Osnove košarke

Predmet: šport

Razred: 5. razred

Tema: Mala košarka

Učni cilji:

  • učenec izvede pivotiranje,
  • učenec uporabi prehod v vodenje,
  • učenec izvede zaustavljanje z žogo in met na koš,
  • učenec našteje osnovne košarkarske izraze povezane s tehniko (Kovač idr. 2011)

POMEN DIGITALNE TEHNOLOGIJE ZA BODOČO UČITELJICO RAZREDNEGA POUKA

Kot bodoča učiteljica razrednega pouka menim, da je digitalna tehnologija zelo pomembna v našem delu. Omogoča nam, da smo lahko bolj inovativni ter na drugačne načine angažiramo učence k boljšemu delu. Tako učitelji kot tudi učenci, moramo biti o tehnologiji ustrezno izobraženi, da lahko delo poteka nemoteno. Zavedati se moramo, da kar objavimo na spletu, lahko so to objave, komentarji, spletni nakupi, elektronska pošta in mnogo drugega, ostane na spletu. Pojem, ki to zajema, se imenuje digitalni odtis. Učitelji moramo biti zato pozorni tudi na to, kaj objavljamo na svojih socialnih omrežjih.

Slika je pridobljena s Pexels licenco.

Basketball portrtait #2” by rady one ツ is licensed under CC BY 2.0 .

Učenci v petem razredu pri pouku športa spoznavajo osnove male košarke. Najprej moramo učence seznaniti z osnovnimi košarkarskimi izrazi, da kasneje lažje sledijo vajam.

Pomembnejša košarkarska izraza sta pivotiranje in trojna nevarnost.

  • Trojna nevarnost- noge postavimo v širino ramen, gležnji so obrnjeni naprej in naredimo polčep. Žogo imamo pred sabo. Iz imena že lahko sklepamo, da lahko iz tega položaja počnemo tri stvari in sicer: podamo, vržemo na koš ali gremo v prehod v vodenje.
  • Pivotiranje- ko so učencem jasna osnovna pravila košarke, jim razložimo pomen pivotiranja. To pomeni, da imamo eno nogo stalno na tleh in se okoli nje v poljubni smeri lahko vrtimo okoli svoje osi.

Pozorni moramo biti, da učenci žoge ne odbijajo z dlanjo in prsti iztegnjenimi navzgor. Žogo je potrebno pretežno odbijati s prsti.

Pri zaključku in metu na koš otrokom ne dovolimo, da žogo mečejo z eno roko iz ramena ali pa na “jajčka”.

Osnove košarke by Luxi is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Za igranje košarke je potrebna osnovna košarkarska oprema: košarkarske superge, koš, nogavice in košarkarska žoga primerne velikosti glede na starost.

Košarkarska oprema by Luxi is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

REFLEKSIJA IN SAMOVREDNOTENJE:

Izdelati ta projekt se mi je zdelo zelo zanimivo, saj sem se pri tem naučila veliko novega. Običajno, ko nekaj fotografiram s telefonom slik niti ne obdelujem, če pa do tega pride pa to storim kar v aplikaciji telefona. Sedaj pa sem odkrila, da obstajajo aplikacije na računalniku, ki so zelo dostopne in se mi zdijo precej uporabne, za obdelovanje slik. Sama sem se sicer zavedala, da so slike neko avtorsko delo, ampak pred tem nisem temu posvečala svoje pozornosti. To mi bo v prihodnosti lahko pomagalo, da bom znala svoje delo zaščititi in mu dati pravo licenco.

Menim, da je bilo za izdelavo projekta dovolj časa, tako da ne bi spremenila nič.

Največ časa sem posvetila obdelovanju fotografij in pa samem sestavljanju objave na portalu. Obdelovanju slik sem posvetila največ časa, ker tega pred tem nisem počela, potem pa mi je postalo zanimivo in sem raziskovala različne možnosti urejanja. Pri sami sestavi objave pa sem morala biti pozorna, kaj vse mora objava vsebovati in stvari pravilno označiti in licencirati.

Menim, da je moje delo uspešno narejeno. Največ težav glede na kriterij mi je povzročalo zajemanje slik, ker je težko dobiti lepo sliko v gibanju. Poleg tega, pa je na nekaj slikah veliko ozadja, ampak drugače v ležečem položaju ne moreš fotografirati.

Tekom študija ter tudi na kasnejši poklicni poti, bom lahko znanje uporabljala predvsem pri tem, da bom svoja dela avtorsko označila. Lažje mi bo tudi zajemanje in urejanje fotografij, ker bom vedela na kaj biti posebej pozorna.

Najljubše mi je bilo, da smo si lahko sami izbrali temo in na ta način nam je bila stvar veliko bližje, kot če bi bili primorani delati na specifično temo. Najmanj všeč mi je bilo, da so morale biti fotografije ležeče. Na splošno pa je bil projekt res zelo zanimiv in neka odlična izkušnja.

Želela bi si malo več znanja o samem urejanju fotografij, ker nisem bila čisto prepričana kaj početi, ker je tam ogromno nekih funkcij.

UPORABLJENE POVEZAVE:

VIRI IN LITERATURA:

(Skupno 24 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost