Klavir-fotografski material

Digitalna tehnologija je ključna za bodočega učitelja razrednega pouka, ker mu omogoča bolj prilagodljivo in interaktivno učno okolje, ki vzpodbuja aktivno učenje in diferenciacijo pouka glede na potrebe posameznih učencev. S tem lahko tudi učence motivirajo za samostojno delo in samostojno učenje. Omogoča dostop do bogatih virov znanja, ki popestrijo učne vsebine. Učitelji lahko s pomočjo digitalne tehnologije prikažejo snov, primere, da učenci lažje razumejo in si neko določeno tematiko predstavljajo.

Predmet: Glasbena vzgoja

Razred: 4. in 5.

Cilj: učenci prepoznajo klavir in znajo opisati njegovo zgradbo.

Kot piše v učnem načrtu učenci v 4. in 5. razredu začnejo z obravnavo različnih vrst glasbil. Naučijo se njihovih značilnosti, poslušajo kako zvenijo in opišejo njegovo zgradbo. Sami si izdelajo lastno glasbilo (različne ropotuljice ali kaj podobnega) in nanj pokažejo svoje glasbene sposobnosti. Poslušajo različne stile glasbe in prepoznavajo inštrumente, ki jih slišijo. Klavir se pojavlja v zelo veliko glasbenih zvrsteh zato upam da bo ta projektna naloga prispevala k uresničitvi teh ciljev s svojim slikovnim gradivom in opisom klavirja.

Slika je pridobljena s pixabay licenco.

Piano keys” by OnceCaptured is licensed under CC BY 2.0 .

Klavir je glasbilo s tipkami. Ima bele in črne tipke. Poznamo več različnih vrst, v moji galeriji je električni pianino (črn) in pa pianino (rjav). Klavir se pojavlja kot solistični inštrument lahko pa tudi kot del neke zasedbe. Klavir je sestavljen iz večih delov. To so tipke, ogrodje, pedali, dušilke in kladivca. Seveda se po zgradbi različne vrste klavirjev zelo razlikujejo. Pri mojih dveh klavirjih je osnovna razlika, da električni pianino za delovanje potrebuje elektriko, navadni pianino pa ne saj kladivca udarjajo po struni in tako tok zveni. Razlika je tudi, da pri električnem pianino lahko menjamo registre, uravnavamo glasnost itd.

Klavir- slikovno gradivo by Matija Marinč is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

REFLEKSIJA IN SAMOVREDNOTENJE

V tem projektu sem se naučil ogromno novih stvari. Sam sebi sem kot bodočemu učitelju odprl veliko novih možnosti uporabe digitalne tehnologije, ki je dandanes vse bolj popularna in potrebna za delo vsakega človeka. Naučil sem se, kako iz različnih spletnih mest uporabiti slikovno gradivo, brez da bi kršil pravice avtorja, kako ustvariti svojo lastno licenco za svoje projekte, spoznal nove programe za urejanje fotografij. Sam se prej nisem nikoli ukvarjal s tem vedno samo s telefonom. Če bi še enkrat moral delati od začetka bi verjetno izbral drugo temo, ki bi bila mogoče malo bolj zanimiva in izvirna glede fotografij. Klavir je težek inštrument ne moreš ga sam prenesti je tam kjer je in potem imaš lahko težave s slikanjem, ker so okoli njega različni predmeti, ki se pojavijo v sliki in to takoj odvrne pozornost otrok od glavne teme. Največ časa sem posvetil označevanju licence, in pa raziskovanju samega razrednega ikt-ja in različnim funkcijam, ki jih nikoli prej nisem delal in jih nisem znal uporabljati. Večkrat sem moral v spletno učilnico pogledat kakšen powerpoint ali videoposnetek, da sem znal nekaj narediti. To znanje, ki sem ga pridobil mi bo prišlo prav celo življenje, ne samo na poklicni poti, pri poučevanju otrok, pri pripravi raznih spletnih gradiv za potrebe učenja temveč tudi pri raznih hobijih, npr. doma izdeluješ neke izdelke in jim moreš dodat licenco da ti jih kdo ne ukrade oz. skopira idejo ipd. pri tem projektu mi je bilo najbolj všeč, da smo si sami lahko izbrali temo, da ni bila že vnaprej podana in si je vsak lahko izbral to kar mu je všeč, kar ga zanima in to projektno nalogo delal z večjim veseljem. Pri samem projektu nebi spremenil ničesar, saj se mi zdi, da je dobro zastavljen, ni prezahteven in vsebuje znanja, ki jih potrebuje vsak bodoči učitelj.

VIRI IN UPORABLJENE POVEZAVE

  • https://www.gov.si/assets/ministrstva/MVI/Dokumenti/Osnovna-sola/Ucni-nacrti/obvezni/UN_glasbena_vzgoja.pdf
  • https://pixabay.com/
  • https://chooser-beta.creativecommons.org/
  • https://openverse.org/
(Skupno 16 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost