III. Projektna naloga – MULTIMEDIJSKA PREDSTAVITEV

OPIS

V predstavitvi sem se dotaknila različnih tem, ki so povezane z digitalno identiteto in digitalnim odtisom. Želela sem pokriti čim večji aspekt koristnih informacij. Vsebina pokriva definicijo digitalne identitete in odtisa, nevarnosti kraje identitete, osebnih informacij in predatorstvo preko lažne identitete. Na koncu predstavitve pa sem se dotaknila spletnega ugleda, ki je produkt odtisa, ki ga puščamo na spletu.

Namen predstavitve je izpostaviti nevarnosti, ki prežijo nad nami, ter ljudi spodbuditi k premišljenemu deljenju osebnih informacij in objav. Ciljno publiko predstavljajo vsi posamezniki, ki se želijo izobraziti o pomembno digitalne identitete in se želijo zaščititi pred prevarami, katerih žrtve lahko postanemo, če smo preveč radodarni z deljenjem osebnih podatkov na spletu.

Program: Prezi

Viri: Safe.si-Spletni ugledSafe.si-Ukrepi za zaščito zasebnostiSmernice za preprečevanje kraje identitete,iprom,Pinterest,zasrce.si

PREDSTAVITEV

Licenca Creative Commons
To delo je objavljeno pod licenco Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna.

POSTOPEK IZDELAVE

Na začetni strani sem izbrala Create from template–> Temo sem izbrala pod kategorijo Education and Non.profit; izbrala sem temo Training Course – Dark. 


Licenca Creative Commons

Nato sem spremenila barve teme: Style –> Colors.


Licenca Creative Commons

Spremenila sem fond pisave s klikom na napis in nato uporabila orodje Font. V predstavitvi sem za naslove uporabila  FromWhereYouAre ter za ostale napise Raleway. Za napis sredi ekrana pa sem uporabila Antonio. Velikost pisave pa sem v celotni predstavitvi uravnavala z Incrase/Decrease Font (A+/A-). Po potrebi sem tudi spremenila barvo pisave s Color, ki s nahaja v isti vrstici kot Font in sprememba velikosti pisave.


Licenca Creative Commons

Za dodajanje ikon sem uporabila Insert –> Icon in nato v desnem stolpcu izbrala ustrezno ikono. Ta postopek sem uporabila za vse ikone v predstavitvi. Po potrebi pa sem izbrisala ikone, ki so bile predložene v izbrani temi. Ko pa sem želela dodati le obliko pa sem uporabila Insert –> Shape in prav tako ustrezno obliko izbrala v desnem stolpcu. Za dodajanje dodatnega polja z besedilom pa sem uporabila Insert –> Text; napisano besedilo sem nato ustrezno uredila z uporabo prej omenjenih fontov ter izbrala primerno velikost in barvo.



Licenca Creative Commons

Za dodajanje novih tem in podtem sem v levem zgornjem kotu uporabila Subtitle/Title –> in nato po potrebi izbrala Planet/Stack. Le tega sem nato postavila na pravilno mesto. Če sem morala zamenjati zaporedje predstavljenih delov sem to storila na levi strani, kjer je vrstica s slidi in ga prestavila na pravilno mesto.


Licenca Creative Commons

V predstavitvi sem uporabila vse slike, ki sem jih izdelala v delu projektne naloge Slikovno gradivo. V program pa sem jih naložila z Insert –> Image –> Upload Image. V predstavitvi pa sem uporabila tudi fotografijo, ki sem jo našla v Insert –> Image –> Free Images.


Licenca Creative Commons

 V predstavitev sem vključila tudi dva video posnetka, ki sem ju našla na YouTube, ter jih z Insert –> Video –> Embed YouTube vstavila v predstavitev.

Licenca Creative Commons

Na koncu pa sem smiselno dodala animacije z Insert –> Animation –> Fade In/ Zoom to/ Add zoom area.



Licenca Creative Commons

REFLEKSIJA

Kaj sem se novega naučil/a v tem projektu?

V tem delu projektne naloge sem se naučila uporabljati program Prezi. Ker sem ga uporabljala prvič sem se naučila kako deluje in postopoma odkrivala vse njegove funkcije.

Če bi imel/a več časa, bi dodal/a, spremenil/a, izboljšal/a …

Če bi imela več časa bi se malo bolj poglobila v vse funkcije, ki jih ima program. Morda bi se celo lotila raziskovanja programa tako podrobno, da bi poskusila predstavitev oblikovati brez predložene teme.

Kateremu delu si posvetil/a največ časa in zakaj?

Ker sem Prezi uporabljala prvič sem največ časa  posvetila branju navodil za uporabo programa in samemu raziskovanju funkcij. Veliko časa sem porabila za samo privajanje na obliko predstavitve.

Kako ocenjuješ svoje delo glede na dan kriterij ocenjevanja?

Vsebinsko sem v svoji predstavitvi pokrila velik del glavne teme. V njej sem uporabila vse izdelke iz Slikovnega gradiva. V predstavitev sem vključila tudi video posnetek in dodala različne tipe animacij. Pri sami oblikovni izdelavi predstavitve sem upoštevala smernice predstavitve, saj sem izbrala kontrastne barve in se omejila na 2 glavna fonta; prav tako pa sem animacije dodala le na smiselnih mestih.  Izdelek sem tudi lično opremila. Zdi se mi, da sem ta del projektne naloge uspešno opravila.

Kje in kako bom lahko pridobljeno znanje uporabil/a tekom študija in na svoji poklicni poti?

Tekom študija in kasneje na poklicni poti bom pridobljeno znanje definitivno uporabila, saj se bom srečevala z različnimi  vrstami predstavitev. Prav tako menim, da malo drugačen tip predstavitve lahko popestri učno uro in privabi pozornost učencev.

Kaj mi je bilo pri projektu najljubše in kaj najmanj?

Najmanj mi je bilo všeč to, da sem se na začetku zelo lovil in sem večino časa porabila za učenje uporabe programa. Dodatno oviro pa je predstavljal tudi plačljiv del programa. Najbolj pa sem uživala, ko sem postala malo bolj suverena in mi je oblikovanje postalo igra.

Kaj bi spremenil v definiciji projekta, da bi bil boljši?

Projekt se mi zdi dobro zastavljen, saj me je spodbudil k raziskovanju nove oblike multimedijske predstavitve. Prav tako pa sem imela na voljo dovolj gradiva, ki me je usmerjal pri izdelavi.

 

Avtorica: A. C.
Mentor: Alenka Žerovnik
Nosilec predmeta: doc. dr. Irena Nančovska Šerbec
Študijska smer, predmet in letnik študija: Razredni pouk, Informacijsko-komunikacijske tehnologije v izobraževanju, 1. letnik
Fakulteta: Pedagoška Fakulteta
Datum: 26. 5. 2020


Licenca Creative Commons
To delo je objavljeno pod licenco Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna.

(Skupno 76 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost