2. PROJEKTNA NALOGA: Slikovno gradivo (rastrska in vektorska grafika)

Refleksija dela in samovrednotenje

V okviru projekta “Slikovno gradivo” sem se naučil ogromno novega. Prvič sem se sploh lotil urejanja fotografij z uporabo aplikacije. Photoscape in Inkscape sta res uporabna in mislim, da ju bom še velikokrat uporabljal tudi izven področja izobraževanja. Naučil sem se fotografije stisniti, spremeniti format in dimenzijo ter dodajati različne elemente na lastne fotografije. Naučil sem se tudi risanja oziroma oblikovanja vektorske grafike, oblikovanja vozlišč itn. Navsezadnje sem se tudi naučil tudi kakovostnega zajemanja fotografij (če ne v praksi, pa v teoriji). Spoznal sem tudi razlike med vektorsko in rastrsko grafiko, saj teh pojmov prej nisem poznal, kaj šele razlikoval.

Največ časa sem posvetil izdelovanju rastrske grafike fotoaparata, saj sem od kliničnih vaj že malo pozabil načine urejanja in oblikovanja. Posledično sem potreboval veliko časa, da sem oblikoval posamezne elemente. Tako sem za rastrsko grafiko porabil kar nekaj ur, da sem bil z izdelkom zadovoljen.

Če bi imel več časa, bi znanje v Inkscape-u sproti obnavljal, saj bi tako imel nekatere veščine že utrjene. Vseeno se mi zdi, da sem dobro opravil projekt, saj sem vložil veliko časa in truda.

Glede na kriterij ocenjevanja bi svoj projekt dobro ocenil, saj sem se držal navodil in zelo podrobno predstavil postopka obdelave fotografije in vektorske grafike. Zdi se mi, da se vse grafike dobro navezujejo na izbrano temo, imajo pa tudi smiselne licence. Najtežje je bilo realizirati dober zajem fotografij, saj nisem najbolj spreten s fotoaparatom, a sem se želel preizkusiti tudi v tem.

Pridobljeno znanje bom gotovo uporabljal pri opazovalnih nalogah. Photoscape sem že uporabil pri biologiji, saj je super za urejevanje fotografij. Tovrstno znanje je zelo uporabno tudi za moj bodoči poklic učitelja, saj bom moral na svojih predstavitvah uporabljati ustrezne licence in poskrbeti, da ne kršim avtorskih pravic. Lahko bom oblikoval svoje grafike in narisal nekaj, kar morda na spletu še ne obstaja.

Najljubši del projekta mi je bilo urejanje fotografij, čeprav se mi je zgodilo, da sem moral večkrat začeti znova. Tako sem se učil potrpežljivosti in samokritičnosti. Najmanj bi je bila všeč sprotna skrb za postopke obdelave in izdelave, saj se tako nisem mogel popolnoma osredotočiti na delo. Vseeno mislim, da sem to opravil ustrezno.

Pri definiciji ne bi spremenil ničesar, saj se mi zdi ustrezno zastavljen. Študenti se lahko v kratkem času naučijo veliko novega.

(Skupno 34 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost