LAHKIH NOG NAOKROG 🌏 TUDI Z IKT TEHNOLOGIJO

Ne znam si predstavljati življenja brez raziskovanja novih stvari. Najbolj pa sem vesela, ko lahko raziščem novo mesto, nov kraj, novo državo. Pa čeprav to pomeni samo izlet s trolo do končne postaje. Le zakaj bi zavrgel priložnost, da bi spoznal kaj novega? Moj srček toplo pogrejejo vsi skavtski tabori, kjer samo z nahrbtnikom spoznamo našo prelepo Slovenijo, moj najljubši izletek do sedaj pa je bil Dunaj (seveda z nahrbtnikom in vlakom 😉) dve poletji nazaj. Najlepši del pa so bila jutra, preden se truma turistov zbudi, z jutranjo kavo in opazovanje arhitekturne znamenitosti Hunderwasserhaus. Tako, da že komaj čakam, da se študijsko leto konča, da spet napolnim nahrbtnik in se opravim na novo pustolovščino! 🗺

JUTRANJA KAVA NA DUNAJU

Dunaj by Nikisch is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

IKT TEHNOLOGIJA V MOJEM ŽIVLJENJU

Lahkih nog naokrog pa seveda ne bi šlo brez IKT tehnologije. Brez nje si življenja sploh ne znam več predstavljati. Že vsakega izleta skoraj ne bi mogla izvesti brez svojega mobilnega telefona z Google map-si, ki mi pokažejo pravo in najkrajšo pot do mojega cilja, da preverim, kdaj in kje mi odpelje avtobus in trola. Telefon mi omogoča stik z domačimi in skavtskimi sovoditelji prek video klicev in Zoom sestankov čez teden. Že to, da večkrat pozabim denarnico kot telefon pove, kako pomembno mesto ima v mojem vsakdanu. Zapiske na fakulteti pišem samo še na tablici, ker je vse skupaj zelo lažje. Hitro namreč lahko menjavam tipkano in lastnoročno besedilo. Veliko uporabljam tudi računalnik, kjer pišem različne seminarske naloge in veliko uporabljam tudi Googlov Drive in elektronsko pošto, kjer si lahko v skupno rabo damo dokumente, da vsi sledimo danim nastanku nove naloge. V zadnjem času veliko uporabljam tudi Canvo, ki mi omogoča estetsko oblikovanih PPT-jev in nalog za faks. Največ pa uporabljam IKT tehnologijo za zabavo, saj mi Messenger in Instagram omogočata, da sem na tekočem s tem, kaj se okrog mene dogaja, hkrati pa mi IKT tehnologija tudi omogoča, da si pogledam kakšen nov film na Disney +, Netflix-u.

IKT TEHNOLOGIJA V MOJEM RAZREDU

Se že veselim dneva, ko bom zapustila fakulteto in lahko začela učiti v osnovni šoli 👩‍🏫 Če primerjam s svojimi osnovnošolskimi dnevi, menim, da bi danes več lahko uporabljali IKT tehnologijo, hkrati pa je pomembno, da se ne pozabi pomembnosti pisanja na roko in kvalitetno preživljanja prostega časa z sovrstniki. IKT lahko zelo izboljša kvaliteto pouka, saj omogoča bolj interaktivno poučevanje (npr. sestavljanje celice na tablici pri biologije). Zdi se mi pomembno, da se začne bolj vključevati tablice v šolsko okolje, vendar je pomembno, da to ne povozi pisanja v zvezke. Skoraj osnovna oprema je seveda računalnik in diaprojektor, da lahko kot učiteljica delim in pokažem svoje izdelke. Zdi se mi smiselno, da učitelj izkoristi vse licence in dostope do programov in jih smiselno uporabi pri svojem poučevanju. Sama sem velika ljubiteljica Canve in bi svoje učence z veseljem spodbudila k temu, da bi tudi sami rokovali z tem programom. Najbolj pa mi je pomembno, da bodo moji učenci videli, da brez IKT tehnologije skoraj ne moremo živeti, a hkrati, da lahko predstavlja marsikatero nevarnost ter da je pomembno, da že kot majhni kritično razmišljamo o njej in seveda pazimo, kako in kdaj jo uporabljamo.

REFLEKSIJA

Prvič sem se srečala z objavljanjem na spletno stran, saj smo v srednji šoli obravnavali samo zgradbo le-te. Naučila sem se tudi o pomembnosti digitalne identitete, s katero “podpišemo” vse naše objave. Povezala sem znanje o zgradbi spletne strani s praktičnim delom – razvrščanje po kategorijah, dodajanje linkov in fotografij. Največ novega znanja pa sem pridobila pri licencah fotografij, saj smo bili vedno naučeni, da lahko fotografije kar preprosto kopiraš iz Googla. To se mi zdi, da je zelo pomembno uzavestiti v glavo vsakogar in ne samo učitelja. Menim, da sem za dano nalogo imela dovolj časa. Če bi imela več časa, bi definitivno še bolj poglobila svoje razmišljanje o IKT tehnologiji v izobraževanju, mogoče povprašala še kakšno učiteljico in primerjala svoje razmišljanje s prakso. Največ časa sem posvetila prav pisanju vsebine dane spletne objave, da ima napisano nek smisel, da je zanimivo ter da zaobjame vse moje razmišljanje. Glede na dane kriterije mislim, da sem nalogo opravila kar uspešno, saj sem sledila danim kriterijem in preverjala, če je vse tako kot mora biti. Svoje znanje bom z veseljem uporabila za pomoč znancem, ki imajo težave z objavljanjem novičk na šolsko stran. Predvsem pa mi bo dano znanje v času študija omogočilo, da v PowerPoint ne tlačim kar vseh slik iz Google. Vse dano mi bo koristilo tudi na poklicni poti in mi omogočalo hitrejše učenje, kako in kaj se objavlja na spletno stran šole. Pri projektni nalogi sem se zelo zabavala, všeč mi je bilo to, da smo imeli dokaj proste roke, kaj lahko napišemo in oblikujemo svojo objavo. Bilo je precej za pisati in razmišljati, vendar vem, da ne škodi, da sem to temo ozavestila in spravila v pisno obliko. Takšna projektna naloga se mi zdi super za začetek predmeta. Kar bi si želela je, da bi več preverili, kako dejansko v praksi učitelji uporabljajo IKT tehnologijo in kakšno je njihovo mnenje o njej.

Hvala za branje in upam, da do naslednjič tudi vi raziščete kaj novega 😀!

(Skupno 18 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost