Interaktivna multimedijska predstavitev

Projektno nalogo sem ustvarila na temo varnost na spletu in se osredotočila na varnostne smernice uporabe naprav za predšolske otroke in učence prve triade. Izdelala sem H5P Course Presentation – posameznik sam lista med prosojnicami in rešuje naloge, ter se po potrebi vrača na prejšnje strani.

V predstavitvi sem se dotaknila pomembnih tem, kar se zadeva varne rabe internetnih naprav, kot so gesla, finančne pasti v igricah, javnost in zasebnost ter spletna varnost. Ciljna skupina interaktivne predstavitve so vzgojitelji, učitelji prve triade in starši otrok teh starostnih skupin.

Namen predstavitve je ozavestiti ciljno skupino o pomenu poučevanja otrok glede prej omenjenih tem, cilj pa, da skozi predstavitev ugotovijo, na katere načine bi te “odrasle teme” približali otrokom, katerim je marsikaj še preveč abstraktno.

Varna raba naprav by Lubenica is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Vsebino za predstavitev sem črpala iz spletnih strani kot so safe.si, glavnino pa iz elektronskega zbornika: Buchegger, B., Summereder, F., & Puschner, M. (Eds.). (2020). O varni rabi interneta brez interneta : priročnik za vzgojiteljice in vzgojitelje v vrtcu ter učiteljice in učitelje prvega triletja osnovne šole. Fakulteta za družbene vede, Založba FDV.

Predstavitev sem izdelala preko arnes spleta, v razdelku h5p content.

Slike iz osebne galerije sem ustvarila preko Photoscape X in Inkscape (kjer sem vektorsko sliko obdelala še preko programa Canva). Slike sem pridobila tudi iz spletnih strani Pixabay in Freepik.

Slike iz osebne galerije:

Dimenzije slike: 3468 x 2825
Velikost datoteke: 1,4 MB
Format: JPG

This work by Lubenica is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Dimenzije slike: 1639 x 1189
Velikost datoteke: 220 KB
Format: JPG

This work by Lubenica is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Dimenzije slike: 500 x 500
Velikost datoteke: 2,5 MB
Format: GIF

This work by Lubenica is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Slike iz spletnih galerij:

Dimenzije slike: 8000 x 4571
Velikost datoteke: 3,5 MB
Format: JPG

People vector by pch.vector is licensed under CC BY 4.0

Dimenzije slike: 1980 x 1280
Velikost datoteke: 335,9 KB
Format: JPG

This work by StartupStockPhotos from Pixabay is marked with CC0 1.0

Refleksija in samovrednotenje

V tem projektu sem se naučila veliko novega. Že med kliničnimi vajami sem se preizkusila v interaktivnem videoposnetku, zato sem želela zdaj narediti interaktivno predstavitev, kar mi je bilo osebno veliko težje.

Naučila sem se, kako v h5p urejevalec vstavljati različne tipe nalog, slike in besedila, in veliko časa namenila temu, da je predstavitev tako estetsko kot vsebinsko smiselna in korektna. Pri tem sem si pomagala z barvnim kolesom canve, kjer sem ugotovila da sta modra in rdeča komplementarni barvi, zato sem ju tudi uporabila. Med izdelavo sem zelo pazila na licence in avtorske pravice in jih že sproti vstavljala pod vsako sliko. Tu vidim tudi največji napredek, saj se prej na to nisem ozirala.

Če bi imela več časa, bi se še bolj poglobila v zmožnosti H5P urejevalnika in ustvarila še kakšno nalogo. Pri ustvarjanju me je zelo motila okornost funkcij (ne moreš dati druge pisave, zelo težko je nekaj narediti vzporedno/v isti liniji, hkrati pa se ob vsaki spremembi internetne povezave stran sesuje in moraš začeti od tam, ko si nazadnje shranil), kar sem vzela za izziv in se potrudila narediti čim boljšo predstavitev.

Menim, da je takšna naloga zelo pomembna za moj bodoči poklic, saj bomo kot učitelji ustvarjali naloge in predstavitve, ki lahko da bodo potekale preko spleta, kot potekajo v teh časih, četudi le kot dodatna vaja za učence. Učitelj se mora vedno prilagajati situaciji, zato so takšna znanja ključnega pomena za naš profesionalni razvoj in definicije projekta ne bi spreminjala.


  • Avtorica: Lubenica
  • Mentorica: mag. Alenka Žerovnik
  • Nosilka predmeta: dr. Irena Nančovska Šerbec
  • Predmet: Informacijske-komunikacijske tehnologije v izobraževanju
  • Univerza v Ljubljani, Pedagoška fakulteta
  • Razredni pouk, 1. letnik
  • Datum: 22. 6. 2021
(Skupno 47 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost