KREIRAM SPLET

KDO SEM?

Sem Daša Milinović in prihajam iz četrtne skupnosti Črnuče v Ljubljani. V Črnučah sem hodila v vrtec Ostržek in končala osnovnošolsko izobraževanje na OŠ n. h. Maksa Pečarja. Šolanje sem nato nadaljevala na Gimnaziji Šentvid, ki sem jo obiskovala štiri leta. Po uspešno končani splošni maturi pa sem se vpisala na Pedagoško fakulteto smer razredni pouk. Že od malih nog sem si želela postati učiteljica, saj sem se zelo pogosto igrala v svoji sobi s svojimi igračkami, ki so bile tisti trenutek moji učenci. Poleg otrok me veseli tudi šport. V svojem življenju sem zamenjala veliko športov, dokler se nisem v prvem razredu osnovne šole začela resneje ukvarjati s plavanjem, ampak tudi plavati sem prenehala. Plavanje ni bil šport zame, zato sem začela igrati košarko, najprej v okviru krožka v OŠ, nato pa resneje v klubu. Zdaj igram košarko že skoraj devet let in pri tem zelo uživam. Pred približno enim letom smo doma dobili novega družinskega člana. Dobili smo želvico z imenom Juši. 

Juši by Daša is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

UPORABA IKT TEHNOLOGIJE

V današnjem času se tehnologija vedno več uporablja, saj svet tehnološko napreduje. Tehnološki napredek nam olajšuje življenja in prav tako je tudi s tehnologijo v izobraževanju. V procesu izobraževanja smo ves čas v stiku s tehnologijo, saj dobivamo razne maile od profesorjev, gradiva za študij, profesorji nam sporočijo ocene pri predmetih preko tehnologije itd. V srednji šoli smo morali veliko nalog natipkati in jih oddati preko spleta. Vedno manj je pisanja na roke, kar ima tako pozitivne kot negativne posledice. Posledično lahko besedilo natipkamo hitreje kot bi ga napisali na roke, hkrati pa s tem pozabljamo, kako se piše z roko.  Sama uporabljam telefon, računalnik in tablico. Življenja brez teh tehnoloških pripomočkov si težko predstavljam, saj je svet že tako napredoval, da danes vse poteka preko interneta. Čeprav sem vsak dan v stiku s tehnologijo, se trudim vzdrževati, da tehnologijo uporabljam čim manj, v sprejemljivi količini in vsak dan približno enako dolgo, čeprav me delo s tehnologijo veseli.

UPORABA IKT TEHNOLOGIJE V BODOČEM POKLICU

Tehnologija v bodočem poklicu bo zagotovo napredovala in si sploh ne morem predstavljati, s čim se bodo morali  otroci v OŠ ukvarjati v povezavi s tehnologijo. Menim, da ima tehnologija pozitivne in negativne učinke tako na učence kot tudi na učitelje. Tenologija učitelju definitivno olajšuje vsakdanje delo, saj lahko tako na hitrejši način pripravi gradivo za učence, jim ga razdeli in posreduje novice staršem. Kljub nekoliko olajšanemu delu se bom kot bodoča učiteljica trudila uporabljati tehnologijo z učenci v zmernih količinah, saj se mi zdi, da bi se morali učenci naučiti delovati brez telefonov, računalnikov itd. vsaj dokler nekoliko ne odrastejo. Če bodo otroci v stiku s tehnologijo že v zgodnjem in srednjem otroštvu bodo kasneje v življenju imeli vedno večjo potrebo po uporabi tehnologije in obstaja večja verjetnost, da bodo od nje postali odvisni, kar pa seveda ni zdravo za njihov razvoj. Pri pouku se bom trudila, da bodo učenci brali čim več knjig, risali na papir in se med seboj sporazumvali v živo in ne preko telefonov. 

REFLEKSIJA DELA IN SAMOVREDNOTENJE

Skozi ta projekt sem spoznala dejstvo, da svet tehnološko napreduje in da se pri svojem delu v prihodnosti ne bom mogla izogniti delu z učenci preko tehnologije. Pri sebi sebi sem si zadala cilj, da bom učence spodbujala na zmerno uporabo tehnologije in uporabo netehnoloških pripomočkov. Projekt mi je dal misliti, kako se svet spreminja in kako se v povezavi s tem spreminja tudi način dela učitelja. 

Če bi imela več časa bi definitivno natančneje razložila uporabo IKT v bodočem poklicu, saj se mi zdi to pomembna tema za učitelja, da razume tehnologijo in njene posledice ter učinke. Največ časa se porabila za to, da sem napisala nekaj o uporabi IKT v tehnologiji, kajti morala sem razmisliti, kako bo tehnologija vplivala na poklic učitelja, ker si v tem trenutku težko predstavljam, kako bo tehnologija napredovala v naslednjih petih letih. Pri projekti nalogi sem se zelo potrduila in upam, da moje delo ustreza kriterijem. Napisala sem vse, kar mi je prišlo tisti trenutek na misel, kljub temu pa mi je naloga vzela kar nekaj časa. Pridobljeno znanje bom vsekakor uporabila pri delu ostalih projektnih nalogah, v vsakdanjem življenju in pri svojem bodočem poklicu, ker mislim da mi bo pridobljeno znanje o licencah, varni rabi interneta in ostalih temah IKT le olajšala delo. Najbolj mi je bila všeč predstavitev sebe, saj sem pri tem obudila kar nekaj lepih spominov, prav tako pa sem se spomnila, kaj vse sem že preživela, pa se je moje življenje pravkar šele začelo. Pri projektu ne bi spremenila ničesar. 

(Skupno 9 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost