INFOGRAFIKA

V tej projektni nalogi sem izdelala infografiko z naslovom VARNOST NA SPLETU.

Licenca Creative Commons

POSTOPEK IZDELAVE

  1.  Odprla sem program Canva, kjer sem se vpisala s svojim Google računom. Nato sem izrbala predlogo plakat, pod zavihkom Create a design.

Licenca Creative Commons

2. Odpre se mi bela podlaga. Najprej sem želela oblikovati besedilo, zato sem na levi strani izbrala ikono besedilo. Pojavile so se mi različne predloge. Ker sem želela oblikovati naslov, sem izbrala prvo predlogo-Dodajte naslov.

Licenca Creative Commons

3. Na podlagi se mi je na sredini prikazal oblaček za pisanje besedil, kamor sem zapisala naslov VARNOST NA SPLETU. Oblaček sem  premaknila na vrh plakata.

Licenca Creative Commons

4. Na podoben način sem nato zapisala še ostalo besedilo, pri tem sem uporabila različne predloge. Oblačke pa sem razporedila po plakatu.

Licenca Creative Commons

5.  Plakatu sem želela dodati ozadje, zato sem na levi strani izbrala zavihek ozadja in ustreznega izbrala.

Licenca Creative Commons

6.  Ker sem izbrala novo ozadje, sem temu tudi prilagodila besedilo. S klikom na izbrani del besedila se mi je na zgornji levi strani pojavil okvirček, kjer sem lahko spremenila barvo, velikost besedila, vrsta pisave ipd. Tako sem celotno besedilo spremenila in s tem zagotovila vidljivost besedila. Poudarila sem tudi pomembnejše dele besedila.

Licenca Creative Commons

Licenca Creative Commons
7. Plakatu sem želela dodati sliko iz lastnega arhiva. Pri tem sem uporabila zavihek naložena vsebina. S klikom  na naloži sliko ali videoposnetek, so se mi prikazale moje datoteke, iz njih sem izbrala želeno sliko. S klikom nanjo se mi je pojavila na  plakatu. Oblikovala sem velikost slike in jo premaknila na ustrezno mesto.

Licenca Creative Commons

Licenca Creative Commons

Licenca Creative Commons

8. Plakat sem želela dopolniti še z elementi. Pri tem sem si pomagala s predlogo elementi. Pod  možnostjo išči ikone in oblike, sem v angleščini zapisala, kateri element želim kot npr. computer in med podanimi možnostmi izbrala tistega, ki mi je najbolj ustrezal. Ikona se mi je prikazala na sredini plakata. Uredila sem njeno velikost in jo ustavila na želeno mesto. Tako sem storila z vsemi ikonami. Nekaterim sem spremenila tudi barvo, na enak način kot pri besedilu.

Licenca Creative Commons

Licenca Creative Commons

9. Tako sem dobila končni izdelek.

Licenca Creative Commons

Orodje, ki sem ga pri tem projektu uporabila je program Canva. Sliko, ki ni bila del programa Canva, sem uredila s pomočjo programa Photoscape. Pri sami izdelavi pa sem si pomagala s spletno stranjo Introduction to infographics.

REFLEKSIJA IN SAMOVREDNOTENJE
Pri tem projektu sem se naučila uporabljati program Canva, ki je brezplačno dostopen vsem, ki imajo google račun. Spoznala sem tudi, kaj je infografika ter kako se jo izdeluje.
Če bi imela več časa bi se bolj poglobila v samo izdelavo infografike in bi dodala še več elementov, bolj bi oblikovala besedilo ipd.
Največ časa sem se posvetila sami izdelavi infografike, saj sem želela izbrati pravo obliko, barvo in velikost besedila ter dodati primerne elemente ter ozadje. Zato sem poskusila več različnih elementov, ozadji ipd., ki na končnem izdelku niso več prisotni.
S svojim delom sem zadovoljna. Plakat opozarja ljudi o varnosti na spletu, to pa podpirajo tudi ozadje, elementi ter pisava. Zato menim, da sem nalogo dobro opravila.
V prihodnosti mi bo novo znanje vsekakor koristilo. Tako v času študija kot tudi v bodočem poklicu bom imela mnogo predstavitev, govornih nastopov, ki jih bom lahko z infografiko podkrepila, saj je le-ta kratka in jedrnata.
Najbolje mi je bilo pri projektu oblikovanje infografike v programu Canva, saj sem imela proste roke in sem lahko oblikovalo plakat, po svojih predstavah. Najmanj pa mi je bilo všeč, da mi je za to projektno nalogo šlo ogromno časa, ki sem ga posvetila samemu oblikovanju infografike. Želela sem imeti vse lepo oblikovano, kar pomeni veliko poskušanja, kateri element je ustrezen in kateri   ne …
Pri sami definiciji ne bi spremenila nič, saj so bila navodila jasno zastavljena in tudi izvedba ni bila prezahtevna.

AVTOR: Katja Šuštaršič
MENTOR: mag. Alenka Žerovnik
NOSILKA PREDMETA: dr. Irena Nančovska-Šerbec
Pedagoška fakulteta Univerze v Ljubljani, Razredni pouk, informacijsko-komunikacijske tehnologije v izobraževanju, 1.letnik
DATUM: 31. 5. 2020

Licenca Creative Commons
To delo je objavljeno pod licenco Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Deljenje pod enakimi pogoji 4.0 Mednarodna.

(Skupno 46 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost