Infografika

Avtorica: Eva Maurer

Mentorica: asist. dr. Alenka Žerovnik

Nosilka predmeta: doc. dr. Irena Nančovska Šerbec

Predmet: Informacijsko komunikacijske tehnologije v izobraževanju

Fakulteta: Univerza v Ljubljani, Pedagoška fakulteta

Smer: Razredni pouk, 1. letnik

Datum: avgust 2022


Postopek izdelave

Tako kot druge projektne naloge, sem tudi zadnjo naredila na temo spletnega bontona. Podatke, ki sem jih uporabila za izdelavo te infografike sem pridobila na že znanih straneh, ki sem jih uporabila tudi med izdelavo prejšnjih nalog, zato mi iskanje ni vzelo veliko časa.

Najprej sem na strani Canva poiskala template, ki bi mi ustrezal. Najprej sem pogledala med “Safety” ter “Online”, a mi nobeden izmed ponujenih templatov ni bil všeč. Odločila sem se poiskati template po barvi, ki se ujema z mojo vektorsko grafiko, ki sem jo želela vključiti in tako pristala na tem svetlo roza templatu.

Že ponujenih tekstov nisem takoj izbrisala, saj sem želela ohraniti njihovo pisavo.

Postopek infografika 1

info1 by evalija is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Pod naslovom sem dodala svojo vektorsko grafiko računalnika, ki sem ga prav v ta namen ustvarila pri drugi seminarski nalogi. Ker se mi je zdej prostor na drugi strani pod naslovom preveč prazen, sem pod elementi poiskala knjigo, ki sem jo obarvala na isto sivo barvo, katere je računalnik.

Postopek infografika 2

info2 by evalija is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Ker so bile nekatere povedi predolge za eno vrstico sem morala nekatere oblačke, v katerih je tekst malce prilagoditi.

Postopek infografika 3

info3 by evalija is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Ker sem želela, da se vsi elementi na infografiki med seboj barvno ujemajo sem jih obarvala a sivo barvo, omenjeno že zgoraj.

Postopek infografika 4

info4 by evalija is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Viri in literatura uporabljeni v projektni nalogi:

Safe.si. (b.d.). Spletni in mobilni bonton oz. etiketa. https://safe.si/nasveti/obnasanje-na-spletu/spletni-in-mobilni-bonton 

Safe.si Plakat: Mobilni in spletni bonton. https://safe.si/gradiva/zlozenke-in-plakati/plakat-mobilni-in-spletni-bonton

Cole, J. (15. 4. 2016). Are You teaching good Netiquettehttps://teachonline.asu.edu/2016/04/teaching-good-netiquette/ 

Infografika kot slika visoke resolucije:

Infografika Spletni bonton.jpg

infoSpletniBo by evalija is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Infografika kot PDF dokument:

Refleksija

Že preden sem začela s to projektno nalogo sem vedela, da mi bo vzela njamanj časa in da bom v izdelavi le-te najbolj uživala. Oboje se je izkazalo za pravilno. Izdelovanje te infografike mi je bilo zabavno. Del tega pripisujem tudi najdenem Templatu, ki mi je res zelo všeč in mi je bilo tako izdelovanje plakata še bolj prijetno kot bi bilo sicer. Tudi uporaba Canvas strani ni bila zahtevna, saj je podobna aplikacijam za urejanje slik, ki sem jih uporabljala že prej. Ker sem med ustvarjanjem seminarske tako hitro osvojila ta način urejanja sem prepričana, da bom stran Canvas uporabila še kdaj (in ne le med poučevanjem). Izdelovanje plakatov za zabavo in za kakršne koli druge projekte je s to stranjo enostavno in ko izdelaš enega, si jih želiš izdelati še več.

Z končnim izdelkom sem navdušena. Všeč mi je, da se barve plakata ujemajo in da nobena izmed slikic ne izstopa preveč. Še najbolj opazna je moja vektorska grafika, ki pa se mi zdi lepo prepletena z barvami ostalega dela infografike. Mislim, da v celi seminarski nalogi ne bi spreminjala ničesar, a če že moram najti eno stvar: če bi imela na pretek res ogromno časa, bi najbrž sama izdelala druge vektorske grafike, ki sem jih tu našla že na aplikaciji. Tako bi imela še večji občutek zadovoljstva, da sem infografiko izdelala sama.

(Skupno 14 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost