Sveži kruhek

Že od malih nog me je peka in kuhanje izjemno veselila. Z leti se je ta strast le še krepila. Kot skavtinja pa sem velikokrat postavljena pred izziv, kjer lahko kuhaš samo na ognju, ki ga moraš sam zakuriti, z omejenimi sestavinami, kar predstavlja kar velik zalogaj za nekoga, ki je vajen indukcijske plošče neomejeno število posod in sestavin, zato mi je kuhanje postalo še toliko bolj všeč, ker sem v tem našla nov izziv. Ena od jedi, ki je nastala na skavtskem taboru, na dobro pripravljeni žerjavici, je kruhek na spodnji sliki. Če bi želel takle kruh pripraviti tudi ti, pa kar hitro zavihaj rokave in si preberi recept.

Sveži kruhek by Marjetica is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

IKT v mojem življenju

Če bi rekla, da informacijsko-komunikacijse tehnologije v mojem življenju nisi pomemben faktor, bi trosila kup laži. V vsakem koraku mojega vsakdana je prisotna mala stvarca po imenu pameten telefon, brez katere si dneva skoraj da ne predstavljam. Uporabljam jo praktično za vse: zapiski, plačilne kartice, beležke, zemljevide, da vem na katero trolo moram in kdaj bo prišla… Priznam, da bi bila kar izgubljena brez njega. Poleg tega pa so tu še druge naprave, ki mi lajšajo življenje. Tablica in računalnik, brez katerih si sploh ne predstavljam kako bi opravljala študijske obveznosti. Seveda pa zgolj naprave niso nič brez vseh informacijskih sistemov s katerimi sodelujejo. Dan skozi dan uporabim vrsto takšnih sistemov od družbenih medijev, ki so, kot vemo, glavni vir novic in zabave, do sistemov, kot so spletna banka in, za študenta še posebaj pomembna, spletna učilnica.

IKT v poklicu učiteljice

Kot učiteljica bom postavljena pred številne izzive, kako učencem predstaviti nekaj novega, jim podati znanje o nečem in jih naučiti to znanje uporabljati v življenju. Dobro se zavedam, da med to znanje sodi tudi IKT, ki se ji v današnjem življenju zelo težko izognemo. Pomembno je, da učencem predstavim pomen IKT in jih ozavestim o pravilni uporabi. Da tudi sama poznam pravila uporabe IKT in s tem vem kaj lahko od učencev pričakujem. Še posebaj splet je lahko za učence zelo nevaren, zato jih je treba o temu dobro poučiti. Dobro pa se je tudi zavedati, da lahko učno uro odvodim tudi brez IKT in se tem učencem dajem dober zgled, da se da marsi kaj opraviti na “staromoden” način.

IKT bo moje učiteljsko delo močno lajšal predvsem pri dokumentaciji in papirologiji, v kar sodijo redovalnica, učni načrti in priprave, komunikacija s starši itd..

Refleksija

Pri tej projektni nalogi sem se naučila kako uporabljati WordPress oziroma kako na spletišču pripravim in objavim nov prispevek. Nučila sem se pojme katere vrste licence in avtorstva poznamo, kako lahko svojo sliko označiš z licenco ter kako veš, katero sliko lahko uporabiš v svoji seminarski in katere ne.

Z nekaj dodatnega časa bi se bolj poglobila v to, kako lahko svojo objavo naredim bolj interaktivno, privlačno očem, saj tudi sama raje pogledm objavo, ki je bolj barvita.

Največ časa sem posvetila delu, kjer sem opisovala kaj predstavlja IKT v mojem življenju in kako ga vidim v poklicu učiteljice, predvsem zato, ker nisem vedela kako bi vse skupaj ubesedila, a ko so prsti enkrat začeli tipakt je vse steklo gladko.

Glede na kriterij bi svojo nalogo ocenila kot opravljeno, saj sem upoštevala in vključila vse zahteve in se držala predpisanih pravil.

Pridobljeno znanje mi bo koristilo pri nadaljnih projektnih nalogah, ki jih bom morala ravno tako objaviti. Prav mi bo prišlo tudi znanje o avtorstvu, ker bom s poznavanjem licenc takoj vedela katero sliko je dovoljeno uporabiti v powerpointu, ki ga bom pripravila za predstavitev na faksu ali v šoli za otroke. Svoje znanje pa bom lohko prenesla tudi na učence v šoli.

Pri nalogi mi je bilo najbolj všeč to, da smo se naučili oblikovati objavo, skriti link v besedo, in da od danes naprej znam označiti sliko z licenco in tudi sama prepoznam licence na ostalih slikah, kar se mi zdi zelo uporabno znanje v življenju.

Sam projekt ne bi spreminjala, ker se mi zdi dobro zasnovan. Tudi razlaga in podane informacije so bile dobro razložene in jasno povedane, tako da kasneje nisem imela težav s samim projektom.

(Skupno 25 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost