Interaktivna multimedijska prestavitev

Avtorica: Ema Suhadolnik

Mentorica: asist. dr. Alenka Žerovnik

Razredni pouk, IKT, 1. letnik

Univerza v Ljubljani, Pedagoška fakulteta

Datum: avgust 2022

3. PROJEKTNA NALOGA

Namen interaktivne predstavitve je seznaniti otroke o varnosti na spletu. Ker začnejo otroci hitro z objavljanjem in deljenjem podatkov na splet, se mi zdi pomembno, da o tem spregovorimo v šoli. Starši nekaterih otrok doma ne razumejo vseh družbenih omrežij in se morda niti ne zavedajo vseh nevarnosti, ki pretijo povsod.

Predstavitev je namenjena otrokom med 7 in 10 let.

Predstavitev spremljajo tudi slike, katere imajo podobno tematiko: spletno nasilje. Prehodi med temami so označeni z glasovnim posnetki, ki napovedujejo sledeče naloge.

Varnost na spletu by Ema Suhadolnik is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Refleksija in samovrednotenje

Ob izdelavi predstavitve sem se naučila nekaj več o H5P Contentu, katerega do sedaj še nisem poznala. Novost mi je predstavljalo tudi vstavljanje kratke kode, s katero še nisem bila seznanjena.

Če bi imela več časa, bi se še bolj posvetila samemu estetskemu vidiku predstavitve. Poigrala bi se z barvami in dodelala del, v katerem uporabim v naprej posnet glas. Še bolj bi se potrudila pri kvaliteti zvoka, saj se mi še vedno zdi, da glas deluje nekoliko zatohlo (kot, da prihaja iz votline, nečisto).

Največ časa sem posvetila H5V Contentu (interaktivni predstavitvi), saj tega nisem še nikoli počela in sem zaradi tega potrebovala nekoliko dlje za spoznavanje s funkcijami, ki jih ponuja. Nekoliko več časa sem posvetila tudi raziskovanju vsebine.

Menim, da sem svoje delo dobro opravila. Imam ustrezno vsebino in obliko predstavitve. Vključila sem tudi različne predstavne oblike informacij, kot so na primer: zvočni del predstavitve, določanje pravilnosti/nepravilnosti trditev in postavljanje vprašanj z že danimi odgovori. Vključila sem pestre komponente, kot so med drugim slikovno gradivo… Poskrbela sem tudi za vsebinsko smiselnost tako, da sem opisala vsebino in njen namen, izpostavila cilje, dodala kategorije, oznake, povezave, vire, licence in samorefleksijo.

Ob izdelovanju predstavitve sem se spomnila na svojo osnovno šolo in kako sem si takrat želela, da bi lahko v šoli lahko reševali čim več takih nalog. Sedaj bom lahko to uresničila mlajšim generacijam. Naučeno znanje bom uporabila pri izdelavi takšnih predstavitev v svojem razredu ali pa na dopolnilnih in dodatnih urah. V primeru, da bi imela multimedijski krožek, bi tudi ostale učence seznanila s H5V Contentom. Tudi tekom študija verjamem, da bom ta tip predstavitev uporabljala na praksah ter predstavitvah pred oddelkom.

Najljubši del projekta mi je bilo zaključevanje predstavitve, zato, ker je le-ta začela dobivati obliko, ki mi je postajala vedno bolj všeč. Težji je bil del pred tem, saj sem veliko poizkušala in eksperimentirala, zaradi svoje neizkušenosti s H5V Contentom.

Pri definiciji projekta ne bi spremenila ničesar.

Viri

Pri vsebini mi je bila v veliko pomoč spletna stran: https://www.portalosv.si/digitalna-pismenost/varnost-in-obnasanje-na-spletu/.

Uporabljena orodja, aplikacije in programi

Za izdelavo predstavitve sem uporabila H5P Content – oblikovanje interaktivne multimedijske predstavitve.

Infografiko sem izdelala s pomočjo https://inkscape.org/

Pri izboru ostalih fotografij mi je bil v veliko pomoč https://pixabay.com/

Glas pa sem posnela s pomočjo programa Audacity:https://www.audacityteam.org/

Interaktivna multimedijska predstavitev by Ema Suhadolnik is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

(Skupno 36 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost