SLIKOVNO GRADIVO (RASTRSKA IN VEKTORSKA GRAFIKA)

Za potrebe projektne naloge sem si za izdelavo slikovnega gradiva z uporabo rastrske in vektorske grafike izbrala tematiko varnost na spletu. 

Po večini je splet zagotovo eden od najbolj vplivnih izumov v zgodovini človeštva. Izum spleta je odprl novo obliko komunikacije, poslovanja, izobraževanja, zabave in trgovine. Kljub vsem pozitivnim lastnostim je splet izpostavil predvsem našo zasebnost. Prav zaradi lastne varnosti se moramo o tem izobraževati in upoštevati navodila, ki nam bodo pomagala ohraniti zasebnost v tem vse bolj modernem svetu.

Eden izmed pomembnejših nasvetov, ki nam lahko pomaga pri ohranitvi zasebnosti in varnosti na spletu je zagotovo uporaba dolgega, zapletenega in unikatnega gesla. Z njim zaklenemo in onemogočimo dostop do naših naprav in lastnine na spletu. Pomembno je, da geslo ni povezano z uporabniškim računom. Dolgo naj bo vsaj 10 znakov, še bolje pa je, če jih uporabimo še več. To predstavlja tudi fotografija, ki sem jo zajela za potrebe projektne naloge. Da bo geslo še bolj zapleteno, je priporočljiva uporaba malih in velikih črk, števil in posebnih znakov. Vsak naš uporabniški račun na različnih spletnih mestih mora imeti svoje geslo.

Varno geslo by Sonček is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Večina ljudi je klasično nakupovanje v nakupovalnih centrih zamenjala za enostavnejšo različico – spletno nakupovanje. Pravtako pa se jih večina ne zaveda, da se je treba pri spletnih nakupih držati nekaj temeljnih načel. Eno izmed načel pa je zagotovo varovanje podatkov o kartici. Pomembno je, da jih nikamor ne pošiljamo in ne delimo naokoli. nekateri nepridipravi, bi našo nepazljivost lahko izkoristili in nam škodovali. Tako kot je naša hiša skrbno varovana s ključem, naj bo tudi bančna kartica v postopku plačevanja le naša “skrivnost”.

Kartica by Sonček is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Kakšna je razlika med resničnim in računalniškim virusom? Pravzaprav so razlike zelo minimalistične. Naš računalnik zahteva protivirusno programsko opremo, ki nam uporabnikom zagotovi popolno zaščito. Zaznava in odstranitev virusov, kot so črvi, trojanski programi in najrazličnejše grožnje. Da bi preprečili, to kar je prikazano na moji vektorski graiki, je pomembno, da nemudoma namestimo preverjeno protivirusno programsko opremo.

Virus by Sonček is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

REFLEKSIJA

Kaj sem se novega naučil/a v tem projektu?

V tem projektu sem se naučila veliko novega. Spoznala sem rastrsko in vektorsko grafiko. Doma in na vajah sem utrjevala svoje znanje in raziskovala funkcije, ki ju ponujata programa Inkscape in PhotoscapeX. Naučila sem se nekaj zelo uporabnega, kar mi bo v prihodnosti zagotovo prišlo prav.

Če bi imel/a več časa, bi dodal/a, spremenil/a, izboljšal/a …

Zagotovo bi si vzela več časa za razmislek o motivu za vektorsko grafiko.

Kateremu delu si posvetil/a največ časa in zakaj?

Največ časa sem posvetila izdelavi vektorske grafike (ideja in podrobna izdelava). Želela sem vključiti veliko drobnih elementov, kateri so mi vzeli kar veliko časa.

Kako ocenjuješ svoje delo glede na dan kriterij ocenjevanja? Kateri element kriterija je bil najtežji za realizacijo?

Glede na dani kriterij ocenjevanja se mi zdi moje delo ustrezno, saj sem si izbrala ustrezne fotografije in motive za dano temo. Nekaj stvari bi seveda lahko izboljšala, vendar se mi zdi, da sem glede na dani čas in zmožnosti vključila vse potrebne elemente.

Kje in kako bom lahko pridobljeno znanje uporabil/a tekom študija in na svoji poklicni poti?

Bogato pridobljeno znanje bom večkrat uporabila tekom študija in na svoji poklicni poti. Tekom študija, mi bo koristilo predvsem pri predstavitvah. Kot bodoča učiteljica pa bom s pomočjo rastrske in vektorske grafike poskušala učencem na lažji in zanimivejši način predstaviti učno snov.

Kaj mi je bilo pri projektu najljubše in kaj najmanj?

Pri tem projektu mi je bila najljubša izdelava vektorske in rastrske grafike, saj rada ustvarjam. Najmanj mi je bilo všeč pisanje postopka s fotografijami, saj gre za izredno zamudno delo.

Kaj bi spremenil v definiciji projekta, da bi bil boljši?

Sam projekt je zelo poučen in zanimiv, zato nimam nobenih predlogov za izboljšavo.

(Skupno 7 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost