VAROVANJE OSEBNIH PODATKOV IN ZASEBNOSTI

Številne spletne strani na internetu zbirajo naše osebne podatke (imena, naslove, telefonske številke, e-poštne naslove), vendar nikoli ne vemo, s kakšnim namenom bodo zbrani podatki uporabljeni. Poleg tega, da pri brskanju po spletu puščamo sledi, je mnogo spletnih storitev in aktivnosti narejenih tako, da nas spodbujajo, naj na spletu razkrijemo čim več o sebi.

Tako nam nove tehnologije omogočajo, da tudi sami objavljamo informacije. Slike, videe lahko s pomočjo mobilnega telefona posnamemo v vsakem trenutku in prav tako hitro jih lahko delimo na spletnih omrežjih. Slike, ki pa smo jih enkrat objavili, ostanejo na spletu, kjer jih lahko vidi kdorkoli, še leta po tem, ko so bile objavljene. Mladi se ne zavedajo dovolj, da lahko do osebnih informacij, ki jih objavljajo na spletu, dostopajo vsi, vključno z njihovimi starši, učitelji, bodočimi delodajalci, ljudmi s slabimi nameni … Osebne informacije, ki so objavljane v spletnih socialnih omrežjih lahko uporabijo tudi ljudje z namenom spolne zlorabe, izsiljevanja ipd.

Nove tehnologije ponujajo veliko priložnosti za kreativnost. Družabna omrežja nam omogočajo, da objavljamo podatke o sebi, sporočamo drugim, kaj počnemo, kaj nas veseli ter celo kje v nekem trenutku smo. Zaradi vseh teh možnosti je pomembno, da poskrbimo za svojo zasebnost, saj se lahko zgodi, da bodo ti podatki dosegli širše občinstvo, kot bi si sami želeli. Posledice so lahko potem zelo neprijetne. Praktično nobena spletna aktivnost ne omogoča popolne zasebnosti, zato v nadaljevanju objavljam 10 najboljših nasvetov za varovanje zasebnosti na spletu in spletnih omrežjih.

VAROVANJE ZASEBNOSTI © 2023 by Pikapolonica je licenciran pod CC BY-SA 4.0

PDF DOKUMENT

VAROVANJE ZASEBNOSTI © 2023 by Pikapolonica je licenciran pod CC BY-SA 4.0

POSTOPEK IZDELAVE

VSEBINA © 2023 by Pikapolonica is licensed under CC BY-SA 4.0 

Najprej sem v podano predlogo v Canvi vnesla vsebino.

PISAVA © 2023 by Pikapolonica is licensed under CC BY-SA 4.0 

V naslednjem koraku sem uredila pisavo. Izbrala sem si pisavo naslova, podnaslovov in vsebino. Nato pa sem določila še velikost teh elementov.

PORAVNAVA BESEDILA © 2023 by Pikapolonica is licensed under CC BY-SA 4.0 

Naslov, podnaslove in besedilo sem poravnala tako, da je bilo vse enako oddaljeno od roba. Za pomoč sem v nastavitvah vklopila Prikaži ravnila in vodila.

BARVA PISAVE © 2023 by Pikapolonica is licensed under CC BY-SA 4.0 

Ko sem si v razdelku Ozadje izbrala želeno ozadje, sem prilagodila tudi barvo pisave. V pomoč pri določanju barv mi je bila spletna stran Color contrast checker.

SLIKE © 2023 by Pikapolonica is licensed under CC BY-SA 4.0 

Na koncu pa sem infografiki dodala še vektorske grafike, ki pa sem jih našla v razdelku Elementi. Ko sem dodala slike sem infografiko popestrila in jo tako približala ljudem. Infografiko sem potem še prenesla v pdf formatu in sliki.

REFLEKSIJA DELA IN SAMOVREDNOTENJE

V tem projektu sem se naučila veliko novega, saj se še nikoli prej nisem izdelovala infografike. Srečala sem se z načeli oblikovanja in jih preizkusila tudi praktično. S pomočjo Canve sem se naučila oblikovati dobre pripomočke za učence.

Menim, da če bi imela več časa, ne bi spremenila ničesar, saj sem z objavo zadovoljna. Mogoče bi se bolj posvetila oblikovanju ozadja.

Največ časa sem posvetila pisanju vsebine, saj sem si najprej morala izbrati vsebino, nato pa oblikovati besedilo. Nekaj časa mi je vzelo tudi izbiranje ozadja, saj sem včasih neodločna.

Glede na dan kriterij ocenjevanja svoje delo ocenjujem kot dobro, saj menim, da sem izpolnila vse zadane kriterije.

Pridobljeno znanje mi bo tekom študija in v učiteljskem poklicu zelo koristilo. Pri študiju bom pridobljeno znanje lahko uporabila pri izdelovanju kakšnih plakatov, zloženk, izročkov (seminarske naloge), … Pri poučevanju pa bom lahko naučeno izkoristila pri oblikovanju učnih listov, izročkov (bistveni podatki), saj je velika prednost pri tem, da vsebuje le bistvene podatke, ki bodo zbrani na enem mestu.

Pri projektu mi je bilo najljubše, da smo šli pri kliničnih vajah postopno čez pripomočke programa in to lahko tudi preizkusili na vajah. Pri vsebini projektne naloge pa mi je bilo najbolj všeč oblikovanje, saj smo lahko izbirali med različnimi pripomočki in pristopi. Najmanj mi je bilo všeč shranjevanje posnetkov zaslona postopka izdelave, saj je to predstavljalo še dodatno delo, čeprav menim, da je tudi to zelo pomemben del, saj imam zabeležen postopek dela, ki ga lahko ponovim.

V definiciji projekta ne bi spremenila ničesar, saj menim, da je projekt zelo dobro zastavljen in mislim, da smo študentje na tem projektu pridobili veliko novega in uporabnega znanja, tako za študij kot tudi za bodoči poklic.

POVEZAVA NA VIRE, UPORABLJENA ORODJA, APLIKACIJE IN PROGRAME

(Skupno 34 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost