Slikovno gradivo z uporabo rastrske grafike

Postopek urejanja fotografij

  1. Rastorska grafika

Najprej sem odprla Photoscape X in v programu odprla sliko, katero sem hotela urediti. Na vodoravnem meniju sem pritisnila okence z napisom “EDITOR” in tako začela urejati sliko. Na začetku sem samo rotirala sliko “ROTATE”. Slike nisem hotela pretirano urediti, saj sem hotela, da vseeno doseže svoj preprost smisel. Dodala sem svetlobo (LIGHT-003). V razdelku INSERT sem dodala besedilo “TEXT”.

Vse kar mi je na koncu preostalo je to, da sem morala shraniti sliko, kar sem storila z ikono “SAFE”. V nadaljevanju sem pritisnila ikono “SAFE PROJECT”.

Tipkovnica urejanje 1 by Ema Suhadolnik is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Tipkovnica 2 by Ema Suhdolnik is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Tipkovnica urejanje 3 by Ema Suhadolnik is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

2. Vektorska grafika

Najprej sem odprla program Inkscape ter v razdelku “DATOTEKA” izbrala ikono “NOV”. Začela sem z izdelavo črne podlage. S klikom na “RIŠITE PRAVOKOTNIKE IN KVADRATE” sem omogočila funkcijo risanja svojega črnega pravokotnika. Vijolično telo sem naredila s klikom na “USTVARITE 3D OKVIRJE”. Telesu sem dodala želeno dimenzijo, tako, da sem ga z miško povlekla v želeno desno stran. Telo človeka sem naredila iz kroga, risanje katerega mi je omogočila funkcija “RIŠITE KROGE, ELIPSE IN LOKE”, trup in noge pa sem naredila s klikom na ” RIŠITE PRAVOKOTNIKE IN KVADRATE “. Noge in trup sem raztegnila tako, da sem se z miško postavila v vozlišče in potegnila v želeno smer. Spiralo na vijoličnem telesu sem naredila s funkcijo “USTVARITE SPIRALE”. Črno elipso sem naredila s pomočjo ” RIŠITE KROGE, ELIPSE IN LOKE”. Omenjena funkcija mi je s povlekom naredila krog. Ker sem želela elipso sem morala označiti vozlišča in s pritiskom na “UREDITE POTI PO VOZLIŠČIH”. Napis sem dodala s “USTVARITE IN UREJAJTE PREDMETE BESEDILA”. Želela sem si imeti enako barvo kot je vijolično telo, zato sem s klikom na “BARVE IZBERI IZ SLIKE” “pobrala” barvo s telesa in tako dosegla barvno ujemanje z napisom. Zapis sem le še zasukala in grafika je bila tako končana.

Izdelek sem zaključila s pritiskom na “DATOTEKA – SHRANI KOT”. Ker sem risbo želela izvoziti kot PNG, sem pritisnila na “DATOTEKA – IZVOZI PNG”.

Črn pravokotnik by Ema Suhadolnik is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Vijolično telo by Ema Suhadolnik is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Človek by Ema Suhadolnik is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Spirala by Ema Suhadolnik is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Elipsa by Ema Suhadolnik is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Vijoličen napis by Ema Suhadolnik is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Izvoz by Ema Suhadolnik is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Povezave do že prej omenjenih programov

PHOTOSCAPE X: http://x.photoscape.org/

INKSCAPE : https://inkscape.org/

Projektna naloga 2 by Ema Suhdolnik is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

(Skupno 46 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost