Sajenje, kaljenje in rast peteršilja

Učenci 2. razreda se pri predmetu spoznavanje okolja (SPO) v okviru učnega načrta začnejo učiti o živih bitjih. Ker so tudi rastline živa bitja, se učijo o njihovi rasti. Učijo se postopke sajenja, kaljenja in rasti rastline. Prav tako spoznavajo pogoje za življenje rastlin in raziskujejo vrt.

CILJI:

  • znajo dokazati, da rastline potrebujejo za življenje zlasti zrak, vodo z rudninskimi snovmi in svetlobo;
  • znajo s poskusi ugotoviti, da mlade rastline lahko zrastejo iz semen, čebulic, gomoljev in potaknjencev;
  • spoznavajo vrt kot življenjsko okolje.

POMEN DIGITALNE TEHNOLOGIJE ZA BODOČE UČITELJE RAZREDNEGA POUKA:

Digitalna tehnologija ima velik potencial za izboljšanje učnega procesa in učne izkušnje bodočih učiteljev razrednega pouka. Digitalno tehnologijo lahko učitelji uporabijo za prilagoditev poučevanja, iskanje informacij in sodelovalno delo s starši, kolegi in vodstvom šole. Za učinkovito vključevanje tehnologije v poučevanje se morajo bodoči učitelji dobro izobraziti. Za popestritev pouka lahko učitelj tehnologijo uporabiti za pripravo učnih aktivnosti za učence. Pomembno je, da učence naučimo živeti s tehnologijo in kako jo uporabiti.

Slika je pridobljena s pixabay licenco.

POSTOPEK SAJENJA IN KALJENJA PETERŠILJA:

Za sajenje peteršilja potrebujemo semena peteršilja, lonček, prst, vodo in sončno svetlobo.

Sajenje, kaljenje in rast peteršilja by Ana is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

V lonček z rodovitno prstjo položimo semena. Lonček postavimo na mesto, kjer je dovolj svetlobe, da bo peteršilj rastel. Ker rastlina za rast potrebuje vodo, jo je potrebno vsak dan malo zalivati. Sproti opazujemo kako raste.

GALERIJA SLIK:

Rast peteršilja by Ana is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

SAMOREFLEKSIJA IN VREDNOTENJE:

Z Arnes spletom in izdelavo spletne objave sem se srečala prvič. Postopek mi je bil zanimiv in poučen. S svojo izbrano temo sem zadovoljna, ker sem želela posaditi peteršilj in opazovati kako raste. Semena Smart peteršilja so bila razporejena na biorazgradljivem traku. Posadila sem ga v glinen lonček in ga postavila na okensko polico. Zalivala sem ga vsak dan, vendar še ni zrastel do konca. Opazovala ga bom še naprej in slikala končni rezultat.

Pri izdelavi objave sem sledila vsem postopkom in se potrudila narediti razumljivo in preprosto objavo. Za urejanje slik sem uporabila aplikacijo PhotoScapeX, ustvarila sem galerijo in tudi licenco. Izkušnja z izdelavo spletne objave mi je bila všeč in mislim, da mi bo prišla prav tako med študijem kot v bodoči službi.

UPORABLJENE POVEZAVE V PROJEKTNI NALOGI:

Arnes splet

Oblikovanje licence: Beta licence chooser

Urejanje slik: PhotoScapeX

Slike: Pixabay

Učni načrt za spoznavanje okolja

(Skupno 18 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost