Slikovno gradivo (rastrska in vektorska grafika)

Dandanes je uporaba spleta ter različnih družabnih omrežij vedno pogostejša. Vsi njegovi uporabniki pa nimajo vedno samo dobrih namenov. Poslužujejo se različnih taktik, da bi prišli do osebnih podatkov nekoga drugega in jih izrabili v svojo korist. Z namenom, da bi koga ozavestila s to problematiko, sem se odločila, da izdelam projekt o varnosti na spletu.

V tej projektni nalogi sem to temo predstavila preko rastrske in vektorske grafike.

Veliko uporabnih podatkov sem našla na spletni strani Safe.si.

Rastrska grafika

Fotografiji sem obdelala s pomočjo programa PhotoScape X

Originalna fotografija

Lokacija by Dragi is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Končna fotografija

Lokacija-končna by Dragi is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

S prvo rastrsko sliko želim sporočiti, da svoje lokacije ni priporočljivo deliti z drugimi uporabniki preko spleta. Četudi jo delimo samo s “prijatelji” oziroma znanci, se lahko podatek na spletu hitro razširi še med druge. Če objavimo svojo lokacijo npr. z dopusta, damo ljudem vedeti, da nas ni doma. Zaslediti je bilo mogoče že kar nekaj primerov, da so se ljudje vrnili domov v oropano stanovanje, saj so imeli nepridipravi dovolj časa za svoj “pohod”. Za čim varnejšo uporabo lokacije je bolje, da jo imamo vklopljeno le v času uporabe nekaterih aplikacij npr. Google Maps, ki nam pomaga do želenega mesta. Pri tem pa smo pozorni, da je ne delimo z drugimi uporabniki spleta.


Originalna fotografija

Spletna kamera by Dragi is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Končna fotografija

Spletna kamera-končna by Dragi is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

V vedno večji meri prihaja, poleg vohunjenja in prisluškovanja, tudi do opazovanja preko spletnih kamer. Obstaja nekaj ukrepov za zmanjševanje nevarnost, ki neznancem otežujejo dostop do zajetih posnetkov naše kamere. Ena izmed najpreprostejših rešitev je, da lečo kamere prekrijemo z lepilnim trakom ali s kakšno krpico, kar sem prikazala z drugo rastrsko fotografijo. Če imamo stacionarni računalnik z ločeno spletno kamero (navadno nameščeno na vrhu zaslona) in je ne uporabljamo, jo lahko iztaknimo iz priključka USB. Na prenosnih računalnikih lahko pri nekaterih modelih kamero izključimo v BIOS-u. Več ukrepov najdete na tej povezavi.

Vektorska grafika

Kot vektorsko grafiko sem izdelala motiv ključavnice, s pomočjo programa Inkscape.

Ključavnica

Ključavnica by Dragi is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Z zaklenjeno ključavnico sem se želela navezati na to, da moramo svoje elektronske naprave, družbena omrežja in druge aplikacije, zaščititi s kakovostnim geslom. S tem nepridipravom otežimo vdor v našo zasebnost. Dobro in varno geslo ima vsaj 10 znakov. Sestavljeno je iz velikih in malih črk, številk ter drugih znakov. Priporočljivo je, da imamo za vsako spletno mesto svoje geslo.

Refleksija in samovrednotenje

Pri projektni nalogi sem se naučila uporabljati program za rastrsko grafiko, Photoscape X in program za vektorsko grafiko, Inkscape. V veliko pomoč so mi bili naloženi video posnetki na spletni učilnici. Naučila sem se tudi malo bolj kompleksno obdelati rastrske fotografije in prvič sem samostojno izdelala vektorsko grafiko, na kar sem ponosna.

Če bi imela več časa bi se pri vektorski grafiki še bolj poglobila v same linije in morda bi dodala še kakšen detajl več.

Največ časa sem posvetila izdelavi vektorske grafike, saj sta mi bila tuja tako program kot samo izdelovanje v njem. Veliko časa mi je vzelo tudi urejanje slik posnetkov zaslona, ki smo jih morali priložiti pri postopku izdelave. Teh je veliko in vsako je potrebno označiti z ustrezno licenco ter navesti kaj smo storili pri tem koraku.

Na splošno sem s svojim delom zadovoljna in mislim, da sem vse skupaj dobro opravila. Najtežje mi je bilo pri vektorski grafiki ureditvi vsa vozlišča v obliko, ki sem si jih zamislila. Na primer vrhnji (vrtljivi) del ključavnice spremeniti v ustrezno krivuljo.

Težko se mi je bilo lotiti dela, ker se s takim projektom še nisem srečala in nisem vedela kako začeti.

Najljubše mi je bilo urejanje fotografij z rastrsko grafiko. Nič pa ni bilo takega, kar mi res ne bi bilo všeč, razen tega, da sama izdelava vzame veliko časa.

Pridobljeno znanje o rastrski grafiki bom uporabila za urejanje slik v vsakodnevnem življenju, pri študiju pa za dodatno popestritev fotografij na drsnicah. Vektorsko grafiko bom uporabila za izdelovanje logotipov, vizitk in kot dodatke na plakatih.

(Skupno 13 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost