Kreiram splet

Avtorica: Ema Suhadolnik
Študijska smer, predmet, letnik študija: Razredni pouk, IKT, 1. letnik
Univerza in članica: Pedagoška fakulteta Univerza v Ljubljani
Datum: avgust 2022
Mentorica: asist. dr. Alenka Žerovnik

Sem Ema Suhadolnik, študentka 1. letnika razrednega pouka. Do sedaj sem IKT tehnologijo največ uporabljala za šolske in študijske namene. Izdelovala sem PPT-predstavitve, wordove dokumente,grafe in razpredelnice (Microsoft Excel) , uporabljala E-mail, urejala slike (VSCO), urejala videoposnetke (Movie Maker), posnela nekaj pesmi na Audacity ter poizkušala producirati glasbene instrumentale na Robox.

Tudi v prostem času mi tehnologija ni popolnoma tuja. Precej časa preživim na različnih socialnih omrežjih, kot so: Instagram, TikTok, Messenger… Družbena omrežja v največji meri uporabljam za promoviranje lastne glasbe. S pomočjo le teh, si lahko kot posameznik nabereš občinstvo, ki je le klik stran od tvoje nove pesmi oziroma novega albuma. Tako tudi prejemam povratne informacije in konstruktivne kritike. Poleg tega se v prostem času zelo rada pogovarjam s prijatelji, s katerimi se zaradi razdalje in pomanjkanja časa težko redno srečujemo. Odkar se je začela pandemija smo si z dvema prijateljicama ob torkih prirejale torkove večere na aplikaciji Skype. To rutino smo tudi obdržale.

Zavedam se časov, ki prihajajo. V zraku je negotovost in strah pred ponovnim zaprtjem države, zaradi pandemije. Tu je tehnologija odigrala eno izmed najpomembnejših vlog. Učitelji so lahko preko videoposnetkov, slikovnega gradiva, aplikacije Teams in Zoom poučevali na daljavo. Menim, da se moramo še izboljšati. Kot bodoča učitaljica, ki je šolanje na gimnaziji zaključila v lockdownu, se dobro zavedam pomembnosti tehnologije. Brez nje, ne bi opravila mature in ne bi ohranila prijateljstev. Rada bi predala svoje znanje in izkušnje na otroke, ki se bodo morda večino svoje osnovne šole izobraževali na daljavo. Ker nikoli ne vemo, kaj prinaša prihodnost se moramo na njo pripraviti. Učence bi naučila dela z Wordom, PPT-jem in do neke mere z Excelom (zgolj preglednice, brez funkcij računanja). Največji poudarek pa bi dala bontonu, varnosti in zasebnosti na spletu.

Slikovno gradivo:

Obala by Ema Suhdolnik is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Samorefleksija dela in samovrednotenje

O tem projektu sem se naučila upoštevati načela, ki veljajo za objavljanje podatkov na spletu. Spoznala sem kaj je digitalna identiteta in digitalni odtis. Nekaj novega je zame bilo tudi umeščanje slikovnega gradiva z ustrezno licenco.

Če bi imela več časa bi se še bolj poglobila v svojo preteklost s tehnologijo in ugotovila, od kje prihajajo moji vzorci, na podlagi katerih uporabljam tehnologijo. Nekoliko pobližje bi si tudi pogledala dodajanje CC licence pod vir v Arnes Splet.

Največ časa sem posvetila samorefleksiji in samovrednotenju, saj se mi nekatere stvari, kot so pisanje o sebi zelo preproste. Nikoli pa nisem še pisala o sebi in odnosu s tehnologijo, saj mi to predstavlja precej vsakodnevno stvar, o kateri ne razmišljam veliko. Ravno zaradi tega sem si morala vzeti nekoliko več časa za opis mojega odnosa s tehnologijo na sploh.

Sama menim, da sem dejavnost kreiram splet opravila, saj sem zajela vse elemente. Pripravila sem besedilo z ustreznimi načeli, opisala odnos s tehnologijo, predstavila kako vidim pomen IKT tehnologije v svojem bodočem poklicu. Objavo sem tudi ustrezno označila s kategorijami in oznakami, umestila slikovno gradivo, dodala licenco in link ter zapisala refleksijo dela in samovrednotenje. Menim, da imam še ogromno prostora za novo znanje, ki ga potrebujem, če si želim kot učiteljica izdelovati dobre interaktivne predstavitve. Že na prvih urah IKT sem ugotovila, da sem za nekatere stvari precej starinska in to si želim spremeniti.

Tekom študija bom lahko svoje znanje uporabila pri pisanju refleksij dela (prakse…), pisanju seminarskih nalog in izdelavi interaktivnih dejavnosti. Tudi na svoji poklicni poti bom znanje uporabila pri pisanju refleksij, vsakodnevnih interaktivnih aktivnostih…

Pri projektu mi je bilo najljubše poglobljeno razmišljanje o sebi in odnosu s tehnologijo ter prihodnosti, ki me čaka. Najbolj nelagodno pa mi je bilo pisanje vseh refleksij, saj se mi zdi veliko teh stvari zelo logičnih in nepotrebnih tako podrobnega razlaganja, vendar vseeno razumem cilj in sem pripravljena delati na potrpežljivosti pri nazornem pisanju.

Sama ne bi veliko spreminjala pri definiciji projekta. Morda bi postavila manj vprašanj pri zaključni refleksiji.

1. projektna naloga by Ema Suhdolnik is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

(Skupno 49 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost