2. Projektna naloga: SLIKOVNO GRADIVO

RATSKA GRAFIKA

Program: Photoscape

Tema: Varno na internetu

SLIKA 1 pred obdelavo:

Licenca Creative Commons

POSTOPEK OBDELAVE 1. SLIKE:

Sliko bomo obdelali v programu PhotoScape. Odpremo program, izberemo Editor ter naložimo želeno fotografijo.

1. Najprej sem izbrala funkcijo Crop. Izbrala sem možnost 75 : 5 (D3 Ratio), označila sem Crop Round Image, zato da bo slika ovalno izrezana. Nato sem kliknila samo še Crop.

Licenca Creative Commons

2. Nato sem zmanjšala velikost slike. To sem naredila s funkcijo Resize, izbrala sem možnost Reduce the longer length: 800 px. Iz originalne velikosti 4232 x 3174 sem jo tako zmanjšala na 800 x 600.

Licenca Creative Commons

3. Ker sem želela fotografijo malo popestriti, sam izbrala funkcijo Filter. Izbrala sem Antique Photo in sicer 07. Ker sem želela bolj močan efekt, sem nato še enkrat kliknila 07, da je bil močnejši efekt.

Licenca Creative Commons

4. Nato sem se malo poigrala s svetlobo in barvo. V funkciji Bright, Color sem vse koleščke (Deepen, Brighten in Darken) premaknila na 50. Tako sem dobila na sredini bolj svetlo fotografijo, ob robovih pa bolj temno, zamegljeno.

Licenca Creative Commons

5. V funkciji Object sem kliknila Icons (kvadratek s srčkom), izbrala sem Face ter poiskala primernega za to fotografijo (png).

Licenca Creative Commons

6. Ker sem želela še bolj poudariti sredino fotografije sem se vrnila na Home. Izbrala funkcijo Backlight. In izbrala (+) 100 %. S tem sem temnejši del osvetlila.

Licenca Creative Commons

7. S tem sem bila z obdelavo zadovoljna in sem fotografijo samo še shranila. Kliknila sem Save.

Licenca Creative Commons

SLIKA 1 po obdelavi:

Licenca Creative Commons


SLIKA 2 pred obdelavo:

Licenca Creative Commons

POSTOPEK OBDELAVE 2. SLIKE:

1. Najprej sem sliko zmanjšala. To sem naredila s funkcijo Resize, izbrala sem možnost Reduce the longer length: 800 px. Iz originalne velikosti 4608 x 3456 sem jo tako zmanjšala na 800 x 600.

Licenca Creative Commons

2. Nato sem izbrala Film Effect, med možnostmi sem se odločila za Cinema – Middle. Tako je slika dobila bolj svetel efekt.

Licenca Creative Commons

3. Ker s filtrom še vedno nisem bila zadovoljna. Sem izbrala funkcijo Filter – Vignetting. Potem sem še enkrat kliknila Vignetting, da se mi je pokazalo okno z različnimi filtri katere lahko sam zmešaš skupaj. Jaz sem izbrala 1, 2 in 7. Saj sem želela temnejše stranice, da je fokus bolj na sredino slike.

Licenca Creative Commons

Licenca Creative Commons

4. Sledila je dodaja napisa. Izbrala sem Object, nato Text (črka T). Napisala sem želeno besedilo, izbrala pisavo Chiller ter spremenila barvo v rdečo. Želela sem da so črke obrobljene, zato sem v predelku Outline pred Apply označila kljukico, izbrala črno barvo in Outline + Text. S tem sem dosegla, da so bile črke rdeče in obrobljene z črno.

Licenca Creative Commons

5. Na koncu pa sem se poigrala z smeškotom. Izbrala sem funkcijo ObjectIcons (kvadratek s srčkom) – Face ter izbrala png.

Licenca Creative Commons

6. Slika je bila obdelane, zato sem jo samo še shranila. S tipko na Save.

Licenca Creative Commons

SLIKA 2 po obdelavi:

Licenca Creative Commons



VEKTORSKA GRAFIKA

Program: Inkscape

Tema: Varno na internetu (STOP internetnemu nasilju)

Licenca Creative Commons

POSTOPEK IZDELAVE:

1. Najprej sem v levem stolpcu izbrala moder kvadrat, kar predstavlja Riši kvadrate in pravokotnike. Narisala sem 2 večja in enega mlajšega. Z desnim klikom sem potem podvojila manjši pravokotnik da sem na koncu dobila 5 enakih.

Licenca Creative Commons

(V programu sem imela že od prej nastavljeno, da so robovi kvadrata zaobljeni. Drugače to dosežeš, tako, da klikneš F2 kar pomeni Uredi pot in vozlišča pojavita se ti 2 manjša krogca, katera lahko premikaš in tako nastanejo zaobljeni robovi.)

2. Sledilo je urejanje večjega pravokotnika, želela sem doseči, da je bolj podoben narobe obrnjenemu trapezu (zgoraj širši in spodaj ožji). Izbrala sem funkcijo Uredi po vozliščih. V zgornji vrstici katera se pojavi sem izbrala Pretvori izbrani predmet v pot. Pojavijo se manjši kvadratki, katere lahko premikaš (pojavi se manjša rokica katera predstavlja, da lahko stranice želeno vlečeš) in tako ustvariš želeno obliko.

Licenca Creative Commons

3. Tudi prstom sem želela spremeniti obliko, da bi izglodali malo bolj naravni. Zato sem ponovila isti postopek kot prej: Uredi po vozliščihPretvori izbrani predmet v pot – oblikuješ kakor želiš. Jaz sem jih malo zakrivila.

Licenca Creative Commons

4. Ker so bili vsi prsti enako veliki in je roka izglodala nenaravno, sem izbrala na levi strani črno puščico, ki predstavlja Izberi in preoblikuj predmete (F1). Okoli prsta so se mi pojavile najprej ravne puščice – z njimi sem prst malo povečala/pomanjšala. To sem naredila na vseh 5. Tako da sem dosegla neko naravno ravnovesje med njihovimi velikostmi.

Licenca Creative Commons

4.1. Želela sem jih še nekoliko rotirati da bi bili bolj postrani. Zato sem še enkrat kliknila na predmet da so se okoli predmeta v ognjiščih pojavile zaobljene puščice – z njimi sem potem rotirala, to sem zopet ponovila na vseh 4 prstih.

Licenca Creative Commons

5. Z levim klikom sem označila vse dele (že od začetka sem imela postavljene v obliki roke). Ko sem imela označeno sem v zgornji vrstici izbrala Pot in izbrala Unija.

Licenca Creative Commons

6. Spet sem z desnim klikom označila celotno roko in v spodnji vrstici, kjer so barve izbrala kožno barvo (#FF9955).

Licenca Creative Commons

7. V levem stolpcu sem izbrala roza krog – Riši kroge, elipse, loke (F5). In tako narisala malo večji krog, da bo lepo prišel na dlan roke.

8. Nato sem kliknila na krog, v zgornji vrstici izbrala Predmet – Polnilo in poteze, s tem se na desni strani odpre okno s 3 zavihki (zapolni, barva poteze, slog poteze). Jaz sem izbrala slog poteze, ter nastavila širino na 15,00 mm. S tem sem dosegla, da je zunanji rob kroga bolj širok. V spodnji vrstici sem izbrala rdečo barvo.

Licenca Creative Commons

9. Želela sem dodati še napis, da bo imela grafika nek pomen. Zato sem v levem stolpcu izbrala veliko črno A – Ustvari in urejaj besedilo. Napisala sem želeno besedilo. Pod zgornjo vrstico se pojavi vrstica za urejanje besedila. Najprej sem spremenila pisavo v Showcard Gothic in velikost zvečala na 30.

Licenca Creative Commons

10. Besedilo sem skupaj s krogom prestavila na roko in tako je nastala končna podoba vektorske grafike.

Licenca Creative Commons

Refleksija in samovrednotenje:

Projekt je bil kar precej obsežen, vendar sem z njim ponovila uporabo PhotoScapa in InkScapa. Osvojila sem njuno osnovno uporabo in zagotovo bom to znanje uporabila tudi v nadaljnjem študiju ter tudi službi. Pri pouku bom lahko uporabljala svoje izdelke in jih tudi sama uredila. Za celotni projekt sem porabila kar nekaj časa. Največ zagotovo za vektorsko grafiko saj programa nisem tako dobro obvladala, vendar če bi si vzela se še malo več časa bi še bolj poglobila izdelalo. Tudi za zajem fotografij bi se bolj potrudila. Na splošno pa sem z projektom zadovoljna, zdi se mi, da sem uporabila vse zahtevane osnovne funkcije ter se malo poigrala z različnimi efekti. Najbolj sem se zabavala pri zajemu fotografij ter kasnejši obdelavi le teh. Najmanj pa zapisovanje celotnega postopka kateri ti vzame še dodatno delo, vendar se mi kljub temu zdi uporabno, da lahko kasneje pogledaš kako si kaj naredil ali da je v pomoč drugim obiskovalcem spletišča. Projekt v celoti se mi je zdel dobro zasnovan, navodila so bila jasna in vsak si ga je lahko zasnoval samostojno (zajem fotografij, samostojna obdelava).


Avtorica: Blanka Čančar

Mentorica: mag. Alenka Žerovnik

Razredni pouk, predmet IKT, 1. letnik

Univerza v Ljubljani, Pedagoška fakulteta

8. 5. 2020

Licenca Creative Commons
To delo je objavljeno pod licenco Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna.

(Skupno 52 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost