Nekaj o meni

Živjo! Sem Ines, prihajam iz Ljubljane in obiskujem prvi letnik Pedagoške fakultete v Ljubljani, smer razredni pouk. Za ta študij sem se odločila, ker me delo z otroki zelo veseli, prav tako pa je bila že od nekdaj moja želja, da postanem učiteljica.

Najbolj me veseli moda, veliko časa posvetim šivanju in oblikovanju novih oblek in obožujem nakupovanje. Zelo rada potujem s fantom in prijateljicami (ravno smo se vrnili iz potovanja po francoski obali) in se med drugim udeležujem različnih glasbenih festivalov. Eden izmed mojih največjih strasti pa je ples, ki ga treniram že od tretjega leta. Vmes sem se mu odrekla za nekaj časa zaradi poškodbe, a sedaj sem ponovno začela.

Monte Carlo by ines ručigaj is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Uporaba IKT tehnologije

Z IKT tehnologijo se srečujem vsakodnevno. Ne mine dan, da ne bi odprla socialnega omrežja, novega zavihka na internetu ali glasbene aplikacije Spotify.

Tehnologijo IKT največkrat uporabljam v prostem času, na prenosnem telefonu, v neizobraževalne namene. Najpogosteje uporabljam socialna omrežja TikTok, Pinterest in Instagram, na katerih se pogovarjam s prijatelji, objavljam lastne fotografije, spremljam novosti in dobivam inspiracije. V šolske namene pa sem in še vedno najpogosteje uporabljam programa Microsoft Office Word in Microsoft Office Powerpoint, ki ju imam na prenosnem računalniku, s katerima sem bila seznanjena že v osnovni šoli. Na Wordu največkrat pišem seminarske naloge, poročila, kdaj tudi zapiske. Na Powerpointu pa izdelujem predstavitve. Menim, da se je med pandemijo uporaba tehnologije IKT zelo povečala. Takrat sem se prvič srečala z aplikacijo Zoom, ki se je poslužujem še danes. V tem obdobju sem veliko bolj uporabljala šolske spletne učilnice, aplikacijo Gmail in Microsoft Teams v komunikacijske namene.

Pomen IKT tehnologije v bodočem poklicu

Dejstvo je, da se je uporaba IKT tehnologije v šolstvu v zadnjih dveh letih zelo povečala, zato se mi zdi pomembno, da jo bom kot učiteljica obvladala in poskušala spremljati ter uporabljati njene novosti.

Definitivno bom uporabljala program Powerpoint, saj nam omogoča da snov popestrimo, nadgradimo ali pa jo le predstavimo na zanimivejši in zabavnejši način. Všeč mi je, ker lahko dodamo slikovno gradivo. Eden glavnih namenov bo, da s tehnologijo seznanim otroke, jim popestrim šolske ure, na primer z videoposnetki iz aplikacije YouTube, interaktivnimi igrami, kot je kahoot.

Otroke bom poskusila v računalniški učilnici spodbuditi k uporabi različnih programov in jih naučiti delovanja le teh.

Refleksija in samovrednotenje

V tem projektu sem se naučila napisati spletno objavo, dodati nov prispevek v Arnes splet. Naučila sem se kreirati licenco in ugotovila kaj predstavlja posamezna. Bolj podrobno sem spoznala kaj vse spada pod IKT tehnologijo, se naučila kdaj točno jo uporabljam in kako jo bom lahko uporabljala v prihodnosti.

Če bi imela več časa, bi dodala bolj podroben opis trenutne uporabe IKT tehnologije, hkrati pa bi izboljšala razdelek Pomen IKT tehnologije v bodočem poklicu, poskusila bi napisati več in si vzeti več časa za razmislek.

Največ časa sem posvetila razmišljanju kako bom IKT uporabljala v bodočem poklicu. Sprva se mi je zdelo to vprašanje lahko, a bolj ko sem začela razmišljati, manj idej sem imela.

Glede na kriterij se mi zdi moje delo korektno.

Ker sem se naučila pomena licenc, bom sedaj veliko bolj pazljiva pri uporabi in koristenju tujih fotografij. Znala bom pogledati licenco in razbrati njen pomen. Prav tako bom s tem znanjem v prihodnosti svoje delo znala zaščititi z ustrezno licenco.

Na začetku sem mislila, da mi bo najmanj všeč razmišljati kako bom lahko uporabljala IKT tehnologijo,a se je izkazalo, da sem v tem najbolj uživala, saj sem to videla kot nek nov izziv in sem si želela spomniti čim več novih idej. Nič ne bi navedla kot negativnega.

Projekta ne bi spreminjala, saj se mi je zdel čisto vredu.

Avtorica: Ines Ručigaj

Mentorica: asist. dr. Alenka Žerovnik

Nosilka predmeta: doc. dr. Irena Nančovska Šerbec

Fakulteta: Univerza v Ljubljani, Pedagoška fakulteta

Smer: Razrednik pouk, 1. letnik

Datum: 12. 8. 2022

1. projektna naloga – kreiram splet by Ines Ručigaj is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

(Skupno 18 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost