Pomeni in uporaba IKT tehnologije

Z informacijsko-komunikacijsko tehnologijo sem obdana že od malega. Na srečo moja družina ni bila prva v vrsti za vse najnovejše tehnološke naprave in sem večino svojega otroštva preživela “samo” s televizijo, pa še to je nisem veliko gledala. mogoče zvečer kakšno risanko, medtem ko je mami pripravljala večerjo. Nekje v srednji šoli smo dobili prvi računalnik. Na njem smo včasih skupaj s sosedi igrali računalniške igrice – tiste, ki so bile še na CD-jih. Ko sem prišla na predmetno stopnjo, sem, ker so ga imeli vsi sošolci, tudi jaz dobila svoj prvi telefon. Takrat sem tudi računalnik začela uporabljati za stvari povezane s šolo.

In kako sem danes obkrožena z IKT tehnologijo? Imam svoj prenosni računalnik, ki ga uporabljam za pisanje poročil in seminarskih nalog, za oblikovanje raznih predstavitev, za urejanje fotografij in filmčkov s potovanj, za gledanje filmov in poslušanje glasbe. Imam tudi svoj pametni telefon in če sem odkrita si ne predstavljam, da ga ne bi imela, čeprav včasih paše, da si kakšen dan brez. Uporabljam ga za pisanje sporočil, za telefonske klice, brskanje po spletu, za uporabo raznih aplikacij, ko so Instagram, Facebook … Ko sem na potovanju imam na njem zemljevid z GPS-om. Priročen pa je tudi za preprosto fotografiranje, saj ga imaš lahko ves čas ob sebi in ti ni v napoto kot včasih večji fotoaparat.

Kot bodoča učiteljica se zavedam, da bo uporaba IKT tehnologije neizbežna. Preko e-asistenta bom vodila dnevnik in redovalnico in bila v stiku s starši. Preko raznih spletnih omrežij bi lahko sodelovala z ostalimi učitelji, jih vprašala za kakšen nasvet in z njimi delila kakšno svojo idejo.  Na računalniku bi tudi oblikovala učne liste in sestavljala teste za učence. Učencem pa bi kakšno uro na teden popestrila z uporabo IKT tehnologije. Recimo kakšen posnete, kakšen elektronski kviz za ponovitev snovi…

Za konec pa naj zapišem še eno misel :” Technology won’t replace teachers but teachers who use technology will probably replace teachers who do not.” 

(Skupno 27 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost