INTERAKTIVNA MULTIMEDIJSKA PREDSTAVITEV

OPIS

V tej interaktivni multimedijski predstavitvi predstavljam osnove spletnega (in mobilnega) bontona. Njen namen je učencem 4. in 5. razreda približati pravilno vedenje na spletu. V predstavitvi srečamo pravilo o prepovedi fotografiranja oseb brez njihovega dovoljenja, o spoštovanju zasebnosti drugih – tudi do njihove lastnine (telefona), kako se obnašati kadar smo v družbi (ali moramo res neprenehoma pogledovati na telefon in se ukvarjati z virtualnimi prijatelji namesto s tistimi, ki sedijo zraven nas?), kako prepoznati verižno sporočilo ter slišimo spodbudno misel, zakaj moramo na spletu prav tako biti strpni in prijazni kakor ob pogovoru v živo.

REFLEKSIJA IN SAMOVREDNOTENJE

V tem projektu sem se naučila izdelati interaktivno predstavitev, torej kako vstaviti fotografije in podatke o avtorju, dodati zvočne datoteke in kako oblikovati različne interaktivne naloge. Obnovila sem znanje o urejanju zvočnega posnetka, oblikovanju fotografij ter o kreiranju GIF.

Če bi imela več časa, bi oblikovala več nalog, stopnjevala njihovo zahtevnost, dodala več vsebine in dodatnih pravil spletnega bontona. Lahko bi oblikovala vsebinsko težje naloge.

Največ časa sem posvetila nalogi Drag and drop. Imela sem kar nekaj težav. Pozabila sem nastaviti pravilne odgovore, polje je bilo premajhno ali preveliko, povedi je bilo možno spustiti le v pravilno polje ipd. Nekajkrat sem začela znova. Vendar sem na koncu uspela oblikovati nalogo.

Glede na kriterij ocenjevanja, mislim, da sem dobro ohranjala rdečo nit s temo spletnega bontona. Vključila sem 3 različne tipe interaktivnih nalog ter 6 lastno izdelanih elementov (2x GIF, zvočni posnetek ter eno vektorsko in dve rastrski grafiki). Dosledno sem navajala licence in spoštovala avtorske pravice. V objavi pa sem označila potrebne oznake in kategorije.

Pridobljeno znanje bom uporabila na delovnem mestu v šoli in na tak način učencem dala domačo nalogo. Če pride do šolanja na daljavo, bom skušala kreirati čim več takšnih vsebin, saj učencem omogoča takojšnjo povratno informacijo. Hkrati je ta vsebina obstojna in jo lahko uporabljamo več let.

Najljubše mi je bilo izdelovanje GIF, saj sem se ob njuni izdelavi zabavala. Najmanj ljubo pa mi je bilo konstantno preverjanje, če naloge res delujejo ter pregledovanje vseh podatkov o avtorstvu in lincencah.

Projekt se mi zdi kar konkreten. Težko ga dobro narediš brez premisleka. Vendar se mi zdi prav, da se v tem preizkusimo in da se vsaj enkrat potrudimo. Projektu ne bi ničesar dodala ali spremenila.

VIRI IN ORODJA

VIR:
Safe.si. (b. d.). Spletni in mobilni bonton oz. etika. https://safe.si/nasveti/obnasanje-na-spletu/spletni-in-mobilni-bonton

LICENCE slik v interaktivni predstavitvi (po vrsti)

Prepovedano fotografiranje drugih oseb brez dovoljenja! by A.P. is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Gif o zasebnosti by A.P. is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Druženje s prijatelji in telefoni. by A.P. is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Checkmark Checkmark X by SarahCulture is licensed under CC BY 4.0

Verižna sporočila. by A.P. is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Strpnost in prijaznost by A.P. is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Emoji Glasses Avatar by MahuaSarkar is licensed under CC BY 4.0

LICENCA zvočnega posnetka v interaktivni predstavitvi

Strnost in prijaznost do drugih. by A.P. is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

ORODJA ZA OBLIKOVANJE:

Avtorica: Ana Pečarič
Mentorica: mag. Alenka Žerovnik
Nosilka predmeta: dr. Irena Nančovska Šerbec
Predmet: Informacijsko-komunikacijske tehnologije v izobraževanju
Pedagoška fakulteta Univerze v Ljubljani
Oddelek za razredni pouk, 1. letnik
Datum: 17. 8. 2022

Interaktivna multimedijska predstavitev by A.P. is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

(Skupno 14 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost