Z rastrsko in vektorsko grafiko o varnosti na spletu

Splet je nekaj, kar povezuje prav ves svet. Je izjemno uporaben in se nahaja v naših vsakdanjikih. Kljub temu da ga lahko uporablja kdorkoli, to še ne pomeni, da ga zna vsakdo uporabljati tudi varno. Tako kot je pomembna varnost pri športu, delu in drugih dejavnostih, je pomembna varnost tudi na spletu. V obeh primerih nam lahko nepazljivost prinese negativne posledice ter močno spremeni naše življenje. Menim, da je družba premalo ozaveščena o varnosti na spletu, zato sem si to temo izbrala za vodilno nit mojih projektnih nalog. V tej projektni nalogi vam želim to temo približati s pomočjo vektorske in rastrske grafike. Fotografiji sem obdelala s pomočjo programa Photoscape X, izbran motiv pa sem izrisala z uporabo vektorske grafike in sicer v programu Inkscape.

Vektorska grafika

Vektorska grafika je zelo primerna za oblikovanje logotipov, modelov, simbolov, itd. Z njo zlahka oblikujemo predmete, ki jih sestavimo iz raznih črt, točk, ploskev, črk, ki jih enostavno oblikujemo s pomočjo vozlišč. Sam izdelek lahko povečujemo, rotiramo, brez da bi vplivali na samo kakovost slike. Pomembna prednost pa je tudi shranjevanje končnega izdelka, ki ne zavzame veliko prostora, saj so te datoteke majhne. Na podlagi teh prednosti, sem motiv požarnega zidu izdelala z vektorsko grafiko in sicer v programu Inkscape. Z njim sem želela prikazati, kako lahko zid prepreči prehod ognja na njegovo drugo stran. To lahko povežemo s pomenom samega požarnega zidu, saj ta program deluje kot filter. Med seboj ločuje dve omrežji. Na osnovi določenih pravil omogoča ali preprečuje komunikacijo med tema omrežjema. Z njegovo pomočjo preprečimo, da nepovabljene osebe vstopijo v naš računalnik ali pridobijo naše osebne podatke.

Požarni zid

Vektorska grafika by Skledica is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Rastrska grafika

Originalna fotografija

Kljuci_original by Skledica is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Končna fotografija

Kljuci_koncna by Skledica is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

S to prvo rastrsko fotografijo želim poudariti pomen gesel in skrbi za njih. Na fotografiji je nepridiprav, ki s pomočjo ključev odpira kljuko in počasi stopa skozi vrata. Ključe lahko primerjamo z našimi gesli in PIN kodami, prostor za vrati, kamor stopa neznanec, pa naše osebne podatke, profile, račune, … Zato je pomembno, da so naša gesla dovolj zapletena. Priporočljivo je, da uporabimo vsaj 8 znakov, te pa naj sestavljajo male in velike črke, številke in morda tudi ločila. Ko imamo izbrano dovolj zapleteno geslo je pomembno, da ga ne uporabimo za vse naše profile na socialnih omrežjih, na elektronski pošti, forumih itd. Za tiste bolj nepomembne spletne storitve lahko uporabimo isto geslo, pri pomembnejših pa je zaželeno, da so gesla različna, dovolj zapletena, ampak še zmeraj takšna, da si jih lahko zapomnimo. Naših gesel NIKOLI ne zapisujemo v beležke ali kje blizu računalnika. Za to obstajajo posebni programi, ki se jih lahko poslužimo. Gesel prav tako ne zaupamo vsakomur, sploh pa v primeru, da osebe ne poznamo dobro. Tako kot skrbimo za ključe od hiše, da kdo z ne vdre v njo, moramo skrbeti za naša gesla, da kdo ne vdre v naše osebne podatke.


Originalna fotografija

Virusi_original by Skledica is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Končna fotografija

Virusi_koncna by Skledica is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Z drugo rastrsko fotografijo želim spodbuditi k uporabi ene izmed najnujnejših programskih oprem. Mi smo nedolgo nazaj na lastni koži izkusili, kako pomembna je zaščita. Maske so spremljale naš vsakdan, da bi se izognili okužbi. Naš računalnik pa lahko pred okužbo z računalniškim virusom zaščitimo z uporabo antivirusnih programov. To je en izmed najnujnejših računalniških programov, ki jih potrebuje naš računalnik. Današnji protivirusni programi se večinoma samoposodabljajo proti novim virusom, ki nastajajo vsak dan. Tako sproti pregledujejo naše datoteke, zaznavajo viruse in nas opozarjajo na morebitne okužbe.

Refleksija dela in samovrednotenje

V tem projektu sem se naučila, kako uporabljati programa Photoscape X ter Inkscape. Z njuno pomočjo znam sedaj urejati fotografije in sama ustvariti kakšen znak, motiv. Pri projektni nalogi mi je bilo najtežje začeti. Potrebno si je bilo izbrati temo, ki bo vodilna nit tekom mojih projektnih nalog. To mi je predstavljajo velik izziv, saj nikakor nisem našla nekih kreativnih idej, ki bi mi bile všeč. Najtežje mi je bilo posneti smiselni fotografiji in si izbrati motiv za vektorsko grafiko. Ko sem enkrat opravila s tem korakom, mi je bilo veliko lažje in delo je steklo hitreje. Naučila sem uporabljati različna orodja za oblikovanje, ki jih bom poskušala uporabljati že med študijem ter seveda kasneje na moji poklicni poti. Z njimi želim popestriti moje izdelke ali pa morda zgolj zmanjšati velikost slike. Ta del, kjer sem se lahko poigravala z različnimi orodji in učinki, mi je bil najbolj všeč, čeprav je pri vektorski grafiki trajal zelo dolgo. Razlog za to je počasno spoznavanje s programom, ki nudi veliko funkcij. Na začetku sem dolgo iskala tisto funkcijo, ki sem jo želela. S celotno projektno nalogo in mojimi končnimi izdelki sem zadovoljna, zato na bi spreminjala ničesar. Se pa zavedam, da so to šele moji prvi izdelki, narejeni s pomočjo teh programov. Zato sem prepričana, da je tu še kar nekaj prostora za izboljšave, kot so kakšne lepše, bolj gladke linije ali pa še več uporabljenih učinkov. Kljub vsemu pa sem na svoje izdelke ponosna.

(Skupno 36 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost