INFOGRAFIKA – SPLETNI BONTON

Avtorica: Hana Jazbec

Mentorica: asist. dr. Alenka Žerovnik

Študij: 1. letnik Oddelka za razredni pouk, Pedagoška fakulteta, Univerza v Ljubljani

Študijsko leto: 2021/22

Predmet: Informacijsko-komunikacijske tehnologije v izobraževanju

Datum nastanka: 14. junij 2022

Potek izdelave

  1. Izdelava moje infografike se je začela tako, da sem si izbrala temo spletni bonton in s pomočjo spletnih virov poiskala 4 glavne oporne točke, ki sem jih kasneje tudi podrobneje opisala in jih uredila v barvne oblačke, ki sem jih našla pod razdelkom elementi. Nato sem naslovu spremenila pisavo (pisava kapsuula) in ga podčrtala. Za glavne oporne točke sem si izbrala pisavo capriola in jih odebeljila. Izbrala sem si tudi 3 barve, ki sem jih uporabila na celotni infografiki.

Potek izdelave infografike by Hana Jazbec is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

2. Nato sem dodala prve okraske, ki so mi bili všeč. Na vsako stran sem dodala en mrežast šestkotnik, ki sem ga našla pod razdelkom elemneti – črte in oblike. Šestkotniku sem tudi spremenila barvo, da se je ta skladala z že zapisanim tekstom.

Potek izdelave infografike by Hana Jazbec is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

3. V 3. koraku sem vsaki oporni točki dodala krajše besedilo, ki daje dodatno razlago o spletnem bontonu. Uporabila sem pisavo capriloa in barve, ki sem si jih izbrala že na začetku.

Potek izdelave infografike by Hana Jazbec is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

4. Pri naslenjem koraku, sem vsaki oporni točki dodala tudi sliko, ki sem jo našla pod razdelkom elemneti, kjer sem v isklano vrstico zapisala kaj iščem. Ko sem našla vse 4 slike, ki so mi bile všeč, sem jih uredila tako, da so bile približno simetrične.

Potek izdelave infografike by Hana Jazbec is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

5. Na koncu sem dodala še nekaj različnih okraskov, ki so celo infografiko povezali v celoto. Le te sem našla v razdelku elementi – črte in oblike. Vse sem oblikovala tako, da ne zakriva besedila.

Potek izdelave infografike by Hana Jazbec is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Končni izdelek

Infografika – Spletni bonton by Hana Jazbec is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

INFOGRAFIKA V PDF OBLIKI:

Infografika – Spletni bonton by Hana Jazbec is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Viri

Infografiko sem ustvarila s pomočjo programa Canva

Informacije o spletnem bontonu pa sem našla na naslednjem viru: OŠ Miklavž. (2019). Spletni bonton. PDF. http://osmiklavz.splet.arnes.si/files/2019/08/Bonton_varnost_na_spletu_4.-5.razred.pdf

Refleksija dela in samovrednotenje

Projektna naloga se mi je zdela zelo zabavna in poučna. Ko sem začela ustvarjati infografiko, sem bila malo zmedena, saj je bilo veliko različnih pripomočkov, ki jih lahko uporabiš. Ko pa sem si določilo temo in si ustvarila neko vizijo, kako želim da izgleda moj končni izdelek, je delo začelo potekati veliko lažje in hitreje. Program Canva je res zelo zanimiv in omogoča, da ustvarimo plakat, ki je zelo unikaten, saj veliko ljudi ne pozna takšnih programov. Tudi jaz jih nisem poznala, a sem zelo vesela, da sem začela ustvarjati na enem izmed njih, saj bo tudi v mojem prihodnjem poklicu to zagotovo velika prednost.

Moj končni izdelek se mi zdi ustrezen, saj sem upoštevala vsa navodila in ustvarila zanimivo in privlačno infografiko. Pazila sem tudi, da se barve med seboj lepo povezujejo v celoto. Pomembna je tudi simetrija, ki sem jo upoštevala in elemente na plakat postavila tako, da noben od njih ne iztopa preveč. Barve, ki sem si jih izbrala so si zelo podobne in nobena ne iztopa preveč, saj sem z njimi želela le poživiti plakat. Kar je pomembno pa sem poudarila z večjimi ali bolj krepkimi črkami. Tako se mi zdi tudi infografika bolj pregledna.

Ko sem si izbrala temo spletni bonton, sem iskala vire, ki bi to temo dobro predstavili učencem. Na koncu sem jo po mojem mnenju našla, saj so bile vse glavne točke kratko in jedrnato razložene. To je zelo pomembno za otroke, saj ne morejo razumeti terminov in kompliciranih povedi. Potrebno je uporabiti razumljiv in preprost jezik. Moramo pa biti dovolj prepričljivi, da nam otroci verjamejo in nas tudi upoštevajo. Temo spletni bonton sem si izbrala, ker so otroci vedno bolj izpostavljeni spletu in predvsem socialnim omrežjem. Zato se mi zdi pomembno, da vedo kako se morajo obnašati, da bi v prihodnje prišlo do čim manj zlorab in podobnih negativnih posledic napačnega obnašanja na spletu.

(Skupno 21 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost