Avtorske pravice in licence – infografika

REFLEKSIJA

V tem projektu sem se naučila uporabljati program Canva. Pod to štejem uporabo orodij za tekst, slike, elemente, dizajn in podobno. Poleg tega sem se naučila tudi na kaj moram biti pozorna pri ustvarjanju infografike, saj postavitev elementov, barva shema, uporaba različnih pisav in vse ostalo vpliva na končni izdelek. Proti koncu sem morala ugotoviti tudi kako naložiti jpg-je (3 strani) v objavo, ker mi jih je iz Canve naložilo izven mojih dokumentov, zato sem jih kopirala v pravo mapo, iz katere sem jih lahko naložila v objavo.

Če bi imela več časa bi slike znakov za licence zamenjala z znaki v Canvi, da bi dobila boljšo kvaliteto. Prav tako bi zamenjala slike pri postopku pridobitve licence s tekstom in znakci, da bi bila slika bolj ostra. Lahko bi dodala tudi kakšno glasbo ali animacijo.

Največ časa sem posvetila ideji za infografiko, urejanju elementov in slik na posamezni strani in urejanju slik za postopek projekta. Najprej sem izbirala med več idejami in za vsako porabila nekaj časa, nato pa sem se ustalila pri končni ideji do katere sem prišla s pomočjo v Canvi ponujene teme, ki je imela cesto čez celotno stran. To sem morala prilagoditi, da je bila stran čim bolje uporabljena.

Infografiko sem stalno popravljala in jo dopolnjevala. Mislim da končni izdelek pritegne pozornost in jasno in razločno razloži kar sem želela sporočiti o licencah in avtorstvu. Vključila sem vse kar je obvezno: besedilo in slike, postopek izdelave, objavila izdelek kot sliko in pdf, dodala kategorije, oznake, licence in linke ter refleksijo. Izdelek bi lahko izboljšala in mu še kaj dodala, a za to žal nimam več dovolj časa. Menim pa, da ima izdelek še vedno vrednost zaradi ideje in strukture.

Pridobljeno znanje bom lahko uporabila za izdelovanje letakov glede dogodkov tako na faksu kot v šoli in za izdelovanje kratkih povzetkov obravnavane snovi, ki bi pritegnili tako mojo kot učenčevo pozornost. Morda bi lahko celo ustvarila podjetje, ki bi se ukvarjalo z dizajniranjem unikatnih plakatov (fizičnih in spletnih), a zaenkrat nimam tako močnega interesa da bi mi uspelo.

Najljubše mi je bilo ustvarjanje ideje in videti kako je infografika izgledala vedno boljše po parih korakih. Najmanj pa mi je bilo do popravljanja postavitve, povečevanja, zmanjševanja in popravljanja slik zajema zaslona za postopek, ker sem se počutila kot da nikoli ne bom končala in sem zgubljala voljo.

V definicijo projekta bi morda dodala, da vektorske slike same ne zadostujejo kot slike zahtevane v projektu ter poudarila da pod vso slikovno gradivo, ki ga je treba označiti z licenco, spadajo tudi posnetki zaslona pri poteku izdelave (čeprav je to večini morda zelo očitno).

(Skupno 22 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost