INFOGRAFIKA- projektna naloga

Projektno nalogo na temo varnosti na spletu sem ustvarila pomočjo spletnega urejevalnika Canva, slike pa sem obdelala s programom Photoscape. Pri ustvarjanju mojega izdelka sem si pomagala s spletnim virom Varni na internetu in virom Kako prepoznati sumljivo pošto.

KONČNI IZDELEK:

This work is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Končni izdelek si lahko tudi prenesite tukajle s klikom na Download:

IZDELAVA IZDELKA PO KORAKIH:

  1. korak: Prijavila sem se v spletni urejevalnik Canva in zgoraj desno kliknila na “ustvari izdelek” in nato na “infogram”, saj sem nameravala oblikovati infografiko.
Postopek izdelave infografike: Slika 1

This work is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

2. korak: Najprej se mi je prikazal bel prazen list. Postavitev samih elementov in izbira barve zna biti pri infografiki kar velik izziv, zato sem se odločila izbrati eno od že pripravljenih predlog. To sem storila tako, da sem levo zgoraj kliknila na možnost “predloge” in potlej izbrala predlogo, ki mi je najbolj ustrezala.

Postopek izdelave infografike: Slika 2

This work is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

3.korak: Najprej sem uredila glavo infograma, in sicer tako, da sem izbrisala vse nepotrebne elemente, ki so bili na prvotni predlogi. Potem sem kliknila na okvirček “besedilo” in nato na “dodajte naslov”. V okvirček, ki se mi je prikazal na infogramu sem potem vtipkala svoj naslov. Pri naslovu sem bila pazljiva pri izbiri in velikosti pisave.

Postopek izdelave infografike: Slika 3

This work is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

4.korak: Nato sem dodala še podnaslov, kar sem storila po enakih korakih kot pri dodajanju naslova. Tudi pri podnaslovu sem pazila na velikost in vrsto pisave.

Postopek izdelave infografike: Slika 4

This work is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

5.korak: Potem sem najprej izbrisala že prej napisano besedilo in v okvirček napisala svoje besedilo. To sem ponovila pri vseh šestih točkah oziroma okvirčkih. Pri vsaki točki sem pazila na vrsto in velikost pisave, saj mora biti plakat jasen, berljiv in razločen. Za večje naslove sem uporabila malo bolj umetniško pisavo, za besedilo pod naslovi pa malo bolj poenostavljeno pisavo, da je tekst razumljiv in lažje berljiv.

Postopek izdelave infografike: Slika 5

This work is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

6.korak: Potem ko sem vse besedilo napisala, sem se ukvarjala še z poravnavo posameznih delov besedil. Za tem, pa sem poiskala še posamezne elemente, ki ustrezajo tekstu, ki sem ga ob posamezni točki napisala. Osebno menim, da elementi res popestrijo infogram in mu naredijo pečat. Kliknila sem torej na razdelek “elementi” in v iskalnik vtipkala besedo, ki jo iščem.

Postopek izdelave infografike: Slika 6

This work is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

7.korak: Na koncu sem se lotila še noge infograma. V njej sem samo na kratko povzela, kje si lahko bralci preberejo še malo več o samih ukrepih in preventivi pred sumljivo elektronsko pošto. V nogo sem dodala še svoje ime, torej ime avtorja in seveda tudi licenco.

Postopek izdelave infografike: Slika 7

This work is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

8. korak: Na koncu sem dokončano grafiko tudi prenesla. To sem storila tako, da sem desno zgoraj kliknila “puščico” obrnjeno navzdol, ki predstavlja prenos. Najprej sem infografiko shranila v pdf formatu, kot je prikazano na sliki 8, nato pa še v png formatu, kar prikazuje slika 9.

Postopek izdelave infografike: Slika 8

This work is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Postopek izdelave infografike: Slika 9

This work is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

REFLEKSIJA IN SAMOVREDNOTENJE:

Ta projekt me je naučil kar nekaj novih stvari. Ena izmed njih je sigurno ta, da sem se v veliki meri naučila uporabe spletnega programa Canva. Utrdila sem tudi svoje znanje o opisovanju nekega postopka po korakih. Infografiko sem izdelovala prvič, tako da sem pridobila ogromno znanja in izjemno pomembnih smernic v samem postopku izdelave infografike kot so izbira barv, vrsta pisave, velikost črk in kaj vsebuje posamezen del infograma. Če bi imela več časa, bi definitivno predlogo izdelala sama in bi na ta način bil moj celoten infogram še bolj originalen. Zelo veliko časa mi je vzel celoten postopek izdelave, saj sem morala postopek korak za korakom zajeti kot sliko zaslona in ga opisati. Nekaterim slikam zaslona sem dodala še okvirčke za lažje razumevanje celotnega postopka. Za to sem uporabila program Photoscape. Menim, da sem nalogo glede na podane kriterije dobro opravila, saj sem v večini zajela vsa zahtevana navodila izdelave infografike. Pridobljeno znanje mi bo zagotovo prišlo prav v svojem bodočem poklicu pri prav tako pa tudi na splošno v življenju pri izdelavi plakatov, vabil, obvestil, logotipov pri raznih projektih. Plakate oziroma infograme dandanes srečamo povsod vključno v šoli. Že lansko leto se je razširilo ogromno infogramov na temo umivanja rok. Takšnega kot je moj, bi lahko obesili na vrata računalniške učilnice. Najljubše mi je bilo iskanje predloge in preostalih elementov za infogram. Mogoče mi je bilo malo težje to opisovanje postopka, ampak je to opisovanje še kako koristno za ostale, da jih po korakih vodimo do končnega izdelka. V definiciji projekta ne bi spremenila nič.

Avtor: Musicforlife

Mentorica: mag. Alenka Žerovnik

Nosilka predmeta: doc. Irena Nančovska Šerbec

Predmet: Informacijsko-komunikacijske tehnologije v izobraževanju

Univerza v Ljubljani, Pedagoška fakulteta

Razredni pouk, 1. letnik

Datum: 16.5.2021

This work is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

(Skupno 18 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost