Prvi korak v svet glasbil – fotografski material

Razred: 3. razred

Predmet: glasbena vzgoja

Učna enota: glasbila

Cilji:

Prepoznajo in poimenujejo Orffova glasbila.

Spremljajo petje z Orffovimi glasbili.

Razlikujejo zvočnost glasbil in ugotavljajo ter opisujejo razlike med njimi.

POMEN DIGITALNE TEHNOLOGIJE ZA UČITELJA RAZREDNEGA POUKA

Uporaba tehnologije na razredni stopnji ima velik potencial za izboljšanje učnega procesa. Omogoča nam, da se hitreje in bolj učinkovito prilagajamo individualnim potrebam učencev, tako da se lahko učitelji bolje osredotočijo na poučevanje in podporo učencem.

Najbolj pomembno je, da tehnologija omogoča večjo interaktivnost med učitelji in učenci, kar spodbuja aktivno učenje in kritično razmišljanje. Na primer, lahko uporabljamo interaktivne table ali aplikacije, ki omogočajo učencem sodelovanje v realnem času, postavljati vprašanja, reševati naloge in sodelovati pri pouku na različne načine.

Poleg tega tehnologija omogoča tudi enostavno spremljanje učnega napredka in ocenjevanje učenja, kar nam pomaga bolje razumeti, kje so učenci in kako najbolje podpremo njihov razvoj. Tako se lahko bolj usmerimo v individualizirano učenje in nudimo prilagoditve, ki so potrebne za vsakega posameznega učenca.

Pri vsem tem, pa me le skbi, da bomo kot družba pozabili na šibkejše in na otroke iz slabših socialnih okolišev, ki dostopa do tehnologije in s tem nekaterih prednosti nimajo in ne bodo imeli. Če se bo to res zgodilo, bo tehnologija še en razlog, da se bo razlika med socialno šibkimi in priviligiranimi povečala.

KAJ SO ORFFOVA GLASBILA?

Orffova glasbila so glasbila, razvita za poučevanje glasbe otrokom. Ta glasbila so običajno izdelana iz naravnih materialov, kot so les, kovina ali usnje, in so enostavna za uporabo in izdelavo. Med najbolj znanimi Orffovimi glasbili so ksilofon, zvončki, tamburin, palčke, triangel in činele. Ta glasbila se pogosto uporabljajo pri glasbeni vzgoji v vrtcih in šolah, saj spodbujajo otroško kreativnost, sodelovanje in motorične sposobnosti.

KSILOFON

Ksilofon je glasbilo sestavljeno iz vrstice lesenih palic različnih dolžin, ki so nameščene na lesenem okvirju. Ko udarimo po palicah s kladivcem, se sliši jasen zvončkast zvok.

xylophone” by rbairdpccam is licensed under CC BY-NC 2.0 .

ROPOTULJA

Ropotulja je eno izmed najbolj osnovnih Orffovih glasbil. Z njo lahko izvajamo ritem in spremljamo različne pesmi. zelo preprosto si jo lahko izdelamo tudi doma.

ropotulja by Marina Abrosimova is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

PALČKE

Palčke so tolkala. Podobna so ropotulji, saj lahko tudi z njimi ustvarjamo le ritem.

Orffova glasbila by topla hruška is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

TRIANGEL

Triangel je glasbeni instrument, ki spada med tolkala. Gre za majhen kovinski trikotnik, ki običajno visi na vrvi in ga tolčejo s palčko ali drugim tolkalom. Triangel se uporablja predvsem v simfoničnih orkestrih in različnih zvrsteh klasične glasbe za dodajanje visokega in trilasto zvenečega zvoka.

Orffova glasbila by topla hruška is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

ZVONČKI

Zvončki so glasbilo, ki spadajo v skupino tolkalnih instrumentov. Gre za skupino zvončkov različnih velikosti in oblik, ki se običajno nosijo na pasu ali na posebnem stojalu. Zvončki se igrajo tako, da jih stresamo ali udarjamo ob dlan, kar ustvarja značilen zvončkasti zvok.

zvončki by Erick Kaine is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

TAMBURIN

Tamburin je glasbilo, podobno bobnu, ki se uporablja v različnih glasbenih zvrsteh po svetu. Tamburin ima okroglo škatlo s kožo na eni strani, na drugi strani pa je opremljen s kovinskimi jinglji, ki proizvajajo zveneče zvoke. Uporablja se tako za udarjanje po koži kot tudi za tresenje, kar ustvarja različne ritmične vzorce in dodaja dinamiko glasbi.

tamburin by natalia blauth is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

ČINELE

Činele so glasbilo, sestavljeno iz dveh kovinskih krožnikov, ki sta med seboj povezana z ročajem. Činele se običajno udarja skupaj, da ustvarijo zvok. Zagotavljajo ritem in dodajajo teksturo glasbi.

činele by petr sidorov is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

slike so pridobljene z Unsplash licenco.

KATERE INSTRUMENTE ALI DELE PREPOZNAŠ NA SLIKAH?

Orffova glasbila by topla hruška is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

UPORABLJENE POVEZAVE V PROJEKTNI NALOGI

Vse slike so urejene v programu PhotoScape X.

Učni cilji so povzeti po učnem načrtu za glasbeno vzgojo.

Licenca je pridobljena s pomočjo spletne strani Creative Commons.

REFLEKSIJA

Pri tej projektni nalogi sem se na novo naučila upravljati pred vsem z licencami. O tem prej res nisem vedela veliko oz. nisem vedela praktično ničesar. Če bi imela več časa, bi licencam posvetila še več časa, saj verjamem, da bi se o njih lahko naučila še veliko. Največ dela sem posvetila fotografija, saj sem te najprej slikala pokončno in ne ležeče in sem morala postopek izvesti dvakrat. Če bi imela več časa, bi poskusila fotografije izboljšati predvsem z drugačnim ozadjem, kar je bil eden izmed izzivov, ki jih nisem rešila najbolje. Ozadje je namreč na vseh slikah enako, a bi lahko bilo bolj estetsko. Svoje delo ocenjujem kot dobro, a bi zagotovo lahko bilo bolj izvirno in kreativno. Projektna naloga se mi zdi zelo uporabna za poklic in delo na faksu, saj zdaj znam uporabljati in delati licence, poleg tega pa se mi je zdelo zelo uporabno, da smo se pogovarjali, kakšna soglasja staršev potrebujemo, kako reševati situacije razrednih fotografij, kjer nimamo soglasja staršev za fotografiranje enega učenca in tako dalje. Najbolj všeč mi je bila prav ta aplikativnost in konkretnost za naš poklic. Manj mi je bilo všeč, da smo morali napraviti 12 slik, kar se mi je zdelo kar veliko. Če bi kaj spremenila, bi spremenila prav število potrebnih slik.

(Skupno 18 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost