Slikovno gradivo- rastrska in vektorska grafika

Moja 2. projektna naloga se nanaša na rastrsko in vektorsko grafiko. Pri pouku smo se naučili uporabljati dve aplikaciji: Photoscapex in Inkscape, s katerima sem se prvič srečala na uri. Pri projektni nalogi sem preko fotografij predstavila tematiko Varovanje osebnih podatkov in zasebnosti. To temo sem izbrala, ker se mi zdi v današnjem svetu, kjer otroci preživijo veliko svojega časa na internetu, zelo pomembno poudarjati in jih seznanjati s pomembnostjo varovanja podatkov.

RASTRSKA GRAFIKA

Za urejanje sem si izbrala sliki, ki ponazarjata dva osnovna načina kako se sam najlažje zavaruješ pred možnostjo vdora v profil in možnostjo, da bi bili prek kamere na vašem prenosniku opazovani.

  1. Pomembnost odjave iz profila

Odjava iz profila je pomembna iz več razlogov. Ko se odjavite iz svojega profila s tem preprečite drugim uporabnikom dostop do vaših osebnih podatkov in informacij. Če ne izstopite iz svojega profila, lahko nezaželeni uporabniki dobijo dostop do vaših podatkov in jih uporabijo za krajo identitete. Prav tako lahko drugi uporabniki uporabljajo vaš račun in objavljajo sporočila v vašem imenu. V skupnem smislu je odjava iz profila na internetu pomembna, ker pomaga zaščititi vašo zasebnost in varnost.

Odjava © 2023 by HR is licensed under CC BY 4.0 

Neobdelana fotografija

Odjava © 2023 by HR is licensed under CC BY 4.0 

Obdelana fotografija

  1. Pomembnost zakrivanja kamere

Obstaja možnost, da bi bili prek kamere na vašem prenosniku opazovani, vendar je to malo verjetno, če uporabljate varnostne ukrepe in pazljivo ravnate z računalnikom. Nekateri virusi in zlonamerna programska oprema lahko prek kamere dostopajo do vašega prenosnega računalnika in omogočijo nepridipravom, da vas opazujejo brez vašega dovoljenja. To lahko preprečite z uporabo protivirusne programske opreme ali pa preprosto pokrijete kamero z nalepko, trakom ali drugim materialom, ki bo preprečil, da bi kamera posnela vaše aktivnosti.

Kamera © 2023 by HR is licensed under CC BY 4.0 

Neobdelana fotografija

Kamera © 2023 by HR is licensed under CC BY 4.0 

Obdelana fotografija

VEKTORSKA GRAFIKA

Pri vektorski grafiki sem ustvarila sliko, ki prav tako kot 2. slika rastrske grafike, opozarja na prekrivnost kamere.

Vektorska grafika © 2023 by HR is licensed under CC BY 4.0 

REFLEKSIJA

Pri projektu sem se naučila uporabe Inkscape-a in Photoscapex-a. Naučila sem se kako narediti vektorsko grafiko in kako obdelati slike. Rastrska grafika mi ni predstavljala tako velikih težav kot vektorska, ki mi je vzela dobro uro dela. Z obema programoma sem se srečala prvič. Glede na to, da se obravnavam kot “ne računalniški tip” mi ni šlo tako slabo:) Seveda je pomagalo, da smo oba programa spoznali že na kliničnih vajah. V veliko pomoč mi je prišel tudi video o vektorski grafiki, objavljen na spletni učilnici.

Če bi imela več časa bi si izbrala kakšno težjo sliko, jo bolj obdelala, se posvetila detajlom in malo bolj raziskala programa. Največ časa mi je vzela vektorska grafika, ker sem veliko stvari, ki smo se jih učili pri uri, pozabila in jih morala z ogledom videa osvežiti. Veliko časa mi je vzelo tudi razmišljanje o tematikah, ki jih bom predstavila v zvezi z varnostjo na spletu. Prav zaradi vloženega časa in truda sem zelo ponosna na končne izdelke. Zdi se mi, da se tematike vektorske in rastrske grafike lepo povezujejo, da ima projektna naloga rdečo nit. Na tak način bom lahko urejala fotografije, ki jih bom v letih poučevanja lahko uporabila v šoli za PowerPointe, različne predstavitve, učne liste, teste itd. Seveda mi bo znanje prišlo prav tudi tekom študija za izdelavo različnih projektnih nalog. Najljubši del projektne naloge mi je bilo ustvarjanje rastrske grafike- obdelovanje fotografij, najmanj pa izdelava vektorske grafike. Verjamem, da bi bil projekt še boljši, če bi posvetila več časa obdelavi fotografij in izdelavi vektorske grafike. Kljub temu pa sem zelo zadovoljna s končnim izidom naloge.

POSTOPEK OBDELAVE

Obdelava 1. fotografije v Photoscapex- rastrska grafika.

Slika zaslona © 2023 by HR is licensed under CC BY 4.0 

Pri sliki sem želela poudariti oz. izostriti zgornji desni kot kjer piše odjava zato sem z minature izostrila ta del slike. Nato sem spremenila svetlost in barve, da so črte, ki so se odsevale od ekrana izbrisale.

Slika zaslona © 2023 by HR is licensed under CC BY 4.0 

Nato sem dodala tekst s katerim sem želela poudariti namen slike. Prav tako sem dodala povečevalno steklo, da klik odjava še bolj izstopa iz slike.

Postopek izdelave slike- vektorska grafika v Inkscape.

Slika zaslona © 2023 by HR is licensed under CC BY 4.0 

S pomočjo kvadratov sem najprej narisala prenosni računalnik, kasneje pa s pomočjo krogov še kamero in kasneje lučko zraven kamere.

Slika zaslona © 2023 by HR is licensed under CC BY 4.0 

S pomočjo funkcije uredite poti po vozliščih sem poizkušala narediti čim lepše in čiste linije računalnika. Ko sem bila z njimi zadovoljna, sem se lotila polnil in barv.

Slika zaslona © 2023 by HR is licensed under CC BY 4.0 

Dodala sem tekst in puščico, ki kaže na lučko pri kameri.

Slika zaslona © 2023 by HR is licensed under CC BY 4.0 

Na koncu sem dodala še tipkolnico, miško ter poudarila robove, da se lepo vidi okvir računalnika.

(Skupno 2 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost