Slikovno gradivo z uporabo rastrske in vektorske grafike

Pri drugi projektni nalogi sem se ukvarjala z vektorsko in rastrsko grafiko.

Obdelala sem dve fotografiji v programu PhotoScapeX in ustvarila vektorsko grafiko v programu InkScape. Vse fotografije se nanašajo na temo spletnega in mobilnega bontona.

Na prvi strani objave sta originalni sliki pred obdelavo v PhotoScapeX, končna vektroska grafika in refleksija, na drugi strani pa so postopki obdelave.

Tudi viri so navedeni na drugi strani, na koncu strani.

1. slika pred obdelavo

Bonton1_prej by NS is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

1. slika po obdelavi

Bonton1_potem by NS is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

2. slika pred obdelavo

Bonton2_prej by NS is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

2. slika po obdelavi

Bonton2_potem by NS is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Vektorska grafika

vektorska_grafika_koncna by NS is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

REFLEKSIJA IN SAMOVREDNOTENJE

KAJ SEM SE NOVEGA NAUČILA? Izboljšala sem svoje znanje v aplikaciji Inkscape, saj sem jo pred tem uporabljala le enkrat. Še vedno mi povzroča malo težav, ampak počasi napredujem.

ČE BI IMELA VEČ ČASA, bi se bolj poglobila v program Inkscape in ustvarila boljšo vektorsko grafiko. Pri tej, ki sem jo naredila za projektno nalogo, vidim še veliko možnih izboljšav.

KATEREMU DELU SEM POSVETILA NAJVEČ ČASA? Ravno vektorski grafiki, ker imam tam najmanj znanja in izkušenj in se šele učim uporabljati ta program.

KAKO OCENJUJEM SVOJE DELO GLEDE NA KRITERIJ OCENJEVANJA? Mislim, da sem se glede na kriterij dovolj potrudila, ker sem si za nalogo vzela veliko časa, da sem vse pravilno uredila, razumljivo napisala postopke, ustvarila licence in oblikovala objavo. Najtežji element kriterija za realizacijo mi je bilo oblikovanje vektorske slike.

KJE IN KAKO BOM LAHKO PRIDOBLJENO ZNANJE UPORABILA TEKOM ŠTUDIJA IN NA SVOJI POKLICNI POTI? Tekom študija bi to znanje lahko uporabila za razne projekte, seminarske naloge ali karkoli drugega, kar bi zahtevalo urejanje fotografij. Kot učiteljica bi to lahko uporabila za izboljšanje poučevanja, s tem, da bi določeno snov prikazala s fotografijo, ki bi jo opremila z besedilom za boljše razumevanje tega, kar bi bilo na sliki prikazano. Npr. bi šli z učenci na sprehod, kjer bi slikali liste različnih vrst dreves. Te slike bi potem uredila tako, da bi na vsako sliko dodala napis, kateri vrsti drevesa list pripada in te slike bi potem posredovala učencem. Tako bi imeli sistematičen pregled nad listi različnih vrst dreves. Vektorsko grafiko pa bi lahko uporabila za izdelovanje različnih vabil, obvestil ali pri kakšnih projektih, ki bi zahtevala tako vrsto ustvarjalnosti.

KAJ MI JE BILO PRI PROJEKTU NAJLJUBŠE IN KAJ NAJMANJ? Najljubše mi je bilo urejanje fotografij v PhotoScapeX, najmanj ljubo pa kreiranje licenc, ker ob velikem številu licenc postane malo zamudno.

KAJ BI SPREMENILA PRI PROJEKTU, DA BI BIL BOLJŠI? Ne vem, kaj bi lahko spremenila, da bi bil še vedno dosežen namen projekta – da se naučimo urejanja rastrskih in vektorskih slik. Mogoče bi dodala še bolj podrobna navodila, npr. kako točno moramo obdelati fotografijo (dodaj okvir, napis in nalepko, obreži sliko in jo stisni na 80% itd.), da bi se vsi enako potrudili in naučili zahtevanih korakov obdelovanja fotografije.

(Skupno 41 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost