Infografika

Pri projektni nalogi sem ustvarila plakat na temo Varnost na spletu. Vsebuje nasvete in pomoč za varno uporabo interneta. Za izdelavo plakata sem uporabila program Canva.

Slika visoke resolucije:

Nasveti za varno uporabo interneta by KAjda is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

PDF dokument:

Nasveti za varno uporabo interneta_pdf. by KAjda is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Viri

Safe.si. Obnašanje na spletu. https://safe.si/nasveti/obnasanje-na-spletu/obnasanje-in-komuniciranje-na-spletu-10-naj-nasvetov

PORTAL OSV. Varnost in obnašanje na spletu. https://www.portalosv.si/digitalna-pismenost/varnost-in-obnasanje-na-spletu/

StaySafe.org. 10 tips to stay safe online. https://staysafe.org/10-tips-to-stay-safe-online/

Uporabljena orodja, aplikacije in programi

Canva – oblikovanje infografike


Refleksija dela in samovrednotenje

  • V tem projektnem delu sem se naučila, kako uporabljati program Canva in spoznala raznolike možnosti za ustvarjanje privlačnih plakatov, vabil, predstavitev ipd.
  • Če bi imela več časa, bi dodala še dodaten plakat o temi Varnost na spletu npr. pomoč uporabnikom pri spletni prevari. Lahko bi uporabila lastne vektorske slike, zvočne učinke in video.
  • Največ časa sem posvetila razmisleku o vsebini, o tistih najpomembnejših podatkih, ki bodo predstavljeni na plakatu. Nekaj časa mi je vzelo tudi opisovanje postopka ustvarjanja in navajanje virov.  
  • Glede na kriterij ocenjevanja menim, da je plakat dobro izdelan. Vsebuje ključne podatke in kratek opis za boljše razumevanje vsebine. Opremljen je s slikami in nežnimi barvami, ki spodbujajo bralca k branju. Navedla sem tudi vse licence, vire, oznake, kriterije, dodala PDF dokument in obliko JPG.
  • Pri projektu mi je bilo najljubše ustvarjanje plakata v programu Canva, torej kombiniranje barv in elementov v estetsko zaokroženo celoto. Prepletajo se pastelne barve, pisava pa je črna, da je vsebina dobro pregledna. Najmanj všeč mi je bilo pisanje postopka obdelave, saj mi je vzelo kar precej časa.
  • V definiciji projekta ne bi nič spremenila, saj so bila navodila jasno zastavljena, samo ustvarjanje pa enostavno in koristno za bodoč poklic.
  • To znanje bi lahko uporabila tekom študija pri predstavitvah npr. kratki in pregledni povzetki predstavljene teme. To bi bilo zanimivo tudi učencem v šoli, pri pouku. Z najmlajšimi bi lahko izdelovali ročno izdelane plakate npr. pravila, postopek priprave jedi, nato pa bi jih sama izdelala v Canvi in jih obesila v razred ali po hodnikih.

Avtor: Ajda Kajdiž

Mentorica: mag. Alenka Žerovnik

Nosilka predmeta dr. Irena Nančovska Šerbec

Predmet: Informacijsko-komunikacijske tehnologije v izobraževanju

Univerza v Ljubljani, Pedagoška fakulteta

Razredni pouk, 1. letnik

Datum: 28. 5. 2022

(Skupno 16 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost