala naslov plakata. Naslov sem obarvala s črno ter ga tudi odebelila, saj sem želela da izstopa. Nato sem s klikom na ikono Besedilo dodala še podnaslove ter tekst, kjer sem to želela.

Dodajanje grafičnih elementov by Živa Kvalić is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Potem sem s klikom na ikono Elementi, dodala nekaj grafičnih elementov. Te elemente sem nato postavila na desno oziroma levo stran besedila, ki je s sličico povezan.

Velikost in barva pisave by Živa Kvalić is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Nato sem v besedilu podnaslove obarvala z nežnejšo vijolično barvo, saj mi je iskreno na tej predlogi izgledala lepše. Ostalo besedilo pa sem obarvala s črno barvo. Potem sem pri podnaslovih pisavo nekoliko povečala, saj sem želela, da o podnaslovi nekoliko večji od ostalega besedila. Pri ostalem besedilu pa sem velikost pisave le uskladila.

Poravnava besedila by Živa Kvalić is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Naslednji korak je bil poravnava besedila. Vse podnaslove sem torej s pomočjo miške poravnala s spodnjim besedilom, nato pa sem ob straneh poravnala še sličice, kjer je bilo to potrebno.

Prenos datoteke by Živa Kvalić is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Nazadnje sem datoteko morala le še prenesti. Kliknila sem na ikono v zgornjem desnem kotu Deli z drugimi, izbrala PNG format in kliknila za prenos. Datoteka se mi je tako shranila med prenose na računalniku.

VIRI

Safe.si. (b. d.). Varna gesla. https://safe.si/nasveti/moja-identiteta-in-zasebnost/varna-gesla

Portal OSV. (b. d.). Varnost in obnašanje na spletu. https://www.portalosv.si/digitalna-pismenost/varnost-in-obnasanje-na-spletu/

REFLEKSIJA DELA IN SAMOVREDNOTENJE

V tem projektu sem se prvič seznanila s platformo Canva. Za platformo sem že slišala, nisem pa je še nikoli uporabljala. Pri delu s to platformo sem se torej naučila veliko novega. Zdi se mi, da ti Canva delanje plakatov oziroma drugih predstavitev močno olajša, saj ima ogromno predlog, elementov za vstavljanje ter še mnogo drugih funkcij, ki dajo končnemu izdelku neko dodano vrednost. Pri tej projektni nalogi sem se torej največ naučila o uporabi te platforme.

Menim, da tudi če bi imela na voljo več časa, bi bil izdelek na koncu podoben. Mislim namreč, da sem si za izdelavo plakata vzela dovolj časa in se potrudila maksimalno. Največ časa sem porabila za pisanje postopkov, kar nekaj časa pa sem se na začetku tudi odločala o tem, katero predlogo bi izbrala, saj jih je na voljo zelo veliko. Po končanem delu menim, da sem dosegla vse kriterije, ki jih ta projektna naloga zahteva, saj sem se pri izdelavi zelo potrudila in upoštevala nasvete, ki smo jih prejeli na kliničnih vajah.

Pridobljeno znanje mi bo tekom študija in v nadaljnji poklicni poti zagotovo prišlo prav, saj mi je bila Canva tako všeč, da jo bom zagotovo začela uporabljati tudi za ostale projekte v prihodnosti. Verjetno bom v bodočem poklicu še kdaj izdelala kakšen podoben plakat, saj je na plakatu zapisano bistvo, kar pa učencem olajša učenje. Upam, da bom s svojimi plakati oziroma predstavitvami v zgled učencem, saj bodo tudi oni morali v času osnovne šole izdelati kakšen plakat.

Pri izdelavi te projektne naloge mi je bila najbolj všeč izdelava plakata, saj sem bila pri tem lahko res kreativna in svobodna. Najmanj pa mi je bilo všeč pisanje postopkov izdelave, saj nisem točno vedela, kako bi nekatere postopke ubesedila. Pri projektni nalogi ne bi spremenila ničesar, saj sem v delu uživala in se naučila veliko novega. Navodila so bila jasna in razumljiva, zato pri izdelavi te projektne naloge nisem imela težav. S svojim končnim izdelkom sem zelo zadovoljna.

(Skupno 23 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost