INFOGRAFIKA

Za tretjo projektno nalogo so morali v aplikaciji Canva zdelati infografiko. Ta se je morala navezovati na temo, ki smo si jo izbrali na začetku leta. Pri meni, je bila to varnost na spletu, v tej infografiki pa sem se osredotočila na pomembnost gesel.

Varnost na spletu png by Kabinet is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

POSTOPEK IZDELAVE INFOGRAFIKE:

Najprej sem v aplikaciji Canva izbrala predlogo infografike, ki mi je bila všeč:

Varnost na spletu pdf_1.korak by Kabinet is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Za tem sem začela s preoblokovanjem besedila in premikanjem besedilnih polj. Odstranila sem tudi nepotrebna besedila, na primer podnaslov. Tu bi se lahko odločila, da bom besedilo dodala preko urejevalnega stolpca na levi strani, in sicer kliknila na ikono besedilo in dodala novo okence z besedilom. Sama nisem delala tako, ampak sem kar prekopirala že obstoječa okenca, saj sem si prihranila veliko dela, kot na primer urejanje velikosti pisave, samega fonta pisave,…

Varnost na spletu pdf_2.korak by Kabinet is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Nadaljevala sem s spreminjanjem barv, na primer pri podnaslovu kjer piše: ZELO POMEMBNO JE, DA:, in sicer iz bele v črno barvo pisave. Besedila sem tudi poravnala, da ležijo na sredini temno modrih okvirčkov. Barvo sem spremenila tako, da sem besedilo, ki sem ga želela spremeniti označila, nato pa zamenjala njegovo barvo na enak način kakor npr. v Wordu.

Varnost na spletu pdf_3.korak by Kabinet is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Po končanem obdelovanju teksta, sem se lotila še slik. Pri vsaki sem dodala sliko, ki se mi je zdela najprimernejša za opis zraven. Vse slike so iz aplikacije Canva, kar pomeni, da imajo primerne licence, da jih lahko uporabim kot uporabnica programa oziroma aplikacije. V elementih sem iskala med slikami najprimernejše slike s tem da sem, kakor v navaden iskalnik vpisala nekaj v povezavi z opisom. Ko sem sliko izbrala, sem jo premaknila v že obstoječe okvirčke prejšnjih slik.

Varnost na spletu pdf_4.korak by Kabinet is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Ko sem dodala vse 4 slike, sem dodala še nekaj grafik, ki bi malenkostno popestrile infografiko, ter v spodnjem delu dodala še primerne licence. Grafike sem dodala na enak način kakor tudi slike, in sicer pod elementi sem izbrala grafike in napisala kakšno grafiko potrebujem. Nastavila sem jih na primerno velikost in jih poravnala skladno z besedili.

Varnost na spletu pdf_zadnji korak by Kabinet is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

VIRI:

Moj vir za vso vsebino infografike je bila spletna stran safe.si. Zdi se mi, da je spletna stran dobro zasnovana za mlajše, saj lahko res spoznajo veliko pomembnih stvari povezanih z varnostjo na spletu.

REFLEKSIJA IN SAMOVREDNOTENJE:

  • Kaj sem se novega naučil/a v tem projektu? Projekt mi je bil všeč, saj se mnenja, da znanje uporabljene aplikacije pri učiteljskem poklicu lahko pride zelo prav. Sama sem aplikacijo poznala že od prej in jo tudi znala kar dobro uporabljati, zato pri tem projektu nisem dobila veliko novega znanja, vsaj kar se tiče prakse. Več sem se naučila pri sami teoriji o oblikovanju takih prospektov.
  • Če bi imel/a več časa, bi dodal/a, spremenil/a, izboljšal/a … Po mojem mnenju je bilo zelo dobro, da smo najprej dobili neurejeno infografiko in iz nje morali narediti nekaj bolj smiselnega. S tem smo dobili obutek kako uporabljati aplikacijo, da je bilo to pri projektni nalogi lažje. Pri nalogi bi mnogoče dodala, da bi naredili še kak prospekt/brošuro ipd. saj bi preko tega veliko bolje spoznali kaj nam sama aplikacija vse ponuja.
  • Kateremu delu si posvetil/a največ časa in zakaj? Največ časa sem posvetila poravnavi besedilnih pojl in razmiki med njimi. Zdi se mi, da moraš biti tu najbolj natančen, saj hitro lahko pride do odstopanja.
  • Kako ocenjuješ svoje delo glede na dan kriterij ocenjevanja? Zdi se mi, da sem svoje delo dobro opravila, saj mi je sam produkt všeč, upoštevala pa sem tudi popravke, ki mi jih je napisala profesorica pri domači nalogi.
  • Kje in kako bom lahko pridobljeno znanje uporabil/a tekom študija in na svoji poklicni poti? Pridobljeno znanje mi bo pomagalo na raznih prodročjih v prihodnosti. S takim znanjem, lahko delamo veliko zanimivejše predstavitve, saj imamo mnogo več možnosti obdelave kakor pri PowerPointu, boljše delovne liste, razna vabila, infografike, brošure plakate in podobno.
  • Kaj mi je bilo pri projektu najljubše in kaj najmanj? Projekt mi je bil sam po sebi všeč, saj nam dobljeno znanje lahko pride zelo prav pri mnogih projektih v prihodnosti.
  • Kaj bi spremenil v definiciji projekta, da bi bil boljši? Kakor sem prej omenila, bi pri projektu lahko dobili več različnih nalog, da bi izkusili vse kar nam ponuja aplikacija.
(Skupno 8 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost