SLIKOVNO GRADIVO Z UPORABO RASTRSKE IN VEKTORSKE GRAFIKE

POSTOPEK IZDELAVE

RASTRSKA GRAFIKA

Najprej sem sliko obrezala, da sem dobila samo vsebino, ki se mi je zdela pomembna in ključna za to, kar želim s sliko povedati. Nato sem uredila barvo, s pomočjo orodij na desni strani.

Urejanje barv by Katarina is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Ko sem bila zadovoljna z vsemi odtenki in kontrasti, sem izbrala okvir. Kliknila sem “frame” in prikazalo se mi je več okvirje, izmed katerih sem izbrala ustreznega.

Izbiranje okvirja by Katarina is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

V naslednjem koraku sem se lotila vstavljanja besedila. Izbrala sem “insert” in nato “text”. Besedilo sem nato še uredila (barva, velikost, oblika) in vstavila še puščice, ki služijo kot alineje.

Vstavljanje besedila by Katarina is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Na koncu sem želela nekaj stvari poudariti, zato sem vstavila še okvirje okoli besedila in okna “pridruži se”, tako kot kaže spodnja slika. S pomočjo linij, ki so se mi izrisale, pa sem vse elemente še poravnala po prostoru (tako, da sta besedilo in puščice poravnana).

Vstavljanje okvirjev by Katarina is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

VEKTORSKA GRAFIKA

Najprej sem s pomočjo likov naredila štirikotnik, mu uredila obrobe in polnilo ter zaokrožila robove. Lik sem nato zasukala v želeno smer, da je dobil obliko znaka za opozorilo.

Štirikotnik by Katarina is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

V drugem koraku sem rumenemu liku dodala črn notranji lik in mu pustila samo obrobo, polnila pa ne. Oblikovala sem še besedilo in ga vstavila v lik.

Znak za nevarnost by Katarina is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Ko sem bila zadovoljna z izgledom znaka, sem naredila štirikotni lik okoli znaka, ki sem mu pustila samo obrobo. Obrobo sem nato odebelila, da izgleda kot okvir ekrana. Za preprosto tipkovnico sem narisala dolg štirikotnik, ki sem mu pustila črno polnilo.

Ekran by Katarina is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

V naslednjem koraku sem se lotila računalniške miške s pomočjo elipse, ki sem jo preoblikovala s pomočjo vozlišč. Tipke na miški sem oblikovala s pomočjo ravnih črt in vozlišč. Na koncu sem narisala še kabel, ki povezuje ekran in miško s pomočjo ravnih črt in mehčanja vozlišč. Za piko na i pa sem dodala še stojalo za ekran s pomočjo ravnih črt. Pozorna sem bila tudi, da je stojalo za tipkovnico.

Računalniška miška by Katarina is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Končni izdelek by Katarina is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Pri projektni nalogi sem si pomagala z naslednjim virom: Safe.si

Avtorica: Katarina Derlink

Mentorica: asist. dr. Alenka Žerovnik

Razredni pouk, 1. letnik, IKT

Pedagoška fakulteta Univerza v Ljubljani

Datum: 15. 6. 2022

SLIKOVNO GRADIVO Z UPORABO RASTRSKE IN VEKTORSKE GRAFIKE by Katarina is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

(Skupno 44 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost