Infografika

Infogram sem izdelala na na temo Vrst spletnih prevar. To je tema, ki sodi v širšo temo Varnosti na spletu. Izdelala sem ga s pomočjo programa Canva. Posnetke zaslona, ki sem jih delala za opis postopka, sem urejala s PhotoscapeX Moja ciljna publika so ljudje, ki uporabljajo splet. Primerna je za otroke od druge triade naprej.

Postopek izdelave

  1. korak: Pod zavihkom predloge sem izbrala meni najustreznejšo predlogo. To predlogo sem izbrala zaradi same postavitve. Vedela sem, da bom vrste spletnih prevar nanizala eno za drugim.

Postopek by Meri is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

2. korak: Nato sem izbrisala vse elemente za katere sem vedela, da jih ne bom uporabila in jih izbrisala. To sem naredila z desnim klikom in nato pritisnila “delete“. Preverila sem razmerje med glavo, telesom in nogo in ga nekoliko spremenila.

3. korak: Zatem sem izbrala barvo fonta in ozadja. Za ozadje sem izbrala rumeno in belo, za pisavo pa temno sivo in rdečo. Pri izbiranju barv elementov kasneje sem bila pozorna, da sem prav tako uporabila te barve.

Postopek by Meri is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

4. korak: Že prevzeto besedilo sem zamenjala z mojim. V tem koraku sem tudi izbrala font in velikost pisave. Pri fontu sem zaradi uspešnosti sporočanja izbrala sans pisavo. Odločila sem se zgolj za eno pisavo. Besedilo sem orientirala proti sredini.

Postopek by Meri is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Postopek by Meri is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

5. korak: Želela sem dodati še nekaj elementov in smiselno zapolniti prostor. Pritisnila sem na “elementi” in v iskalnik napisala “bad guy“. Nato sem izbrala nekaj predlaganih elementov. Barvo in velikost sem prilagodila potrebam infograma.

Nekoliko sem prilagodila postavitev, dodala licenco in vir.

Postopek by Meri is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

6. korak: V zadnjem koraku sem prenesla datoteko. Pod razdelkom “vrsta datoteke” sem najprej označila PDF – tiskanje, nato pa še “PNG slika visoke kakovosti“.

Postopek by Meri is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Končni izdelek

Nevarnost na spletu by Meri is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Refleksija in samovrednotenje

Pri tem projektu sem se naučila uporabljati Canv-o. Spoznala sem osnove programa in ga raziskala še malo bolj, kot sem ga v resnici za potrebe projektne naloge potrebovala.

Ne znam si predstavljati, da bi pri izdelku kaj spremenila. Morda bi le dlje časa iskala barve, ki bi se bolj skladale med seboj, a sem s svojo izbiro vseeno zadovoljna.

Največ časa sem porabila za izbiranje same grafične podobe infografike. Barve, pisave, postavitev, elementi. Dolgo časa sem iskala ravnovesje med njimi.

Menim, da mi je ravnovesje uspelo najti in da sem v izdelek umestila vse potrebne elemente. Zdi se mi, da mi je uspelo nalogo opraviti zadovoljivo po podanih standardih.

Svoje pridobljeno znanje bom (spet) uporabila pri skavtih. Velikokrat izdelujemo vabila in plakate. Sedaj se mi temu delu ni treba izogniti, saj vem, da poznam potrebne osnove za ustvarjanje le tega. Kasneje bom to znanje uporabila pri izdelovanju gradiv v razredu in za oblikovanje raznih vabil.

Pri izdelavi infografike sem imela največjo težavo pri izbiri teme, saj nisem želela vključevati popolnoma enakih stvari kot pri 3. projektnem delu.
Izdelava mi je bila izredno všeč. Najbolj mi je bilo všeč iskanje ravnovesja med različnimi elementi.

Projekt mi je bil v svoji definiciji zelo všeč, zato a ne bi spreminjala.

Avtorica: Meri

Mentorica: mag. Alenka Žerovnik

Nosilka predmeta: dr. Irena Nančovska Šerbec

Predmet: informacijske in komunikacijske tehnologije v izobraževanju

Fakulteta, oddelek, letnik: Pedagoška fakulteta Univerze v Ljubljani; Oddelek za razredni pouk; 1. letnik

Datum: 13. 7. 2021

VIRI: canva

safe.si

(Skupno 38 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost