Infografika

Pri projektni nalogi sem izbrala temo Varnost na spletu in izdelala plakat. Na plakatu sem predstavila štiri načine, kako zaščititi svoj računalnik. Pri izdelavi projektne naloge sem si pomagala s spletnima stranema Safe.si in Portal OSV. Izdelek pa sem izdelala v programu Canva.

This work is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Postopek izdelave plakata:

  1. Sprva sem odprla program Canva in se registrirala, nato sem izbrala primerno predlogo, kjer mi je bila všeč kombinacija barv (dovolj kontrastna).

This work is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

2. Nato sem se osredotočila na naslov, ga spremenila ter dodala ustrezen podnaslov. Obema sem spremenila pisavo, da je bolj jasno vidna.

This work is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

3. Ko sem uredila naslov in podnaslov, sem se lotila “telesa” besedila. Dodajala sem podnaslove, ki so bili pravzaprav napotki za varnejšo rabo spleta. Ustrezno sem jih odebelila in jim povečala pisavo, da je bolj vidna. Pod podnaslovi sem dodala še besedilo, ki natančneje razloži pomen podnaslova. Vendar to besedilo sem pustila v manjši pisavi. Spremenila sem tudi barvo pisave, v črno, saj je lepši kontrast.

This work is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

4. Odločila sem se dodati sliko. To sem storila tako, da sem odprla zavihek “elementi” ter izbrala sliko, primerno glede na podnaslov.

This work is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

5. Enak postopek za dodajanje slike sem storila tudi pri drugem okencu, izbrala sliko primerno za požarni zid, nato pa tudi pri tretjem okencu, kjer sem izbrala sliko primerno posodabljanju programske opreme. Seveda sem pred tem tudi napisala ustrezen podnaslov in pod njim kratek opis – pojasnilo.

This work is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

6. Spet sem ponovila postopek dodajanja slike in besedila še za zadnji “kvadrat”, izbrala sem sliko primerno za “antivirusni program”.

This work is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

7. Na koncu sem dodala še zapis “RAVNAJ PAZLJIVO”, ki je še dodatna popestritev plakata ter nas opomni na pazljivo ravnanje. Pod tem pa sem dodala ustrezno licenco.

This work is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

8. Ko sem bila z izdelkom zadovoljna, sem kliknila ikono “prenesi” ter naložila pdf in nato še jpg datoteko.

This work is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

REFLEKSIJA IN SAMOVREDNOTENJE

V projektni nalogi infografike sem se naučila veliko novega. Naučila sem se oblikovati plakat, s pomočjo ustrezne predloge, jo preoblikovati – dodati elemente in jih spremeniti. V primeru da bi imela še več časa, bi morda vključila še kakšne svoje slike ter plakat v celoti oblikovala sama, morda dodala več slikovnega gradiva. Največ časa sem posvetila samemu urejanju oblike celotnega plakata, torej da sem uredila vse razmake med podnaslovi in besedilom, da je vse simetrično in pregledno. Menim, da moje delo ustreza kriterijem, saj sem jih pred samim delom dodobra prebrala in delala v skladu s kriteriji. Znanje bom definitivno potrebovala pri mojem poklicu, na primer ko bom napisala vabilo za učence, na kakšen dogodek ali pa jih s pomočjo plakata podučila o kakšni temi. Seveda pa mi bo znanje prišlo prav tudi pri študiju. Pri projektu mi je bilo najbolj všeč, da sem se lahko poigravala s postavitvijo raznih delov plakata in iskala slike, najmanj pa mi je bilo všeč pisanje postopka izdelave. Pri definiciji projekta ne bi nič spreminjala, ker mi je bil všeč.

Avtorica: Zvezda

Mentorica: mag. Alenka Žerovnik

Nosilka predmeta: dr. Irena Nančovska Šerbec

Predmet: Informacijsko-komunikacijske tehnologije v izobraževanju

Univerza v Ljubljani, Pedagoška fakulteta

Razredni pouk, 1. letnik

Datum: 16. 5. 2021

(Skupno 28 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost