Inforgafika

  1. Končni izdelek:

Varnost na internetu za otroke

Licenca Creative Commons

Izdelek v PDF dokumentu

2. POSTOPEK IZDELAVE INFOGRAMA: Varnost na internetu za otroke

  1. Ko sem odprla program Canva sem izbrala v meniju zgoraj levo Priporočamo za vas in nato sem izbrala možnost Infogram.

Licenca Creative Commons

2. V iskalniku sem izbrala predlogo Safety, saj ta najbolj ustreza mojemu načrtovanemu izdelku. Predlogo sem določila tako, da sem enostavno kliknila nanjo.

Licenca Creative Commons

3. Ko je bila predloga izbrana sem začela s preurejanjem. Dodala sem svoje besedilo in uredila barve in velikost besedila. Vse sem urejala s pomočjo zgornje označene orodne vrstice.

Licenca Creative Commons
Licenca Creative Commons

4. Za pisavo sem uporabila- Naslov in naslov paragrafov: League Spartan; besedilo v paragrafih: Monserrat Classic; Podnaslov: Bakerie. Ko sem približno uredila besedilo v posameznem okencu, sem začela z odstranjevanjem nastavljenih slik in vstavila nove. To sem naredila tako, da sem kliknila levo na »Vložena vsebina« in nato izbrala »Device«. Iz map na računalniku sem vstavila želeno sliko z možnostjo “Odpri”.

Licenca Creative Commons

5. Ko mi je sliko naložilo v program sem jo s klikom nanjo vstavila v infogram.

Licenca Creative Commons

6. Ostale slike sem izbrala iz programa. Kliknila sem na ikono elementi, nato pa sem v iskalni niz vpisala na primer message in vstavila sliko, ki se mi je zdela ustrezna. Enako sem naredila tudi za ostale slike le da sem spremenila iskalni niz z ustrezno besedo.

Licenca Creative Commons

7. Postavitev besedila in slik sem urejala s pomočjo miške. Na srečo ima program črte s katerimi bolj enostavno »premikaš« izbrane elemente.

Licenca Creative Commons

8. Dodala sem tudi novo ozadje, da bi bilo za otroke bolj živo in privlačnejše. To sem naredila tako, da sem kliknila ikono Ozadje in nato z lestvico določila izbrano barvo.

Licenca Creative Commons

9. Na koncu še za malenkost preuredila postavitev in pisavo, dodala nekaj slik z omenjenimi funkcijami zgoraj in infogram je bil končan.

Licenca Creative Commons

3. Refleksija in samovrednotenje

V tem projektu sem se še bolj naučila uporabiti program Canva. Če bi imela več časa ne bi spreminjala ničesar večjega, saj je infogram barvito, slikovno in vsebinsko primeren publiki- otrokom. Morda bi se le še bolj poigrala s slikami in barvami, vendar sem tokrat želela, da je kljub barvitosti sistematično urejen. Največ časa sem posvetila izbiri besedila za infogram. Menim, da moje delo ustreza kriterijem ocenjevanja, saj vsebuje vse opisane elemente v navodilih. Svoje poglobljeno znanje bom uporabila pri poklicu učitelje za razne infograme, namenjene izobraževanju otrok. Tudi sam izdelek je primer uporabe v otrokovo korist. Pri projektu mi je bilo najljubše, da sem lahko čisto po svoji volji izbrala vsebino in postavitev. Všeč mi je bilo, ker je pri programu Canva zelo veliko raznovrstnih možnosti za urejanje. Veliko je elementov, ki jih lahko dodaš za popestritev. Všeč mi je tudi, ker je program zelo enostaven za uporabo. Najmanj mi je bila všeč izdelava postopka, saj mi je urejanje in nalaganje fotografij vzelo veliko časa.  V definiciji poteka projekta bi spremenila le to, da bi imeli ciljno publiko, ki bi imela korist od opisanega postopka. Morda bi lahko izdelali spletno stran kjer bi objavljali postopke. Všeč mi je, ker je projekt zastavljen sistematično, a hkrati odprto, saj je le tako lahko vsak posameznik ustvarjalen.

4. Viri

Za izdelavo infograma sem uporabila program Canva, ki je dostopen na naslovu: https://www.canva.com/.

Vse slike na infogramu sem pridobila iz programa Canvam, razen sliko, ki sem jo naredila s pomočjo Inkscapa- vektorske grafike.

Uporabljeno besedilo sem sestavila sama, saj gre za podatke, ki so splošni.

  • Avtor: Beti Škof
  • Mentor: mag.  Alenka Žerovnik
  • Nosilka predmeta: doc. dr. Irena Nančovska Šerbec
  • Študijska smer, predmet in letnik: Razredni pouk, IKT v izobraževanju, 1. letnik
  • Univerza in fakulteta: Univerza v Ljubljani: Pedagoška fakulteta
  • Kraj in datum: Polhov Gradec, 15. 8. 2020
Licenca Creative Commons

To delo je objavljeno pod licenco Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna

(Skupno 94 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost