INFOGRAFIKA

4. projektno nalogo sem ustvarila v programu Canva, pri vsebini infografike pa sem si pomagala s spletno stranjo Arnes.

KONČNI IZDELEK

infografika by NS is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Izdelek še v pdf obliki:

infografika_pdf by NS is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

POTEK IZDELAVE

  1. Odprla sem aplikacijo Canva in kliknila “Create a design”. Nato sem si izbrala projekt infografika.

2. Izbrala sem si predlogo, ki mi je bila najbolj všeč. Barv predloge nisem spreminjala, ker mi je bila všeč že podana barvna kombinacija.

2. korak by NS is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

3. Spremenila sem naslov in izbrala pisavo Aliens and cows. Nato sem dodala še preostalo besedilo in zamenjala nekaj različnih pisav, dokler nisem našla tiste, ki se mi je zdela najbolj ustrezna za mojo temo (končna pisava besedila – Bondie).

3. korak by NS is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

4. Ko sem dodala besedilo, sem začela z dodajanjem drugih elementov (slik). Zbrisala sem tiste, ki so bile na predlogi s tem, da se kliknila nanje in nato na znak za brisanje, nato pa sem pod Elements poiskala slike, ki so ustrezale moji temi. Ko sem elemente dodala na predlogo, sem jih pomanjšala in premaknila pod besedilo.

Zbrisala sem tudi element na dnu strani in besedilo poleg elementa, obdržala pa sem bel pravokotnik, kamor sem dodala svoje besedilo s klikom na Text, nato Add a subheading. Ko sem dobila okvir za podnaslov, sem ga premaknila na bel pravokotnik in dodala besedilo.

4. korak by NS is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

4. korak by NS is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

5. Ko sem vse te slike že dodala, sem se odločila za drugačno postavitev besedila in slik. Nekatere slike sem odstranila, ker jih je bilo za novo postavitev preveč. Elemente sem zbrisala na enak način kot v 4. koraku.

5. korak by NS is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

6. Ko mi je bila postavitev všeč, sem dodala še številke 1, 2 in 3. Našla sem jih pod zavihkom Elements in jim spremenila barvo, tako, da sem kliknila nanje in odprl se je zgornji zavihek, kjer lahko spremeniš barve. Dodala sem tudi delilnik, ki je razdelil dele infografike. Tudi delilnik sem našla pod Elementi.

6. korak by NS is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

7. Na koncu sem na dno infografike dodala še licenco. Kliknila sem Besedilo, nato Dodajte nekaj besedila telesa in v okvir vstavila licenco, ki sem jo ustvarila tukaj.

7. korak by NS is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

8. Nato sem infografiko shranila še kot PDF in PNG datoteko. V zgornjem desnem kotu sem poiskala simbol za prenos in izbrala vrsto datoteke, kot kažeta posnetka zaslona.

8. korak by NS is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

8. korak by NS is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Opomba: jezik v aplikaciji se mi je med izdelavo infografike samodejno spreminjal, zato tudi potek izdelave v slovenščini in angleščini.

SAMOREFLEKSIJA IN VREDNOTENJE

  • Kaj sem se novega naučil/a v tem projektu?

Canva mi je že od prej precej poznana, ker jo tudi sama uporabljam v različne namene. Infografiko sem v Canvi delala prvič, tudi licence pred tem še nisem vstavljala v Canvo, zato mi je bilo to novo.

  • Če bi imel/a več časa, bi dodal/a, spremenil/a, izboljšal/a …

Če bi imela več časa, bi mogoče kakšno stvar še bolj dodelala ali dodala več besedila. Mogoče bi zamenjala tudi predlogo, čeprav se mi tudi ta, ki sem jo uporabila zdaj, zdi primerna za izbrano temo.

  • Kateremu delu si posvetil/a največ časa in zakaj?

Največ dela sem posvetila oblikovanju besedila, ker je na izbiro veliko različnih pisav in sem se težko odločila za dve različni, ki pa še vseeno dobro izgledata skupaj. Tudi samo oblikovanje pravokotnikov pod besedilom mi je vzelo precej časa. Želela sem, da so razmerja med elementi enaka in to zahteva svoj trud in čas.

  • Kako ocenjuješ svoje delo glede na dan kriterij ocenjevanja?

Svoje delo ocenjujem primerno glede na kriterij. Zdi se mi, da sem v projektno nalogo vložila dovolj časa in dela, nisem bila takoj zadovoljna in sem stvari spreminjala, čeprav mogoče ne bi bilo treba. Zaključila sem šele, ko sem bila s končnim izdelkom zadovoljna.

  • Kje in kako bom lahko pridobljeno znanje uporabil/a tekom študija in na svoji poklicni poti?

Znanje o aplikaciji Canva bom lahko uporabila pri študiju in tudi na svoji poklicni poti. Aplikacija se mi zdi zelo uporabna za oblikovanje različnih slik, plakatov, predstavitev in mnogih drugih projektov. V Canvi projekte lahko zelo enostavno narediš zelo estetske in privlačne na pogled, kar bi vplivalo na povečano pozornost učencev, zato se mi zdi to znanje zelo uporabno.

  • Kaj mi je bilo pri projektu najljubše in kaj najmanj?

Celoten projekt mi je bil ljub, ker tudi sama rada ustvarjam v tej aplikaciji in se mi izdelki zdijo uporabni in lepi hkrati. Najmanj ljuba mi je bila tema, ki je bila dodeljena. V projektu bi še bolj uživala, če bi ustvarjala na temo, ki bi mi bila ljubša kot spletni bonton.

  • Kaj bi spremenil v definiciji projekta, da bi bil boljši?

Spremenila bi dodeljene teme.

VIRI

Spletni in mobilni bonton. (b. d.) https://safe.si/napotek/spletni-in-mobilni-bonton

Pa veš, kaj pomeni spletni bonton? (b. d.)

http://osmiklavz.splet.arnes.si/files/2019/08/Bonton_varnost_na_spletu_4.-5.razred.pdf

(Skupno 20 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost