Slikovno gradivo z uporabo rastrske in vektorske grafike

RASTRSKA GRAFIKA

1. SLIKA: Varnostna tipka

Slika pred obdelavo:

  Creative Commons License

Slika po obdelavi:

 Creative Commons License

POSTOPEK OBDELAVE:

  1. Sliko, ki sem jo posnela sem vstavila v program PhotoScape. Najprej sem zmanjšala njeno velikost s klikom na gumb Resize – Reduse the longer lenght: 800 px.

  Creative Commons License

2. Sliko sem želela bolje izostrit, kar sem storila s klikom na gumb Sharpen in nato izbrala 12 (prvi posnetek zaslona). Nato pa sem se odločila še za potemnitev slike in pritisnila na gumb Bright, Color in nato izbrala Darken – High (drugi posnetek zaslona).

Creative Commons License

Creative Commons License

3. Nato sem dodala napis s klikom na ikono Object, kjer sem izbrala Text. Nato sem zapisala željno besedilo, izbrala pisavo in velikost črk (prvi posnetek zaslona). Napis sem zmanjšala do želene velikosti in ga umestila na želeno mesto s pomočjo puščic, ki se pojavijo ob kliku na zapisano besedilo (prikazano na drugem posnetku zaslona).

Creative Commons License

Creative Commons License

6. Tako sem izdelala sliko vezano na temo varnost na spletu. Žal ni tako preprosto, da bi za našo varnost samo pritisnili tipko na tipkovnico. Končan izdelek sem shranila s klikom na gumb Save.

Creative Commons License

2. SLIKA: Zasebnost na spletu

Slika pred obdelavo:

 Creative Commons License

Slika po obdelavi:

 Creative Commons License

POSTOPEK OBDELAVE:

  1. Za obdelavo slike sem ponovno uporabila program PhotoScape. Njeno velikost sem zmanjšala velikost s klikom na gumb Resize – Reduse the longer lenght: 700 px.

Creative Commons License

2. Sliki sem spremenila svetlobo s klikom na Backlight (+/-) 125% (prvi posnetek zaslona). Nato sem jo izostrila s klikom na Sharpen – 8 (drugi posnetek zaslona).

Creative Commons License

 Creative Commons License

3. Želela sem vstaviti napise. Zato sem najprej željena mesta bravno uskladila s tem, da sem vstavila obarvane pravokotnike, k klikom na Object in nato izbrala Box Mode ter pravokotnik podvojila in ju nato postavila na želeni mesti (razvidno v prvem posnetku zaslona). Preko kvadratkov sem postavila bela napisa, zopet pod Object in izbrala funkcijo Text. Izbrala sem slog in velikost pisave ter bravo pustila belo (razvidno v drugem posnetku zaslona).

 Creative Commons License Creative Commons License

4. Za dodatno sporočilnost slike sem želela dodati oblaček z besedilom. S klikom na Object se je odprla možnost izbire oblačka: Speech Balloon. Izbrala sem si želeno obliko oblačka in njegovo barvo. Nato sem dodala besedilo, mu določila velikost in bravo ter izbrala en slog kot sem ga že uporabila pri urejevanju te fotografije. S puščicami okoli oblačka, ki se pojavijo ob kliku, sem prilagodila velikost din ga umestila v končni izdelek.

 Creative Commons License

 

VEKTORSKA GRAFIKA

 Creative Commons License

POSTOPEK IZDELAVE:

Za izdelovanje sem uporabila program Inkscape. Najprej sem si skicirala kakšen izdelek želim ustvariti, saj sem tako lažje izbiral funkcije urejanje in zaporedje oblikovanja. Odločila sem se za prepoznavno računalniško opremo – miško in nanjo pritrdila zaklenjeno ključavnico, ki simbolizira varnost.

  1. Izbrala sem ikono kroga na levi in s potegom oblikovala elipso (prvi posnetek zaslona). S klikom na okence Pot sem izbrala prvo opcijo in nato s puščico prilagodila robove elipse (drugi posnetek zaslona).

 Creative Commons License     Creative Commons License

2. Nato sem na levi strani izbrala ikono Riši krivulje in ravne črte ter tako narisala dve črni črti in jima s pomočjo puščic določila velikost in jih oblikovala.

 Creative Commons License

3. Ponovno sem izbral ikono kroga in mu določila novo bravo ter ga v obliki elipse postavila na želeno mesto.

 Creative Commons License

4. Izbrala sem ikono kvadrat in ga narisala ter mu določila rumeno barvo. Enako sem oblikovala še en rumen pravokotnik, kateremu sem preoblikovala robove kot že v zgornjem postopku s pomočjo funkcije Pot (označeno na sliki 3.).

 Creative Commons License

5. Rumeni preoblikovani pravokotnik sem obarvala sivo in ga postavila v rumen kvadrat. Nanj sem dodala krog enake barve, ki sem ga narisala s klikom na ikono kroga.

 Creative Commons License

6. Oblikovala sem še polkrog, ki sem ga preoblikovala v zgornji del ključavnice kot lok s funkcijo Pretvori izbrani predmet v pot. Izbrala sem mu enako barvo kot je luknja ključavnice in ga s pomočjo puščic premaknila na vrh kvadrata, da tako tvori končno podobo zaklenjene ključavnice.

 Creative Commons License

UPORABLJENA ORODJA:

 

REFLEKSIJA IN SAMOVREDNOTENJE

Pri tem projektu sem se naučila uporabljati programa Photoscape in Inkscape. Z obema sem se prvič srečala in menim, da sta zelo uporabna. Sama sem že za zasebno uporabo uporabila Photoscape. Inkscape se mi zdi zelo zanimiv in sem prepričana, da se ga bom večkrat posluževala v učiteljskem poklicu. Če bi imela več časa, bi izboljšala izdelek vektorske grafike.  Dodala bi več elementov in natančno popravila podrobnosti. Obema deloma sem posvetila veko časa, risanje vektorske grafike je zelo zamudno, a je hkrati tudi zelo ustvarjalno in zanimivo. S svojim končnim izdelkom sem zadovoljna. Všeč mi je, da sem med samim delom dobila nove ideje in se tako na začetku osnovan izdelek med ustvarjanjem nadgradila in popestrila. Oba programa se mi zdita zelo uporabna pri bodočem poklicu. Photoscape ponuja še veliko različnih funkcij npr. ustvarjanje GIF-ov. Zdi se mi zelo uporaben tudi za zmanjševanje velikosti fotografij. Inkscape se mi zdi nekoliko bolj specifičen in verjetno ne ravno za vsakdanjo uporabo. Vsekakor pa si ga želim uporabljati, saj mi omogoča ustvarjanje lastnih pod, ki dodatno obogatijo učni material, ki ga bom uporabljala. Najmanj mi je bilo všeč pisanje postopka, najbolj pa mi je bilo všeč videti končane izdelke. Projekt se mi zdi kvalitetno definiran in zelo uporaben in poučen za našo nadaljnjo pot.

Avtor: Neža Jakelj

Mentorica: mag. Alenka Žerovnik

Nosilka predmeta: dr. Irena Nančovska Šerbec

Predmet: komunikacijsko-informacijske tehnologije

Univerza v Ljubljani, Pedagoška fakulteta

Razredni pouk, 1. letnik

Datum: 28. 6. 2020

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

 

(Skupno 30 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost