Slikovno gradivo – rastrska in vektorska grafika- varnost na spletu

Digitalizirano življenje je sedanjost. Danes se čudimo, če v lokalu plačilo s kartico ni mogoče, kartice sabo v fizični obliki sploh ne potrebuješ, saj lahko plačuješ tudi preko telefona. Fizično nam ni treba v trgovino, ker lahko kupujemo preko spleta. Ne samo oblačila tudi obutev, elektronske naprave, pohištvo, avtomobile tudi živila. Vendar ravno z dostopom do raznoraznih dobrim iz udobja lastnega doma in iskanjem najcenejšega nakupa, hitro pozabimo preveriti kredibilnost spletnih strani, kjer opravljamo nakupe. Sploh v času, ko so internetne prevare zelo pogoste je pomembno, da preverimo kredibilnost strani in kam vpisujemo informacije svojih kreditnih kartic. Naš denar pa ni edina stvar, ki jo moramo zaščititi. Zaščititi moramo tudi sebe in svoje osebne podatke. Zato je pomembno, da za svoja socialna omrežja in ostale digitalne identitete uporabljamo različna gesla in jih ne zaupamo nikomur. S slikama opozarjam na oba problema, ki sem ju izpostavila, na neprevidnost pri kupovanju na spletu in uporabi različnih gesel za svoja socialna omrežja. Z zadnjo sliko vektorske grafike pa opozarjam na xxx.

ORIGINALNA FOTOGRAFIJA PRED OBDELAVO

slika pred obdelavo: spletni nakupi by Zala Gorjak is licensed under Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International

ORIGINALNA FOTOGRAFIJA PO OBDELAVI

slika po obdelavi: spletni nakupi by Zala Gorjak is licensed under Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International

ORIGINALNA FOTOGRAFIJA PRED OBDELAVO

slika pred obdelavo: gesla by Zala Gorjak is licensed under Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International

ORIGINALNA FOTOGRAFIJA PO OBDELAVI

slika po obdelavi: gesla by Zala Gorjak is licensed under Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International

FOTOGRAFIJA VEKTORSKE GRAFIKE

vektorska grafika: sumljivi prijatelji by Zala Gorjak is licensed under Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International

Za ustvarjanje take vektorske grafike sem se odločila, ker se mi zdi pomembno, da se otroci zavedajo nevarnosti tujcev, sploh tistih na internetu, ki prijaznost zelo radi izkoriščajo. In upajo, da bodo naleteli na naivnega otroka, ki ne ve kako nevarno je to.

Samorefleksija

Kaj sem se novega naučil/a v tem projektu? Naučila sem se uporabljati dva zelo dobra programa, ki verjamem, da mi bosta prišla prav še mnogokrat. Prav tako sem malo več razmišljala o sami varni rabi spleta.

Če bi imel/a več časa, bi dodal/a, spremenil/a, izboljšal/a … bolj bi se poglobila v oba programa in raziskala še ostale, zapletenejše funkcije, da bi lahko res nadgradila tako rastrsko kot vektorsko grafiko.

Kateremu delu si posvetil/a največ časa in zakaj? Največ časa sem definitivno posvetila vektorski grafiki, saj m ije program na začetku kar precej nagajal, veliko krat sem program le odprla začela delati in ko mi ni šlo zaprla, po kakšnem tednu in šestih poskusih mi je uspelo.

Kako ocenjuješ svoje delo glede na dan kriterij ocenjevanja? Kateri element kriterija je bil najtežji za realizacijo? Menim, da je moje delo ustrezno. Največ težav sem imela dokumentirati postopek urejanja, saj sem se zelo težko odločala kateri korake je potrebno dokumentirati in kateri so samoumevni.

Kje in kako bom lahko pridobljeno znanje uporabil/a tekom študija in na svoji poklicni poti? To znanje bom lahko uporabljala, za urejanje slik pri kakšnih projektnih nalogah, menim, da pride prav tudi pri poklicu učitelja za urejanje raznih fotografij. Sem mnenja, da je vektorska grafika zelo velik plus, saj možnosti ustvarjanja z njo so neskončne.

Kaj mi je bilo pri projektu najljubše in kaj najmanj? Najljubše mi je bilo samo ustvarjanje vektorske grafike, četudi sem imela na začetku veliko težav, najmanj ljubi mi je bilo dokumentiranje vsakega koraka med delom.

Kaj bi spremenil v definiciji projekta, da bi bil boljši? Mogoče bi spremenila ravno nekaj v smislu dokumentiranja poteka projekta. Nisem povsem prepričana kako, mogoče, da bi bil opis samega dela dovolj brez fotografij.

(Skupno 7 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost