TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK: MED IN ČEBELARSTVO

Pomen digitalne tehnologije za bodočega učitelja razrednega pouka

Učitelji, ki so digitalno pismeni in z lahkoto uporabljajo digitalne tehnologije, lahko ta svoja znanja in veščine prenesejo tudi na učence. Učitelji z uporabo interaktivnih in multimedijalnih vsebin lahko pritegnejo pozornost učencev dlje časa in s tem tudi popestrijo tradicionalni način poučevanja. Poznavanje digitalnih tehnologij omogoča bodočim učiteljem upoštevanje didaktičnega načela učne diferenciacije in individualizacije, ker lahko prilagodijo pouk individualnim potrebam učencev in nudijo večjo podporo z uporabo različnih učnih metod. Učitelj, ki na svoje učence prenese znanje po uporabi digitalnih tehnologij, omogoča tistim učencem dostop do obsežnih informacij in virov znanja, ki so dostopni na spletu. Seveda, pa jih je treba naučiti tudi kritičnega razmišljanja in, da ne verjamejo vsemu kar piše na spletu, ampak vedno preverijo vir danih informacij.

Tradicionalni slovenski zajtrk

Za prvo projektno nalogo sem izbrala temo “Tradicionalni slovenski zajtrk – med in čebelarstvo”. Tradicionalni slovenski zajtrk ni v učnem načrtu nobenega osnovnošolskega predmeta, ampak se izvaja kot projektno delo.

Tradicionalni slovenski zajtrk je projekt Čebelarske zveze v sodelovanje z Ministrstvom za kmetijstvo,
gozdarstvo in prehrano, ki v šolah poteka vsak tretji petek v novembru.

Cilji projekta so:

  • ozaveščanje otrok in šolajoče se mladine o pomenu zajtrka,
  • prednosti lokalno pridelane hrane oz. živil, ki so predelana v Sloveniji,
  • pomen kmetijstva in čebelarstva za pridelavo hrane ter njun vpliv na okolje,
  • pomen čebelarjev in čebel za opraševanje in razmnoževanje rastlin.

V okviru projekta učencem ponudimo lokalno pridelan med, maslo, mleko, kruh in jabolko. Otrokom pojasnimo, da lokalno predelana hrana zagotavlja višjo kakovost in svežino, saj je manj predelana in potuje krajše do nas. Z uporabo lokalne hrane podpiramo lokalne proizvajalce in ohranjamo delovna mesta.

Na sliki je primer kako lahko izgleda tradicionalni slovenski zajtrk, ki je sestavljen iz kruha, masla in meda.

Slika je pridobljena z licenco : Pixabay licence

Med in čebelarstvo

Čebele in njihova vloga

Čebele so majhne insekte, ki so ključnega pomena za opraševanje rastlin. To pomeni, da pomagajo pri tvorbi novih plodov in semen. Brez čebel bi bil velik del hrane, ki jo uživamo, ogrožen.

Honey Bee & Gray Nickerbean

Honey Bee & Gray Nickerbean” by bob in swamp is licensed under CC BY 2.0 .

Čebelja družina

Čebelja družina se imenuje panj. V panju živijo tri vrste čebel: matica, delavke in trdoživec. Matica je odgovorna za razmnoževanje, delavke skrbijo za panj in nabiranje hrane, trdoživec pa je odgovoren za varovanje panja.

Honeybees and marked queen, Apis mellifera carnica on honeycomb Honey bees on a honeycomb, swarm, queen, bustle, honey, 
Apis mellifera Carnica, Honey Bee Stock Photo

Slika je pridobljena z licenco: Pixabay licence

Med in voskovi izdelki

Čebele proizvajajo med kot hrano zase in za svoje potomce. Čebelarji pa pridobivajo med iz panjev za prehrano ljudi. Poleg medu čebele proizvajajo tudi vosek, ki se uporablja za izdelavo sveč, kozmetičnih izdelkov in drugih proizvodov.

Still life from cup of tea, honey, wax and honeycombs Still life from cup of tea, honey, wax and  honeycombs on wooden table. studio photo top view Beeswax Stock Photo

Slika je pridobljena z licenco: Pixabay licence

Opraševanje rastlin

Čebele so ključnega pomena za opraševanje cvetov. Ko čebele obiskujejo rože, se cvetni prah prenaša med rožami, kar pomaga pri tvorbi novih plodov in semen. To je bistveno za pridelavo sadja, zelenjave in drugih rastlinskih pridelkov.

Insect Animal Themes One Animal Animals In The Wild Yellow Flower Nature Beauty In Nature Bee No People Close-up Animal Wildlife Petal Plant Bumblebee Day Freshness Outdoors Pollination Fragility PhotoNepal Macro Bee 🐝

Insect Animal Themes One Animal Animals In The Wild Yellow Flower Nature Beauty In Nature Bee No People Close-up Animal Wildlife Petal Plant Bumblebee Day Freshness Outdoors Pollination Fragility PhotoNepal Macro Bee 🐝” by bmaharjan is licensed under CC BY-SA 2.0 .

Čebelarska oprema

Čebelarji uporabljajo zaščitno opremo, kot so čebelarski kombinezoni, rokavice in maska, da se zaščitijo pred čebelami, ki jih lahko pičijo. Poleg tega uporabljajo različne pripomočke, kot so dimnik, ki pomaga pomiriti čebele med pregledom panja.

Portrait of a beautiful young female beekeeper working in an apiary near beehives with bees. Collect honey. Beekeeper on apiary. Beekeeping concept. Portrait of beautiful beekeeper carrying honeycomb box while working at apiary Beekeeper Stock Photo

Slika je pridobljena z licenco: Pixabay licence

Pomen čebelarstva

Čebelarstvo ima pomembno vlogo v kmetijskem sektorju, saj prispeva k opraševanju rastlin in povečuje donos pridelkov. Poleg tega je pridobivanje medu in drugih čebeljih izdelkov pomembno za prehrano in gospodarstvo.

Galerija slik čebelarstvo by Suncica is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Viri:

Čebelarska zveza Slovenije. (23. 11. 2023). Čebele in drugi opraševalci ter njihov pomen. Čebelarska zveza Slovenije – Čebelarstvo

Uporabljena programska oprema in aplikacije:

Samorefleksija

V tem projektu sem se naučila objavo označevati z ustrezno licenco, ustvarjati in urejati fotografije ter kako sploh izgleda kreiranje spletne strani. Če bi imela več časa spremenila bi nekatere fotografije, ki sem jih dobila od brata in so izgubile ustrezno kvaliteto, saj so bile posnete lani z starim telefonom. Največ časa sem posvetila zajemanju fotografij, njihovemu urejanju ter ustrezni označitvi licenc na fotografije, ki sem jih dobila na spletu. Menim, da bi veliko tega lahko izboljšala, tudi jezikovno, ker slovenščina ni moj prvi jezik. Glede na to, da sploh nisem imela informatike v srednji šoli, sem zadovoljna, vendar vedno lahko boljše. Pridobljeno znanje mi na poklicni poti lahko pomaga pri delu z učenci in tudi s starši. Lahko bi kot učitelj ustvarila spletno mesto, kjer lahko dodam učence, z njimi delim interaktivno in multimedijsko gradivo, ter sproti spremljam razvoj njihove digitalne pismenosti. Lahko bi mi tudi pomagalo pri delu s starši, saj lahko ustvarim kakšno zaprto spletno mesto, kjer lahko z njimi delim doživetja sa projektnih dejavnosti, ekskurzij in podobno. Najbolj sem uživala v zajemanju fotografij, dodajanju licenc in iskanju fotografij na spletu. Morda pa mi je najmanj prijetno bilo urejanje fotografij, saj mi je vzelo največ časa. Če bi spet izbirala temo, morda je ne bi izbrala, kljub temu, da mi je zelo zanimiva in mi je blizu, saj sem pozno dojela, da nekatere fotografije ne morem zdaj sama zajeti in moram uporabiti nekatere od lanjskega leta, ki jih je zajel moj brat.

(Skupno 13 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost