IV. Projektna naloga – INFOGRAGIKA

INFOGRAFIKA – Digitalni odtis

Program:  Canva

Viri: PinterestSafe.si

Licenca Creative Commons
To delo je objavljeno pod licenco Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna.

Postopek izdelave

Canva omogoča oblikovanje različnih izdelkov po predlogi, kar olajša lično oblikovanje izdelkov tudi laikom. Tako sem tudi sama na začetku izbrala kategorijo izdelkov – Infogrami in med njimi izbrala oblikovno najbolj ustreznega za moj načrtovan izdelek.

Najprej sem prilagodila barve ozadja. S klikom sem označila polje, kateremu sem želela spremeniti barvo in nato v vrstici za barve izbrala odtenek.




Licenca Creative Commons

Med elementi sem izbrala ustrezne simbole v kategoriji Elementi, ki so se navezovali na mojo temo in jih naložila na ustrezno mesto na plakatu. Ustrezno sem jim tudi prilagodila barvo orisa in polnila, če je bilo to potrebno. Nato sem pod kategorijo Naložena vsebina izbrala opcijo za nalaganje dokumentov in naložila volka izdelanega pri delu projektne naloge Slikovno gradivo.



Licenca Creative Commons

Pisava mi je ustrezala, tako sem ohranila font; spremenila pa sem barvo besedila in v predlogah za besedilo odstranila odvečno polje. Določena besedila sem obrobila z črtkano vrstico, ki sem jo našla pod Elementi. Po potrebi sem polje z besedilom spremenila tako, da sem predloženega izbrisala in dodala novega z orodjem Besedilo – Dodaj podnaslov. Polje sem nato barvno in po fondu uskladila z ostalimi. S pomočjo orodja za dodajanje elementov sem dodala tudi črke, ki sem jih ustrezno prebarvala.





Licenca Creative Commons

Ko je bil izdelek dokončan sem v zgornji vrstici izbrala znak za nalaganj. Izdelek sem na računalnik naložila v obliki PDF in PNG.


Licenca Creative Commons

REFLEKSIJA IN SAMOVREDNOTENJE:

Kaj sem se novega naučila v tem projektu?

Canvo poznam že od prej, saj sem v njej oblikovala že nekaj izdelkov, tako da se kar se tiče samo uporabe nisem naučila nič novega. Med iskanjem prave kategorije izdelka (Infogrami) pa sem odkrila še veliko novih predlog, ki jih bom lahko uporabila pri nadaljnih izdelkih.  Pred izdelavo infograma pa sem prebrala gradivo, ki mi je odprl nov pogled na takšno vrsto predstavitev. Pri urejanju posnetkov zaslona pa sem prvič uporabila opcijo Uredi s 3D-slikarjem, ki je zelo uporabna in jo bo uporabljala tudi v prihodnje.
Med iskanjem informacij pa sem spoznala različne načine varovanja spletne identitete in se seznanila s pomenom ohranjanja pozitivnega ugleda na spletu. Znanje, ki mi bo najbolj koristilo pri nadaljnjih oblikovanjih pa je pomen barv.

 

Če bi imela več časa, bi dodala, spremenila, izboljšala …? 

Če bi imela več časa bi se bolj poglobila v samo oblikovanje ozadja in nebi za osnovo uporabila predloge. Bolj bi se poglobila v samo teorijo uporabe barv.

Kateremu delu si posvetila največ časa in zakaj? 

Največ časa sem posvetila iskanju informacij in vizualnemu oblikovanju besedila. Precej časa pa sem namenila tudi barvni usklajenosti ozadja in dodanih simbolov.
Najbolj zamudno pa je bilo urejanje fotografij zaslona in pisanje poročila.

Kako ocenjuješ svoje delo glede na dan kriterij ocenjevanja?  

V plakatu sem uporabila vse potrebne elemente. Dodala sem svojo vektorsko grafiko in plakat opremila s simboli pridobljenimi v programu, ki so se skladali s temo izdelka.  Poročilo sem opremila z ustreznim opisnim in slikovnim gradivom.  Končni izdelek sem objavila kot PDF in PNG. Ustrezno sem licenčno opremila dele poročila. Zdi se mi, da sem ta del projektne naloge opravila solidno.

Kje in kako bom lahko pridobljeno znanje uporabil/a tekom študija in na svoji poklicni poti?

Znanje pridobljeno na tem področju mi bo koristilo tako pri hobijih, faksu in prihodnji službi. Canva je zelo uporabna pri oblikovanju različnih besedil, kar bo prišlo prav pri okrasitvi učilnice, oblikovanju vabil na dogodke, izdelavi poučnih plakatov in plakatov za dogodke. Letos sem to znanje že uporabila pri projektu Etwinning in menim, da mi bo prav prišlo še kdaj v času študija.

Kaj mi je bilo pri projektu najljubše in kaj najmanj? 

Najljubše mi je bilo prebiranje gradiva, ki sem ga uporabila pri izdelavi plakata, saj sem se pri tem naučila nekaj novega. Najmanj pa mi je bil več plačljivi del programa.

Kaj bi spremenil v definiciji projekta, da bi bil boljši?  

V definiciji projekta nebi nič spremenila, saj so navodila jasno zastavljena. Dodani so uporabni viri, ki so v veliko pomoč. Prav tako pa se mi zdi pridobljeno znanje zelo pomembno.

 

Avtorica: A. C.
Mentorica: mag. Alenka Žerovnik
Nosilka predmeta: dr. Irena Nančovska-Šerbec
Predmet: Informacijsko-komunikacijske tehnologije v izobraževanju (IKT), 1. letnik razredni pouk
FakultetaPedagoška fakulteta, Univerza v Ljubljani
Datum: 23. 5. 2020


Licenca Creative Commons
To delo je objavljeno pod licenco Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna.

 

 

 

(Skupno 37 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost