Slikovno gradivo z uporabo rastrske grafike

2. PROJEKTNA NALOGA

Avtorica: Ema Suhadolnik
Študijska smer, predmet, letnik študija: Razredni pouk, IKT, 1. letnik
Univerza in članica: Pedagoška fakulteta Univerza v Ljubljani
Datum: avgust 2022
Mentorica: asist. dr. Alenka Žerovnik

Za nalogo sem si izbrala temo varnost na spletu. Opisala bom nekaj načinov, kako biti na spletu premišljen in vljuden.

Opis vsebine, namen, ciljna publika, cilji

Projektna naloga od nas zahteva, da sami posnamemo slike, jih uredimo, pri tem pa postopek urejanja dokumentiramo. Predelane slike moramo tudi objaviti. V nadaljevanju pa naloga veli, da je potrebno narediti tudi vektorsko grafiko. Pri urejanju slik smo si lahko pomagali z aplikacijo Photoscape X. Pri izdelavi vektorske grafike pa nam je bila v veliko pomoč aplikacija Inkscape.

Seveda mora vsakemu izdelku slediti tudi ustrezno označena licenca.

Namen

Namen naloge je raziskati različne programe za urejanje slik in videoposnetkov, tudi zvoka. Ker živimo v dobi, kjer je interaktivno učenje skorajda nuja, je pomembno, da se kot bodoči učitelji pripravimo na poučevanje preko filmčkov, obdelanih slik…

Ciljna publika in cilji

Ciljna publika so učenci OŠ, starosti med 6 in 15 let. Moj cilj je učencem približati splet z varne strani. Razumem, da so časi morda danes drugačni in so otroci v stiku z internetom veliko prej kot sem bila jaz, vendar si vseeno želim dolgočasno tematiko varnosti in previdnosti na spletu predstaviti na kar se da zanimiv in hkrati poučen način. Izbrala sem si dve siki, ki sem ju posnela sama s svojim telefonom. Izbrala sem sliko denarnice in sliko tipkovnice. Želim spodbuditi razmišljanje učencev, saj sta sliki lahko tudi simbolični.

Obdelava slik

  1. Rastrska grafika

Slika 1 pred obdelavo:

Denarnica by Ema Suhadolnik is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Slika 1 po obdelavi:

Denarnica po obdelavi by Ema Suhadolnik is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Slika 2 pred obdelavo:

Tipkovnica by Ema Suhadolnik is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Slika 2 po obdelavi:

Tipkovnica po urejanju by Ema Suhadolnik is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

2. Vektorska grafika

Varnost na spletu by Ema Suhadolnik is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Refleksija in samovrednotenje

Zame je bil program Photoscape X prijetna izkušnja, saj sama v prostem času zelo rada urejam fotografije katerekoli tematike. Res je, da nekaterih stvari v tem programu nisem osvojila tako hitro, kot na primer: urejanje barvih odtenkov, saj jih ima Photoscape X zelo veliko in so si nekateri precej podobni.

Izziv pa mi je zato predstavljal Inkscape, s katerim sem prvič delala pri vajah. Že takrat mi je povzročal težave, saj nisem vedela o kakšnih vektorjih govorimo. Če bi imela več časa bi si zagotovo posvetila prav temu programu. Z njim lahko narediš čudovite vizualno prijetne izdelke, vendar je zato potrebno znanje. Ni kot skoraj vsi urejevalniki slik, kjer zgolj dodajaš in odstranjuješ filtre. Pri Inkscapu je potrebno osvojiti “prijem”, saj se ne moreš naučiti risanja takoj.

Ravno zaradi zahtevnosti že prej omenjenega programa sem izdelovanju vektorske grafike posvetila največ časa. Ker imam nekaj težav z odločnostjo, sem veliko časa ugotavljala katere barve pašejo druga z drugo in katere barve bi dobro odražale mojo tematiko: varnost na spletu. Nekaj težav mi so mi povzročala tudi vozlišča.

Menim, da sem projekt srednje dobro izpeljala. Res je, da sem imela nekaj težav s časom, vendar sem vseeno poizkušala narediti izdelek, ki ustreza kriterijem. Morda bi lahko več delala z oblikami in barvami pri vektorski grafiki.

Tekom študija bom zagotovo uporabila to znanje, saj se skoraj pri vsaki predstavitvi, ki jo imamo skriva tudi delček kreativnosti, ki ga lahko sedaj le še razširim in pokažem, da znam teoretično vsebino tudi vizualno podkrepiti. Na koncu prav vsi ljudje gledamo na stvari z očmi. Všeč nam je lepota in tekom vaj ter predavanj sem se naučila izostriti občutek za le-to.

Najbolj sem uživala pri urejanju v Photoscape X, saj je podoben programom na katerih delam tudi sama. Nekoliko manj mi je bilo všeč delo na Inkscapu, zaradi že prej omenjenih težav.

V definiciji projektna ne bi spremenila nič, le manj vprašanj bi postavila pri refleksiji.

(Skupno 46 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost