Interaktivna multimedijska predstavitev

VSEBINA, NAMEN, CILJNA PUBLIKA, CILJ:

Predstavitev je na temo Varnost na spletu in podaja 4 nasvete, kako se zaščititi pred nevarnostmi, ki nam pretijo na digitalnih napravah in socialnih omrežjih. Nasveti so predstavljeni na jasen in razumljiv način in so primerni za vse starosti, tako za otroke, ki se spoznavajo z uporabo digitalnih naprav, kot tudi za starejše, ki bi jim kakšen nasvet morda prišel prav. Poznavanje nevarnosti spleta bi moral vedeti vsakdo, ki ima digitalno napravo, hkrati pa vedeti tudi, kako se pred temi nevarnostmi zaščititi. Zato je tudi cilj te predstavitve ozavestiti gledalce o zaščiti pred spletnimi nevarnostmi ter zmanjšati število žrtev zlorabe na spletu.

Interaktivna predstavitev: Varnost na spletu by ASO is licensed under CC BY-ND 4.0

Zvočna podlaga by Dreamy is marked with CC0 1.0

POSTOPEK DELA:

Najprej sem na internetu poiskala vire v povezavi z varnostjo na spletu. Informacije sem pridobila na spletnih straneh Cybernews in Kaspersky. Nato sem v programu Microsoft PowerPoint izdelala predstavitev, v katero sem vključila različne oblike informacij. S pomočjo programa Photoscape X sem uredila rastrsko sliko. Slednjo sem obrezala, izostrila, prilagodila barve, dodala okvir ter besedilo. S programom Inkscape sem ustvarila vektorsko sliko tatu, nad katerim je odklenjena ključavnica. To ponazarja, da se moramo zaščititi z gesli, saj drugače obstaja večja verjetnost, da bo nekdo zlorabil naše podatke. Vektorsko sliko sem narisala z raznoraznimi liki, prilagodila vozlišča (jih zmehčala), uredila barve… S Photoscape X pa sem ustvarila tudi GIF animacijo, v katero sem vključila 3 slike iz spletne strani Pixabay, ki ponuja CC0 1.0 fotografije. Nato sem te tri oblike informacij vstavila v PowerPoint predstavitev ter dodala besedilo in vire. Za lažje razumevanje predstavitve sem v PowerPointu tudi svojo razlago, nato pa v programu ShotCut dodala še zvočno podlago iz spletne strani Pixabay music, ki nudi CC0 1.0 zvočno spremljavo. Posnetek sem nato objavila v Arnes video in dodala h5 interaktivne naloge. V videu sem vključila 4 različne naloge za utrditev predstavitve, na koncu pa je sledil še povzetek.

Video brez nalog je dostopno na tej povezavi.

Licenca slik iz spletne strani Pixabay: This work is marked with CC0 1.0 

REFLEKSIJA DELA IN SAMOVREDNOTENJE:

V tem projektu sem usvojila največ znanja do sedaj, saj je bil zelo kompleksen s svojo raznovrstnostjo nalog. Temu primerna je bila tudi količina časa, vložena v oblikovanje te naloge od začetka do končnega izdelka. Naučila sem se narediti GIF animacijo v programu Photoscape X, obnovila svoje znanje oblikovanja in ustvarjanja vektorske in rastrske grafike, v PowerPointu pa sem se naučila posneti zvočno razlago ter predstavitev izvoziti kot video v mp4 obliki. Največ težav mi je povzročalo delo s programom ShotCut, kjer sem predstavitvi poskušala dodati še zvočno podlago, vendar pa mi je tudi to na koncu uspelo. Usvojila sem tudi objavljanje videoposnetkov v Arnes splet ter izdelavo različnih h5 interaktivnih nalog. Slednji se mi je zdel najbolj zanimiv del pri samem projektu in sem v sami izdelavi zelo uživala. Menim, da sem sledila danim navodilom in se potrudila po najboljših močeh, saj mi je ta projekt vzel kar nekaj časa in odkrivanja, kako se kaj naredi. Zdi se mi, da mi bo to znanje prišlo zelo prav na moji poklicni poti, saj mora vsak učitelj biti vešč z uporabo PowerPoint predstavitve, bonus točke pa so prav gotovo poznavanje še drugih tehnik izdelave slikovnih in video gradiv. Še posebej me je navdušilo to, da sem v samo predstavitev lahko vključila toliko različnih stvari, od vektorske in rastrske grafike, do GIF animacije, zvočne podlage in interaktivnih nalog. Verjamem, da se da s takimi stvarmi popestriti sam pouk in da se otroci s pomočjo tega lažje učijo. Kot sem že omenila, mi je bilo najbolj všeč izdelovanje h5 interaktivnih nalog, saj sem lahko izbirala med različnimi možnostmi interaktivnosti. Najmanj všeč pa mi je bilo delo s ShotCut, saj sem imela nekaj težav z dodajanjem zvočne podlage sami predstavitvi in mi je to vzelo kar nekaj časa. Pri samem projektu ne bi nič spremenila, saj sem se z njim zelo veliko naučila in se mi zdi prav, da je tako obsežen s svojo raznolikostjo nalog.

Interaktivna multimedijska predstavitev by ASO is licensed under CC BY-SA 4.0

Avtorica: ASO
Mentorica: mag. Alenka Žerovnik
Nosilka predmeta: dr. Irena Nančovska Šerbec
Predmet: Informacijsko-komunikacijske tehnologije v izobraževanju (IKT)
Fakulteta: Pedagoška fakulteta, Univerza v Ljubljani
Datum: 28.6.2021

(Skupno 11 obiskov, današnjih obiskov 1)
Avatar

ASO

študentka 1.letnika razrednega pouka.

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost