Neubežljiva uporaba IKT v današnjem življenju

Živjo vsem, ki ste se zaradi različnih razlogov odločili odpreti to objavo in jo prebrati 🙂

Ljudje se premalokrat zavedamo, kako pomembno vlogo ima v našem življenju uporaba IKT-ja in kako nam olajša marsikakšno težavo. Prinaša nam tako prednosti kot slabosti, če je ne znamo uporabljati premišljeno in podkrepljeni z določenim strokovnim znanjem.

Vsi smo na ta “svet” vstopili v objemu televizije, pospešenega razvoja računalnikov, telefonov in drugih elektronskih naprav. V osnovni šoli se spominjam, da smo v okviru podaljšanega bivanja večkrat odšli v računalniško učilnico ter lahko igrali računalniške igrice, ustvarjali “umetnine” v programu Slikar itd. Vse to nam je dalo neko podlago pri nadaljni uporabi drugih programov, kot sta Word in Powerpoint. Vedno se mi je zdelo zelo zanimivo, na koliko različnih načinov lahko predstavimo določeno snov, kako pomembna sta zunanji izgled predstavitve, uporaba določenih efektov, ki jih ti programi ponujajo. To sem kasneje nadgrajeval v srednji šoli pri informatiki. Tam smo se učili uporabe Excela, risanja grafov, tabel in drugih elementov, ki imajo pomembno vlogo pri bolj konkretni predstavitvi podatkov. Prav tako sem se tu srečal tudi s Prezijemhttps://prezi.com/, ki nam s svojimi možnostmi ponuja uspešno pritegniti zanimanje poslušalcev.

Kot večina današnjih mladih tudi sam sledim “trendom” in uporabljam aplikacije kot so Snapchat, Instagram, WhatsApp, in Messenger. Zavedam se, da smo od njih (žal) postali rahlo odvisni, saj večkrat raje komuniciramo preko njih kot pa z osebnim stikom. Nam pa kljub temu pomagajo priti v kontakt z določeno osebo in možnost hitrega dogovora. To se sploh pozna pri organiziranju skupinskega dela na fakulteti, saj smo vsi iz različnih krajev in še najlažje tako stopimo v stik. Tudi pri izdelavi teh projektov uporabljam Word in Powerpoint pri predstavitvi. V prostem času se ukvarjam s fotografiranjem, zato mi je blizu tudi Picasa, kjer imam možnost urediti fotografije.

Če bom želel kot učitelj pritegniti pozornost otrok, bom moral stalno slediti mladim in tehnologiji, ki jo bodo uporabljali. Sem mnenja, da jih bomo morali ozaveščati tudi o nepravilni uporabi aplikacij, saj se večkrat lahko zgodi, da le te izkoriščajo podatke uporabnikov. V ta namen jih bom poučil tudi o uporabi antivirusnih programov. Za bolj organizirano delo bom uporabljal različne spletne učilnice, za lažje obveščanje staršev pa portal eAsistent. Veliko sem se naučil na predavanjih, vajah in tudi preko Arnesa, kamor se bom zagotovo še kdaj obrnil po napotke. Ljudje se moramo stalno izobraževati in ravno to nam omogoča pametno razmišljanje pri varni uporabi aplikacij, programov in na splošno digitalnih naprav.

 

 

(Skupno 40 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost