INFOGRAFIKA

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

V PDF obliki dostopno na: umivaj si roke

 

POSTOPEK

Za izdelavo infografike sem uporabila program Canva.

  1. Najprej sem v kategoriji TEMPLES izbrala že priporočeno oblikovano infografiko.

2. Nato sem izbrisala že podano besedilo, naslove in podnaslove. odstranila sem tudi sličice, saj sem kasneje uporabila druge po lastnem okusu glede na tematiko, ki sem jo predstavila.

3. Spremenila sem barvo besedila, ozadje in simbole. Ohranila sem obliko že prej podane infografike. Barvo besedila, fond in velikost črk sem spreminjala v orodni vrstici zgoraj.

4. Večkrat sem spremenila ozadje (možnost v orodni vrstici levo, BACKGROUND), prav tako sem vyčkat ustavila različne simbole (možnost v orodni vrstici levo, ELEMENTS). Kasneje sem ugotovila, da je večina simbolov plačljivih, zato sem le-te odstranila in dodala svoje (glej korak 5.).

5. V orodni vrstici levo, UPLOADS, sem iz računalnika dodala simbole, ki sem jih našla in naložila iz Pixabaya. Poiskala sem simbole, ki so ustrezali besedilu in podnaslovom.

6. Sličice sem obrezala in vstavila ob besedilo. To sem storila tako, da sem v orodni vrstici, ki se ob kliku na sliko prikaže zgoraj, kliknila možnost CROP (obreži) in sličico obřezala, kakor sem želela. Ko sem dobila obrezano željeno sličico, sem ji nato spreminjala velikost, pozicijo in lego po svojem okusu. Dodala sem belo ozadje.

7. Tik pret koncem sem le še uredila postavitev besedila, sličic in naslova (končna oblika). Svoj izdelek sem shranila na svoj računalnik v PDF in JPG obliki.

REFLEKSIJA DELA

Ta naloga se mi je zdela izredno zanimiva, saj sem se s programom Canva srečala prvič. Preden sem se zares lotila dela, sem program malo raziskala in ugotovila, da je zelo preprost, privlačen in inovativen. Všeč mi je, da lahko izdelaš različne izdelke, prispevke za vsako priložnost. Prav tako se mi zdi zelo dobro to, da je registracija v program brezplačna in programa ni potrebno naložiti na računalnik, pač pa je dostop do Canve online. Slabost, ki bi jo izpostavila je ta, da je večina sličic, ki so neposredno dostopne v programu, plačljive. Pozitivno je to, da je program Pixabay prav tako hitro in lahko dostopen, tako da pridobitev sličic in simbolov ni problematična.

Menim, da je program Canva primeren za delo, ki ga bom opravljala kot učiteljica razrednega pouka. Velikokrat se mi zdi, da lahko redna uporaba klasičnih učnih listov postane motonona in nekoliko dolgočasna za učence (sploh v nižjih razredih). V obliki infografike lahko učencem predstavimo veliko različnih učnih snovi in pravil na zanimivejši način. Izelke lahko oblikujemo kakor želimo, imamo proste roke pri uporabi sličic, simbolov, barv, oblik, velikosti, pestrosti… Program mi je izredno všeč in ga bom z veseljem uporabila ob različnih priložnostih.

(Skupno 46 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost