4. Projektna naloga: INFOGRAFIKA

4 NASVETI za varno rabo interneta

Program: Canva

Licenca Creative Commons

POSTOPEK IZDELAVE:

Najprej sem odprla program Canva, kliknila na Ustvari izdelek in izbrala plakat.

1. Na levi strani sem izbrala razdelek Ozadje in med njimi poiskala nekaj kar mi je padlo v oči. Na koncu sem se odločila za Starry Sky Photobackground.

Licenca Creative Commons

2. Sledilo je urejanje besedila. Na levi sem izbrala razdelek Besedilo, kliknila na Dodaj naslov. Napisala želeno besedilo, ter spremenila slog pisave v Abril Fatface in velikost (150). Ker sem želela, da je naslov na sredini sem med poravnavo izbrala sredinsko.

Licenca Creative Commons

3. Ponovila sem postopek. Besedilo – Dodaj podnaslov, napisala besedilo, spremenila slog pisave – Alata ter velikost (80).

Licenca Creative Commons

4. Ko se imela naslov in podnaslov urejen, sem na levi izbrala razdelek Elementi – Oblike, ter poiskala ˝oblačke˝ v katere bomo kasneje dodali tudi besedilo. Izbrala sem obliko Rectangle Background Banner, ter nastavila mere –Š:26 x D:9,6. Z desnim klikom sem Kopirala in prilepila, tako da sem imela na koncu 4 enake ˝oblačke˝.

Licenca Creative Commons

5. Sledila je dodaja besedila v ˝oblačke˝, na levi sem izbrala razdelek Besedilo – Dodajte nekaj besedila telesa. Napisala želeno besedilo, spremenila sem slog pisave – Open Sans Light, velikost – 40 ter kliknila odebeljen B v vrstici, katera se pojavi ko urejaš besedilo. Odebeljeni B pomeni Bold = krepko. Isto sem ponovila še za naslednje 3 ˝oblačke˝.

Licenca Creative Commons

6. Ker mi je plakat deloval prazen, sem ga želela popestriti. Na levi sem izbrala razdelek Elementi, ter v iskalno vrstico napisala Varnost na internetu, ter kliknila Brezplačno, da mi je pokazalo le tiste elemente katere lahko uporabim brezplačno. Med vsemi elementi sem poiskala 4 najbolj primerne, kateri bodo dopolnjevali napisano besedilo.

Licenca Creative Commons

7. Na koncu sem samo še v zgornji vrstici poiskala Prenesi in plakat shranila v JPG in PDF obliki.

Licenca Creative Commons

Refleksija in samovrednotenje:

Zadnji projekt in zagotovo najljubši. Najbolj sem uživala pri izdelavi plakata. Pred tem projektom še nikoli nisem slišala za Canvo, zato sem jo morala čisto na novo osvojiti. Sem mnenja, da program hitro osvojiš in, da je enostaven za uporabo, poleg tega pa ti poda tudi možnost sprotnih navodil za izdelavo. Projekt mi v primerjavi s prejšnjimi ni vzel toliko časa, ali pa je samo meni čas hitreje minil ker sem v izdelavi res uživala. Če bi še enkrat izdelovala plakat bi se še bolj poigrala z različnimi barvami in različnimi elementi. Iskanje elementov – različnih oblik in slik mi je od vsega vzelo še največ časa, saj sem želela, da se bo vse skupaj lepo skladalo, a vseeno bralcu padlo v oči. Mislim da sem delo dobro opravila, važno mi je bilo da izdelam uporaben plakat katerega bi lahko npr. uporabila tudi v razredu, ko bi se pogovarjali o tej temi. Zagotovo bom znanje uporabljala tudi v nadaljnjem študiju pri raznih seminarskih nalogah ter tudi na svoji poklicni poti. S takšnimi plakati lahko učencem približamo kakšno vsebino, puščajo nam tudi odprto pot, da sami izpostavimo tisto kar se nem zdi pomembno ali pa mogoče skupaj z učenci  izdelamo kakšen plakat na določeno temo (npr. obnašanje med malico/odmorom). Projekt mi je bil res všeč, imaš odprto pot kako se ga boš lotil, lahko se poigraš z barvami, elementi, pisavami… Spremenila ne bi prav nič.


Avtorica: Blanka Čančar

Mentorica: mag. Alenka Žerovnik

Razredni pouk, predmet IKT, 1. letnik

Univerza v Ljubljani, Pedagoška fakulteta

6. 5. 2020

Licenca Creative Commons
To delo je objavljeno pod licenco Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna.

(Skupno 60 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost