Prvi korak v svet glasbil – fotografski material

Razred: 3. razred

Predmet: glasbena vzgoja

Učna enota: glasbila

Cilji:

Prepoznajo in poimenujejo Orffova glasbila.

Spremljajo petje z Orffovimi glasbili.

Razlikujejo zvočnost glasbil in ugotavljajo ter opisujejo razlike med njimi.

POMEN DIGITALNE TEHNOLOGIJE ZA UČITELJA RAZREDNEGA POUKA

Menim, da je pomen digitalne tehnologije za bodočega učitelja zelo velik. Svet je vedno bolj digitaliziran in v korak s časom bodo v prihodnost morale stopiti tudi šole. Kljub temu, da sem mnenja, da bi v prvem vzgojno izobraževalnem obdobju moral pouk potekati ob zelo majhni prisotnosti tehnologije je zelo pomembno, da otroke naučimo varne rabe interneta in predvsem dobrih plati spleta in tehnologije, saj bo ta v njihovem življenju najverjetneje še mnogo pomembnejša. Menim tudi, da je dobro, da se učitelji izobražujejo v tej smeri, saj se morajo počutiti kompetentne za predajanje znanja. V drugem primeru se teh tehnik in tehnologij ne bodo posluževali in jih bo povozil čas, še večje posledice kot oni pa bodo nosili njihovi učenci.

KAJ SO ORFFOVA GLASBILA?

Orffova glasbila so glasbila, razvita za poučevanje glasbe otrokom. Ta glasbila so običajno izdelana iz naravnih materialov, kot so les, kovina ali usnje, in so enostavna za uporabo in izdelavo. Med najbolj znanimi Orffovimi glasbili so ksilofon, zvončki, tamburin, palčke, triangel in činele. Ta glasbila se pogosto uporabljajo pri glasbeni vzgoji v vrtcih in šolah, saj spodbujajo otroško kreativnost, sodelovanje in motorične sposobnosti.

KSILOFON

Ksilofon je glasbilo sestavljeno iz vrstice lesenih palic različnih dolžin, ki so nameščene na lesenem okvirju. Ko udarimo po palicah s kladivcem, se sliši jasen zvončkast zvok.

xylophone” by rbairdpccam is licensed under CC BY-NC 2.0 .

TRIANGEL

Triangel je glasbeni instrument, ki spada med tolkala. Gre za majhen kovinski trikotnik, ki običajno visi na vrvi in ga tolčejo s palčko ali drugim tolkalom. Triangel se uporablja predvsem v simfoničnih orkestrih in različnih zvrsteh klasične glasbe za dodajanje visokega in trilasto zvenečega zvoka.

činele by https://www.istockphoto.com/portfolio/egal?mediatype=photography is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

ZVONČKI

Zvončki so glasbilo, ki spadajo v skupino tolkalnih instrumentov. Gre za skupino zvončkov različnih velikosti in oblik, ki se običajno nosijo na pasu ali na posebnem stojalu. Zvončki se igrajo tako, da jih stresamo ali udarjamo ob dlan, kar ustvarja značilen zvončkasti zvok.

zvončki by https://unsplash.com/@ekaine is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

TAMBURIN

Tamburin je glasbilo, podobno bobnu, ki se uporablja v različnih glasbenih zvrsteh po svetu. Tamburin ima okroglo škatlo s kožo na eni strani, na drugi strani pa je opremljen s kovinskimi jinglji, ki proizvajajo zveneče zvoke. Uporablja se tako za udarjanje po koži kot tudi za tresenje, kar ustvarja različne ritmične vzorce in dodaja dinamiko glasbi.

tamburin by https://tamburin-instrument.de/category/tamburin/ is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

ČINELE

Činele so glasbilo, sestavljeno iz dveh kovinskih krožnikov, ki sta med seboj povezana z ročajem. Činele se običajno udarja skupaj, da ustvarijo zvok. Zagotavljajo ritem in dodajajo teksturo glasbi.

činele by https://unsplash.com/@m_malkovich is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

slike so pridobljene z Unsplash licenco.

KATERE INSTRUMENTE PREPOZNAŠ NA SLIKAH?

https://razredniikt.splet.arnes.si/ by topla hruska is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

OPOMBA: vem, da sem v izdelek objavila premalo fotografij, a sem šele pred oddajo ugotovila, da sem fotografirala pokončno. Prosim vas, da pregledate ostale dele naloge, kljub temo, da nimam dovolj avtorskih fotografij. Hvala.

Na spodnji povezavi lahko dostopate do učnega načrta glasbene vzgoje.

REFLEKSIJA

Delo mi je bilo zelo zanimivo in koristno. Sama nisem najbolj vešča v uporabi digitalnih tehnologij in mi je bil zato način dela obravnavanja snovi zelo všeč. Všeč mi je tudi, da sem se naučila veliko glede avtorskih pravic in licenc. delu bi lahko posvetila več časa. zagotovo bi morala biti bolj pozorna pri fotografiranju, saj imam zdaj kar nekaj slik, ki jih ne morem uporabiti in moram proces ponoviti.

(Skupno 8 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost