INFOGRAFIKA

Pozdravljeni!

Pri nalogi Infografike sem ustvarila plakat o bontonu na spletu:

bonton (kvalitetnejša resolucija)

Licenca Creative Commons
To delo je objavljeno pod licenco Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Deljenje pod enakimi pogoji 4.0 Mednarodna

POSTOPEK

Za izdelovanje sem uporabila spletno stran Canva.

  1. Najprej si pripravimo naše platno. To storimo tako, da z miško kliknemo na pravokotno stran in nato kliknemo na kvadratek za iskalno vrstico. Prikaže se okno z barvno paleto in že izbranimi barvami. Jaz sem svojo barvo personalizirala z mešanjem. Te funkcije ni nujno potrebno izbrati, saj ima tudi sam program lepe predloge za izgled plakata (najdemo na ikoni Predloge v levem črnem robu)Licenca Creative Commons
  2. Ko smo zadovoljni z barvo plakata lahko s klikom na ikono besedilo poiščemo naslov za naš plakat. Program ima zelo lepe raznolike dizajne, ki se jih lahko poslužujemo. Sama sem se odločila, da bom izbrala 2. po vrsti. S klikom na željen dizajn se ta sam pojavi na plakatu in ga lahko z miško povečamo, zmanjšamo ter premikamo po plakatu.
  3. Če kliknemo različne dele besedila, jim lahko spreminjamo kontekst, barvo, pisavo ipd. To lahko počnemo s pomočjo vrstice nad plakatom. Barvo pisave lahko ponovno kostumiziramo ali izberemo že obstoječo.

Licenca Creative Commons

4. Če na levem robu kliknemo na ikono “Elementi”, lahko izbiramo med raznimi slikicami, ki bodo krasile naš plakat. Sama sem zaradi teme v brskalno vrstico vnesla “phone”. Ko sličico izberemo, jo  lahko zopet z miško nosimo po plakatu in ji spreminjamo velikost.

Licenca Creative Commons

5. Na plakat sem hotela prilepiti nekaj poglavitnih točk teme. To sem storila tako, da sem zopet pri iskanju elementov iskala števila. Tem zopet lahko z miško spreminjamo pozicijo in tudi velikost.

Licenca Creative Commons

6. Na plakat sem hotela napisati tudi pravila spletnega bontona. To sem storila tako, da sem s klikom na ikono T (besedilo) izbrala funkcijo  “dodajte nekaj besedila telesa”. Tekstu sem lahko preko gornje vrstice spet spremenila barvo, vrsto in velikost (velikost se spreminja z vleko pravokotnika okoli teksta).

Licenca Creative Commons

7. Tak postopek sem nato nadaljevala še pri drugih točkah.

Licenca Creative Commons

8. Na koncu sem se odločila vstaviti še svoji obdelani sliki. To sem storila preko klika na ikono oblaka v črni vrstici (Naložena vsebina). Nato sem iz računalnika prenesla sliki v urejevalnik in jima spremenila velikost in postavitev.

Licenca Creative Commons

To delo je objavljeno pod licenco Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Deljenje pod enakimi pogoji 4.0 Mednarodna.

SAMOVREDNOTENJE

Pri projektu sem se naučila uporabljati program Canva, ki ga prej nisem znala. Če bi imela več časa, bi definitivno dodala še kakšen detajl in poskušala plakat polepšati. Največ časa sem posvetila oblikovanju, saj sem želela estetsko čim lepši izdelek ( ujemanje v barvah, slikicah, pisavi….). Svoje delo bi ocenila z 9t , saj menim, da sem se potrudila in sledila smernicam za izdelavo, seveda pa bi lahko še kaj več dodala. Pridobljeno znanje bom uporabila na projektih in tudi med samim študijem in v poklicu, predvsem za prestavitve in morda celo vabila. Najljubše mi je bilo oblikovanje plakata, manj ljubše mi je bilo slikanje zaslona, saj sem morala izdelovanje prekinjati. Ta projekt mi je bil najljubši in ne morem najti nobenih pripomb in kritike.

Ustvarila: Ana Pavlinič

Mentorici : asist. Alenka Žerovnik, mag. rač., prof. mat. in rač., dr. Irena Nančovska Šerbec

Razredni pouk, IKT, 1. letnik

Pedagoška Fakulteta, Univerza v Ljubljani

30. 04. 2020

 

(Skupno 20 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost