INFOGRAFIKA

Avtor: Ines Ručigaj

Mentorica: asist. dr. Alenka Žerovnik

Nosilka predmeta: doc. dr. Irena Nančovska Šerbec

Fakulteta: Univerza v Ljubljani, Pedagoška fakulteta

Smer: Razrednik pouk, 1. letnik

Datum: 17. 8. 2022

4. projektna naloga: Infografika by Ines Ručigaj is licensed under CC BY-NC-SA 4.0


Plakat sem izdelala na temo spletni bonton. Naredila sem ga s pomočjo spletnega orodja Canva. Podatke o vsebini sem pridobila na spletni strani Safe.si. (b. d.) Otroci Safe.si. https://otroci.safe.si/#

Plakat kot slika (png):

Spleni bonton PNG

Spletni bonton PNG by Ines Ručigaj is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

PDF dokument:

Spletni bonton PDF by Ines Ručigaj is licensed under CC BY-NC-SA 4.0


POSTOPEK IZDELAVE PLAKATA

Obiskala sem spletno stran Canva, kjer sem se prijavila z uporabniškim računom. Desno zgoraj sem izbrala možnost Ustvari izdelek in nato izbrala plakat.

Postopek infografika 1

infografika1 by Ines Ručigaj is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Nato sem v razdelku predloge poiskala meni všečno. V iskalnik predlog sem vpisala besedo “internet” in izbrala spodnjo.

Postopek infografika 2

infografika2 by Ines Ručigaj is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Ker mi predlagana barva elementov predloge ni bila všeč, sem kliknila na enega izmed njih in levo v okencu se mi je odprla možnost izbire poljubne barve. S pomočjo tega vira: color-wheel sem si sama izbrala barvo in njeno “ime” kopirala, ter prilepila v iskalnik barv. Program mi je predlagal različne barvne palete in izbrala sem paleto 3. Nato sem elementom spremenila barve.

Postopek infografika 3

infografika3 by Ines Ručigaj is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Začela sem z brisanjem in dodajanjem besedila na plakat. Besedilu sem spremenila le barvo in velikost, ter del besedila odebelila. Pisave nisem spreminjala, ker sem bila z njo zadovoljna.

Postopek infografika 4

infografika4 by Ines Ručigaj is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Iz predloge sem odstranila elemente, ker se niso ujemali z besedilom. Kliknila sem na razdelek elementi in v iskalnik vpisala ključne besede, da so se prikazale grafike/fotografije. Te sem nato vstavila na predlogo. Bila sem pozorna, da se med seboj ujemajo, so enakih barv.

Postopek infografika 5

infografika5 by Ines Ručigaj is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Med elementi sem poiskala grafiko, ki je že uporabljena na plakatu. Postavila sem ga na dno infografike in mu spremenila barvo, ter velikost.

Postopek infografika 6

infografika6 by Ines Ručigaj is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Kliknila sem na razdelek besedilo in nato “dodajte nekaj besedila telesa” Vpisala sem licenco.

Postopek infografika 7

infografika7 by Ines Ručigaj is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Ko sem končala, sem plakat prenesla v png obliki, nato pa še kot pdf datoteko.

Postopek infografika 8

infografika8 by Ines Ručigaj is licensed under CC BY-NC-SA 4.0


REFLEKSIJA IN SAMOVREDNOTENJE

V tem projektu sem se prvič srečala z aplikacijo Canva in moram reči, da me je zelo pozitivno presenetila, ter navdušila. Najbolj me je očarala pestra izbira vseh predlog, med katerimi sem imela težavo izbirati in se odločiti za pravo. Ta del izbiranja mi je bil najljubši. Naučila sem izdelati infografiko in kako pomembno je, da pri izdelku pazimo na barvno ujemanje, postavitev elementov, tipografijo. Več časa bi namenila raziskovanju predlog, raznih elementov in se ne bi z njimi kar takoj zadovoljila. Sprva sem želela infografiko izdelati po “mojem okusu” bolj roza, bleščečo, z elegantnimi elementi, a se mi je zdela preveč neberljiva in kičasta. Če bi imela več časa bi si zadala, da ustvarim tako infografiko, le da bo sprejemljiva. Kot že omenjeno, sem največ časa posvetila urejanju predloge, iskanju ustreznih barv oziroma trudila sem se, da dodam čimveč elementov in barv, ki se med seboj ujemajo, ker se mi je vse kar sem izdelala zdelo ali dolgočasno ali pa neestetsko. S končnim izdelkom sem zelo zadovoljna, mislim da sem upoštevala vse smernice in plakat izdelala pregledno. Vrjamem, da se bom z izdelavo infografike v prihodnosti srečala še velikokrat. Sedaj jo bom izdelala pri seminarskih nalogah, kot dodatek k predstavitvi, v prihodnosti pa bom otrokom izdelala razne plakate, miselne vzorce, učne liste. Najmanj mi je bilo všeč pisanje licenc, ker se mi zdi zelo monotono in dolgočasno, čeprav se zavedam kako pomembno je. V definiciji projekta ne bi spreminjala ničesar, z vsem sem zadovoljna.

(Skupno 12 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost